Lezárják a bőnyi rendőrgyilkosság helyszínét

Bizonyítási kísérletet tartanak az ügyben.

MN
2017. 04. 25. 5:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden reggel héttől legalább délután öt óráig lezárja a rendőrség Bőny egy részét, miután a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) győri regionális osztálya helyszíni bizonyítási kísérletet tart a tavalyi rendőrgyilkosság ügyé­ben – tudta meg a Magyar Idők.

A büntetőeljárásról szóló törvény szerint a helyszíni bizonyítási kísérletnél a hatóság tagjain kívül jelen kell lenniük azoknak a személyeknek is, akik a kísérlet gyakorlati lefolytatásában szerepet játszanak, illetve annak eredményében valamilyen formában érintettek. Így nemcsak az ismert szélsőjobboldali aktivista, Győrkös István, hanem a támadását túlélő rendőrnyomozók is a helyszínen lesznek.

Azt írják, Győrkös István októberben nem engedte be azonnal Pálvölgyi Péter őrnagyot és három társát. Előbb a kerítésen keresztül vitatták meg, hogy a házőrző kutyát Győrkös bezárja-e, vagy a rendőrök kénytelenek lesznek lelőni. Győrkös végül bezárta az ebet, de nem engedte be a rendőröket, hanem visszasietett a házba. Pálvölgyi ekkor a nagykaput nyitotta ki, egyik társa az udvar végébe indult, hogy ellenőrizze, a férfi valóban elzárta-e a kutyát, az őrnagy pedig a házigazda után sietett, és néhány lépéssel mögötte nyomozótársai követték őt. A gyanú szerint amikor Pálvölgyi belépett az előszobába, szembe találta magát Győrkössel, aki ráfogta a csőre töltött, kibiztosított, Kalasnyikov rendszerű AMD típusú gépkarabélyát, amivel azonnal lőhetett, és már az első lövedék megölhette az őrnagyot. A férfi nyomozótársa viszonozta a lövéseket, nyolcszor lőtt Győrkösre, akit el is talált, a nyomozónő közben kirohant a házból és telefonon riasztotta a mentőket, valamint a Terrorelhárítási Központot (TEK), és hívta a másik nyomozócsoportot is. A kutyát ellenőrző rendőr közben a házhoz rohant és egyszer be is lőtt Győrkös felé, akit végül a TEK győri felszámoló egysége fogott el és hozott ki az épületből.

A történteket a részt vevő rendőrök elmondása alapján másodpercről másodpercre rekonstruálják a helyszínen. Ennek része az is, hogy rekonstruálják, Győrkös állításai alapján mi történt az udvarban és a házban. Ő azt vallotta, hogy előbb lőttek a rendőrök, és amint eltalálták, összeesett és közben véletlenül lőtt, de akkor sem Pálvölgyi őrnagy felé. Szerinte gellert kaphatott az a lövedék, amely megölte a főtisztet.

A helyszíni bizonyítási kísérletet rendkívül részletesen rögzítik, hang-, film- és fényképfelvételeket is készítenek a jegyzőkönyvön kívül, a gyanúsítottat pedig ennek során is megilleti az a jog, hogy nem köteles önmaga ellen bizonyítékot szolgáltatni – teszi hozzá a Magyar Idők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.