Budaörs perre ment az állam ellen az iskolák pénzéért

A leggazdagabb városnak több mint kétmilliárd forintot kellene fizetnie az elvett iskolái után.

MN
2017. 05. 16. 5:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budaörsi önkormányzat nem akar belenyugodni abba, hogy komoly összegeket fizessen be az államkasszába, a várostól elvett iskolák fenntartására. A város ezért beperelte az államot, a nagy horderejű per pedig múlt pénteken meg is kezdődött a Fővárosi Törvényszéken. Az ügyről beszámoló HVG.hu szerint az ügy több témát érint: felveti az Országgyűlés amúgy is sokat bírált jogalkotási gyakorlatát, az ezáltal keletkező károk kérdését, illetve az egyeztetés és hatástanulmányok hiányát.

Az állam 2013-ban átvette az iskolafenntartói szerepet, de bizonyos településeken az iskola működtetője (lényegében az épület és a tárgyi eszközök biztosítója) az önkormányzat maradt. 2016-ban aztán az állam átvette a működtetői szerepet is, az államosítás teljessé vált. Ezzel együtt bevezették a szolidaritási hozzájárulást is. Ez annyira fű alatt történt, hogy Budaörs fideszes képviselője, Csenger-Zalán Zsolt is elismerte: „mikor elfogadtuk, senki sem tudta, hogy egyáltalán kit érint és milyen mértékben”.

Korábban az oktatásért felelős államtitkár tagadta, hogy az önkormányzatokra tolnák az államosítás költségeit. Ehhez képest a jogszabály mellékletében a kormány 21,32 milliárd forint bevételt irányzott elő. Budaörsnek mint a leggazdagabb magyar városnak 2017-ben 2,125 milliárd forint szolidaritási hozzájárulást kellene fizetnie, az első részlet januárban volt esedékes: 255 millió forint, utána pedig havonta 170 millió forint.

Ez az összeg kétszer akkora, mint amennyit a város az összes feladatához kap az államtól. A különbözetet havi bontásban vonja le az állam, így a város a költségvetés nettó befizetőjévé válik. A kereset szerint emiatt összeomlott a település költségvetése, veszélybe került az önkormányzati feladatok ellátása, elúszhatnak a tervezett beruházások. Ezzel párhuzamosan semmi és senki nem garantálja, hogy az állam ugyanazt a szintű szolgáltatást nyújtja az oktatási intézményeinek, amit azok Budaörstől megkaptak.

Budaörs a perrel azt is el akarja érni, hogy függesszék fel az összegek lehívását a jogi eljárás lezárulásáig. Ezt a bíróság elutasította, ahogy azt is, hogy visszafizessék az eddig levont összegeket. A város komplex érveléssel áll a bíróság elé a „jogalkotással elkövetett károkozással” kapcsolatosan. Az állam velük szemben az immunitással érvel: az állam károkozása vizsgálható, de a bíróság nem veheti át a jogalkotói szerepet. Az állam azzal is érvel, hogy a magyar bírói gyakorlat eddig elzárkózott az állami által jogalkotással okozott károk megtérítésének megítélésétől.

Az első tárgyalási napon a bíróság kötelezte a magyar államot, hogy írásban fejtse ki, mire alapozza, hogy a jogalkotással okozott károk tekintetében immunitással rendelkezik; a szolidaritási hozzájárulásként történő elvonás miért nem sérti a Helyi Önkormányzatok Európai Chartaját; illetve elvárhatóan járt-e el a törvény előkészítés során, azaz kikérte-e az önkormányzatok véleményét. A következő tárgyalási nap június 9-én lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.