TASZ-vezető: A civil hang ijesztő a kormány számára

Olyan ügyekkel foglalkoznak, amiről a kormány hallani sem akar, így válhatott közellenség a TASZ-ból.

MN
2017. 04. 18. 8:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A civilek jogait képviseljük, sok esetben a hatalommal szemben is, olyan ügyekkel foglalkozunk, amikről a kormány hallani sem akar, és úgy tűnik, hogy ez valamiért ijesztő a számukra – ezzel magyarázta Kapronczay Stefánia, a Társaság a Szabadságjogokért ügyvezető igazgatója, hogy a TASZ miért vált közellenséggé a kormányzati propagandában.

Kapronczay a Népszavának adott interjúban elmondta, a TASZ a leginkább kiszolgáltatott társadalmi csoportoknak – romáknak, értelmi fogyatékosoknak, közmunkában foglalkoztatott szegényeknek – nyújt jogi támogatást regionális ügyvédhálózatuk segítségével. Ha kell, azonban bírósághoz, ombudsmanhoz fordulnak akkor is, ha a rendőrség jogsértő módon tilt meg egy sípos demonstrációt – hiszen a sípolás a véleménynyilvánítás egyik formája, és mint ilyen, alkotmányos védelem illeti meg.

Kapronczay Stefánia nyíltan beszélt arról is, hogy a TASZ bevételeinek túlnyomó része külföldi magánalapítványokhoz benyújtott pályázatokból származik, és a legtöbb pénz valóban a Soros Alapítványtól érkezik – de ebben szerinte semmi szégyellnivaló sincs. „Kezdettől alapelvünk, hogy nem fogadunk el juttatást sem a magyar államtól, sem pártoktól. Mégpedig azért, mert a mindenkori állammal, illetve a közhatalomra törekvő pártokkal szemben képviseljük az állampolgárok jogait” – mondta a TASZ-vezető.

A civiltörvény vagyonbevallásra kötelezné a külföldről támogatott civil szervezetek vezetőit is. Kapronczay ezzel kapcsolatban megjegyezte, vagyonbevallása 12 éve pontosan nyomon követhető a társaság honlapján. „Nincs rejtegetnivalónk, csak nem látunk alkotmányos indokot arra, hogy magánpénzből működő civil szervezetek vezetőit, akik közhatalmat nem gyakorolnak, ilyesmire kötelezzék. Ha engedünk ennek a kötelezettségnek, minek alapján szállunk majd szembe a következő illegitim előírással, ami még abszurdabb lehet?” – tette fel a kérdést az igazgató.

A TASZ-vezető arra is emlékeztetett, hogy a közhasznú civil szervezetek jelenleg is átláthatóan működnek – tehát minden, amit a kormány firtat, nyilvános adat. Kapronczay Stefánia szerint ezért is valószínű, hogy

a civiltörvény igazi célja nem az átláthatóság, hanem annak elterjesztése, hogy ezekben a szervezetekben nem lehet bízni, mert zavaros a pénzügyi hátterük.

Mindez beleillik abba a folyamatba, ami 2010 óta zajlik: minden államon belüli és kívüli szervezet ellen, amely képes lenne a kormány működését monitorozni, kontrollálni, keretek közé szorítani, volt valamilyen lépés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.