Botka vétójogot akar a képviselőjelöltek kiválasztásánál

AZ MSZP miniszterelnök-jelöltje így maga mondhatná meg, ki felelős a 2010-es kudarcért és ki nem az.

Kovács Áron
2017. 05. 13. 7:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A miniszterelnök-jelölt kongresszusi megerősítéssel gyakoroljon együttdöntési jogot a 106 egyéni jelölt kiválasztásánál és az országos lista felállításánál” – egyebek mellett ez is szerepel Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltjének programjában.

Ez azért lehet fontos, mert Botka szerint „a 2010-es kudarc főszereplőinek, a Fideszt kétharmados győzelemhez juttató politika megtestesítőinek háttérbe kell vonulniuk”, a vétójoggal pedig lényegében ő dönthetné el, kire vonatkozik ez a kitétel, ki nem indulhat egyéni jelöltként vagy ki nem szerepelhet a listán.

Ezzel a megoldással az MSZP kormányfőjelöltje (akit május 27-én erősít meg a párt kongresszusa) el kívánja kerülni a 2014-hez hasonló kellemetlen helyzeteket, mikor a baloldali összefogás szereplői olyan politikusokkal találták magukat egy listán, akikkel egyáltalán nem kívántak egy platformra kerülni.

A pártfegyelem terén Botka odáig megy, hogy kijelenti:

„Aki a választási győzelmet veszélybe sodorja a párthoz méltatlan tevékenységgel, politizálással, annak tagságát azonnali hatállyal felfüggesztjük, és etikai vizsgálatot indítunk ellene.”

Botka szerint meg kell találni a legalkalmasabb egyéni választókerületi jelölteket, akik az adott körzetet a legjobban meg tudják szólítani és a legnagyobb esélyük van a győzelemre, és a lehető leghamarabb le kell zárni a jelöltállítást. Ez is üzenet a lehetséges szövetségesek felé, hiszen kizárja a sokat emlegetett előválasztásokat. Az országos lista első tíz helyére Botka olyan jelölteket választana, „akik szimbolikus üzenetet közvetítenek a választók felé”, vagyis megtestesítik a párt új politikáját.

A szocialista jelölt szerint 2014-ben kiderült, hogy az összefogás önmagában nem elégséges a győzelemhez. „A jövőben olyan együttműködésre van szükség, amely közös politikai értékeken alapul, hiteles szereplők testesítik meg” – írja Botka, aki szerint olyan szövetségi politikát kell folytatniuk, amely hosszú távon is működőképes és képes megnyerni egymillió új szavazót.

A szegedi polgármester – szemben azokkal, akik elképzelhetőnek tartanak valamilyen technikai koalíciót – kizárja az együttműködést a Jobbikkal, mert szerinte a párt a mai napig szélsőséges politikát folytat, korábbi nézeteitől nem határolódott el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.