Személyre szabott terápiák rákbetegeknek

Hazánkban évente legalább 33 ezer ember hal meg daganatos betegségben.

Kuslits Szonja
2017. 04. 25. 12:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzeti onkoterápiás program indul hazánkban, amelynek segítségével a genetikai adottságaiknak leginkább megfelelő, személyre szabott terápiákat is kaphatnak majd a daganatos betegek – derült ki az Oncompass Medicine lapunkhoz eljuttatott közleményé ből.

Ebben felhívták a figyelmet arra: hazánkban évente legalább 33 ezer ember hal meg daganatos betegségben, a halálozási adatok pedig csak lassan javulnak, és bizonyos daganatok egyre fiatalabb korcsoportokat sújtanak. Ezért lehet kiemelten fontos az a hároméves, 3,2 milliárd forintból megvalósuló kutatási, fejlesztési és innovációs program, amelyben az Egyesített Szent István és Szent László Kórház, az Országos Onkológiai Intézet és két magyar vállalkozás vesz részt. A program egyik legfontosabb célja, hogy feltérképezze a hazai daganatos betegségek biológiai, molekuláris hátterét. 

– A programhoz kapcsolódóan évente 100-200 beteg részesülhet majd speciális molekuláris diagnosztikai vizsgálatban és precíziós onkológiai programban. A cél persze az, hogy a kör később bővüljön – mondta Peták István, a programban részt vevő Oncompass Medicine egyik alapítója és tudományos igazgatója a Magyar Nemzetnek. Mint megtudtuk, a kiválasztásnál a súlyos beteg gyerekek minden esetben prioritást élveznek majd.

Az említett molekuláris vizsgálat egyébként azért is hasznos, mert kiderülhet az is, ha egy terápia valószínűleg nem használna a betegnek, és így rögtön olyan kezelést kaphat, ami neki a legmegfelelőbb lehet. Az eljárás térítés ellenében eddig is elérhető volt, de rendkívül drága. Egy ötven-hatvan gént tartalmazó, részletes vizsgálat és a kapcsolódó bioinformatikai döntéstámogatási program egymillió forintba is kerülhet, míg egy kisebb, egy-két fontosabb gént vizsgáló diagnosztika 50–100 ezer forint között mozog.

Peták István szerint a cél az, hogy idővel valamennyi, jelenleg gyógyíthatatlan daganatos beteg hozzáférhessen a lehetőséghez, és ezáltal is javuljanak az esélyei. Arról, hogy kiknek érdemes és szükséges a vizsgálat, minden esetben egy onkológusokból álló orvoscsoport dönt majd. – Gyakran az derül ki, hogy még mindig a standard terápia a legjobb, de folyamatosan nő azoknak a száma is, akiknél már célzott terápiás lehetőséget találunk. A diagnosztikát leggyakrabban tüdő-, gyomor-, vastagbél- és emlőrák, valamint melanóma esetén alkalmazták eddig – mondta Peták István.

Az eddigi eredményeket firtató kérdésünkre a szakember úgy reagált: már az is nagy eredmény, ha a beteg nem kap olyan kezeléseket, amelyek hatástalanok lennének nála, és a célzott kezelések kiválasztásában is sokat segíthet egy ilyen vizsgálat. Konkrét adatok azonban arra vonatkozóan, hogy mennyiben javította az esélyeket a molekuláris diagnosztika, egyelőre csak kevés beteg esetében elérhetők Magyarországon.

Azonban elképzelhető, hogy a program támogatásával Magyarország néhány év alatt a rákkutatás és az innovatív gyógyszerfejlesztés vonatkozásában is a terület világszínvonalhoz felzárkózó szereplője lehet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.