Az egész világot támadják a hekkerek, és nem tudni, hogy kik ők

A vírus a Windows ismert hibáját használta ki, pedig a Microsoft már két hete befoltozta a biztonsági rést.

Molnár Csaba
2017. 05. 16. 14:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Háromszázezer számítógépet fertőzött meg eddig a világ százötven országában a WannaCry [Sírni szeretnék] nevű vírus. A kártevő szoftver nem a korábban megszokott módon működik: nem küld adatokat alkotójának, nem nyit hátsó kaput számára gépünkhöz, hogy átvehesse felette az irányítást, még csak nem is teszi használhatatlanná a komputert. A számítógépes bűnözők sokkal közvetlenebb módon próbálnak pénzt termelni a vírus segítségével: zsarolásra használják.

„Mi történt a számítógépemmel? A fontos fájljaidat titkosítottuk, így többé nem férhetsz hozzájuk. [...] Senki sem tudja visszaállítani őket a mi dekódoló szolgáltatásunk nélkül. Mi garantáljuk, hogy visszakaphatod a fájljaidat biztonságosan és könnyedén, de erre nincs sok időd, és fizetned kell érte. Három nap múlva duplájára emelkedik az ár, egy hét múlva pedig örökre elérhetetlenné válnak a fájljaid. A fizetést csak bitcoinban fogadjuk el, további információért kattints ide...”

Szinte joviális, segítőkész szöveg fogadja a megfertőzött gépét reggel bekapcsoló áldozatot a képernyőn. Az történt, hogy a vírus rengeteg fájlt titkosított a komputeren, ami miatt nem lehet megnyitni azokat. A behízelgő modora ellenére is fenyegető üzenet egy állítása mindenképpen igaz: valóban nincs módszer arra, hogy a zárolt adatállományokat újra hozzáférhetővé tegyük. Pedig biztosak lehetünk benne, hogy a világ összes kiberbiztonsági cége és kormányzati ügynöksége azon dolgozik, hogy megkerüljék a titkosítást.

Viszont – figyelmeztetnek elemzők szinte minden sajtóorgánumban – az sem jelent megoldást, hogy engedünk a zsarolásnak, és kifizetjük a háromszáz-hatszáz dollárnak megfelelő váltságdíjat. Hiszen hogyan is bízhatnánk meg az arctalan, ismeretlen személyazonosságú bűnözőkben?

A támadás eddig nem nevezhető kimondott sikernek a bevétel tekintetében, hiszen talán 17 millió forintnyi bitcoint fizetett ki az áldozatok kevesebb mint egy ezreléke. Ez az eset is erősíti azokat a véleményeket, hogy a lekövethetetlen mozgású virtuális pénznem nem a világgazdaság megmentője, csak a bűnözők és a terroristák tranzakcióinak eszményi eszköze.

A vírus a Windows ismert hibáját használta ki. A fertőzéshez az amerikai számítógépes kémkedésre szakosodott titkosszolgálat, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) nemrégiben kiszivárgott hekkereszközét hívta segítségül. A Microsoft már két hete kiküldött egy frissítést a Windowshoz, amely „befoltozta” a biztonsági rést, amelyen keresztül bejuthat a kártevő program, de sokan nem telepítik a frissítéseket.

Meglepő módon különösen igaz ez a legnagyobb cégekre és az állami közszolgáltatókra. Például a közlekedési vállalatokra, az egészségügyi intézményekre. Ennek oka, hogy a vállalati rendszergazdák szinte rettegnek attól, hogy a frissítőcsomag elront valamit a pontosan optimalizált céges rendszerben, ami akár az üzemszerű működést is veszélyezteti. Másrészt sok intézményben még ma is a Windows XP operációs rendszert használják, amelynek első verziója 16 éves, és a Microsoft leállt a támogatásával (tehát a biztonsági és egyéb hibák rendszeres javítgatásával). Bár ebben a kivételes esetben – a WannaCry-támadás kiterjedtségét és veszélyes mivoltát látva – a Microsoft mégis elkészítette a rendszerjavítást a Windows XP-hez is, bár ezt valószínűleg minden felhasználónak magának kell telepítenie, nem érkezik meg automatikusan a gépére.

Mivel ma már szinte minden közszolgáltatást komputerrendszerek segítenek, egy efféle támadás szó szerint emberéleteket is követelhet. A legnagyobb nyilvánosságra került áldozat a brit egészségbiztosító, a National Health Service (NHS). Annyira megbénultak a számítógépeik, hogy egyes kórházak működése szinte leállt, operációkat kellett elhalasztani. De támadás érte a német és orosz államvasutat, a FedExet, a Nissant, az orosz jegybankot és az ország belügyminisztériumát, írja a CNN honlapja. Magyarországon is számos fertőzés történt, a Telenor mobiltelefon-szolgáltatónak háromtucatnyi számítógépe esett áldozatul, bár a cég szerint ez nem okozott fennakadást a szolgáltatásban.

Rengeteg a kérdés a támadás körül. Nem tudjuk, ki vagy kik állnak a háttérben. A vírus terjedési útvonala visszakövethetetlen, így a biztonságtechnológiai cégek leginkább a kódot elemzik, és próbálnak hasonlóságot találni korábbi, ismert forrású vírusokkal. Ez alapján több forrás (így a Symantec és a Kaspersky vírusirtógyártó is) arról számolt be, hogy a kódot hasonlónak találták a Lasarus nevű hekkercsoport korábbi vírusaival. Arról többé-kevésbé meg van győződve mindenki, hogy a Lasarus az észak-koreai rezsim felügyelete alatt működik. Ugyanakkor ez nem egyértelmű bizonyíték, hiszen a vírusprogramokat esetenként nyilvánosságra hozzák, vagy jó pénzért árulják az úgynevezett sötét neten, a világháló nyilvánosság elől elzárt, bűnözők uralta részén.

A vírus terjedését egy szinte banális hiba kihasználásával egy programozó megállította a hét végén. A 22 éves brit informatikai szakértő, Marcus Hutchins most azon dolgozik az angol kormány Nemzeti Cyber Security Központjával, hogy megakadályozza a rosszindulatú szoftverek új fajtájának valószínűsíthető támadásait. De nem tervezi, hogy elhagyja a jelenlegi munkáját az amerikai székhelyű Kryptos Logicnál, ami a rosszindulatú hekkerbeavatkozások elhárításával foglalkozik. A cég vezetője, Salim Neino le is aratta a siker babérjait: azt nyilatkozta az AP hírügynökségnek, hogy Hutchins közbelépése megakadályozta a világ és az Egyesült Államok rendszereinek tönkretételét is. Maga Hutchins egy délnyugat-angliai tengerparti városkában, Ilfracobe-ban dolgozik. Az AP-nek azt mondta, nem tartja magát hősnek, csak tett valamit annak érdekében, hogy megakadályozza a számítógépek megfertőzését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.