Több katonát küldene az Iszlám Állam ellen a kormány

A friss határozati javaslat szerint már 200 fővel lenne jelen Irakban a Magyar Honvédség.

MTI
2017. 04. 26. 11:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Honvédségnek az Iszlám Állam elleni nemzetközi fellépésben való további részvételt, egyúttal az iraki missziós létszám bővítését javasolja a kormány az Országgyűlésnek. A szerdán benyújtott határozati javaslat szerint a korábbi 150 fős létszámot 200-ra emelnék.

A magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet elleni harcban az iraki kormány 2014 júniusában az ENSZ tagállamaihoz fordult segítségért. Magyarország az Egyesült Államok felkérésére – az Országgyűlés döntése alapján – 2015-ben csatlakozott a koalícióhoz. Az Országgyűlés által elfogadott javaslat egy maximum 150 – váltáskor 300 – katonából álló magyar kontingens iraki állomásoztatásáról szólt 2017. december 31-ig tartó mandátummal.

A kormány friss javaslata szerint viszont már egy legfeljebb 200 – váltási időszakban 400 – fős, a szükséges technikai eszközökkel, fegyverzettel, felszereléssel ellátott katonai kontingenst állomásoztatna az Iraki Köztársaság területén a Magyar Honvédség, a kontingens partnerképesség-építési, katonai segítségnyújtási és tanácsadási, őrző-védő és csapatkísérő feladatokat látna el.

Simicskó István honvédelmi miniszter a javaslat indoklásában azt írja: az Iszlám Állam 2014-ben jelentős nagyságú területeket hódított meg Szíria keleti és Irak északnyugati, szunniták által lakott részén. A konfliktus miatt mintegy hárommillió ember vált „belső menekültté”, továbbá legalább 220 ezren hagyták el az országot. Hozzátette: az Európai Uniót is elérő migrációs hullám beindítása mellett a terrorszervezet jelentős számú nyugat-európai állampolgárt toborzott, és terrorcselekményeket hajtott végre a térségben, az Európai Unió területén és az Amerikai Egyesült Államokban.

Az Amerikai Egyesült Államok vezetésével az Iszlám Állam ellen 2014-ben létrejött, több mint 60 országból álló, széles körű nemzetközi koalíció légicsapásokat mér az Iszlám Állam bázisaira, kiképzi, illetve felfegyverzi az iraki biztonsági erőket.

Magyarország 2015 augusztusában küldött katonai kontingenst Észak-Irakba, az erbíli kiképzőközpont illetékességi területére. A Magyar Honvédség jelenleg 142 fős Iraki Kiképzés-biztosító kontingense „eredményesen végzi képességépítési és biztosítási feladatait” – írta a miniszter, hozzátéve, hogy a kiképzés kiterjesztésével párhuzamosan a koalíció már több alkalommal is kért „további képességeket és a kontingensre vonatkozó korlátozások feloldását”.

A miniszter úgy fogalmazott: „biztonság- és védelempolitikai érdekeink, valamint az illegális migráció megfékezése miatt” Magyarország kiemelt érdeke az iraki helyzet javítása, a további hozzájárulás az Iraki Köztársaság stabilizációjához. Ennek nyomán javasolt nagyobb létszámú, az Iraki Köztársaság teljes területére kiterjesztett és 2019. december 31-ig meghosszabbított hozzájárulással folytatni részvételünket az iraki stabilizációban – írta.

A javaslat elfogadásához a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.