Eltűnnek a végzettség nélküli diákok a Híd programokból

Az illetékes helyettes államtitkár szerint újra kell gondolni ezt a képzési formát.

Hutter Marianna
2017. 05. 24. 5:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagymértékben visszaesett a Híd programokban részt vevő tanulók száma. Míg tavaly előtt még közel 3100-an tanultak a felzárkóztató programban, a 2016/2017-es tanévben már alig több mint 2370-en, vagyis egyetlen esztendő alatt több mint 20 százalékkal csökkent a létszám – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, oktatási adatokat elemző kiadványából. Pedig felzárkóztatási programokra égető szükség van, ugyanis a 2015/2016. tanév végén a nyolc évvel korábbi első osztályosok mindössze 89,9 százaléka végezte el eredményesen a 8. évfolyamot. Ugyancsak aggasztó, hogy 2016-ban – az európai trendekkel ellentétben – nőtt a hazai korai iskolaelhagyók aránya, vagyis azoké a 18–24 éveseké, akiknek nincs középfokú végzettségük, és a mérés időpontját megelőző négy hétben semmilyen képzésben sem vettek részt. Míg 2015-ben még 11,6 százalék volt az érintett fiatalok aránya, tavalyra ez már 12,5 százalékra nőtt.

A 2013-ban indult Híd programok célja a lemorzsolódott tanulók visszavezetése a képzésbe, valamint azok számának csökkentése, akiknek nincs alap-, illetve középfokú végzettségük. Korábban Híd I., illetve Híd II. néven működtek, majd a tavalyi tanévtől Köznevelési, illetve Szakképzési Híd programként. Előbbibe azokat a tanköteles korú tanulókat küldik az általános iskolák, akiknek van alapfokú végzettségük, de középfokú intézménybe nem vették fel őket. Az egyéves képzés során a továbbtanuláshoz szükséges, hiányzó alapismereteket, kompetenciákat pótolják.

A Szakképzési Híd programba azok a tanulók kerülnek, akik legfeljebb hat általános iskolai évfolyamot végeztek el sikeresen annak a tanévnek a végéig, amelyben betöltik a 15. életévüket. Rajtuk kívül részt vehetnek olyan, már nem tanköteles fiatalok is, akik a képzésbe való belépés időpontjakor legfeljebb 23 évesek. A Szakképzési Híd program két évfolyamos, és a benne részt vevőknek – a köznevelési program diákjaival ellentétben – jár ösztöndíj: az első évfolyamon havi 8, míg a másodikon 10 ezer forint. A jelenlegi tanévben egyébként a Szakképzési Híd programban jóval több – összesen 1521 – diák vett részt, míg a köznevelésiben mindössze 83. Emellett 769 fő a kifutó Híd II. programban tanult.

Pölöskei Gáborné, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára a közelmúltban a Híd programokkal kapcsolatban arról beszélt, az elmúlt évek tapasztalatait mérlegelve újra kell gondolni ezeket, ám konkrétumokat nem említett. Lapunknak egy neve elhallgatását kérő budapesti, szakképzésben oktató tanár is arról beszélt, volna mit csiszolni ezeken a képzési formákon. Például problémás a programok törvényi szabályozása, nem tudni, mi lesz azoknak a diákoknak a sorsa, akik nem teljesítik a képzési feltételeket, mert sem a Köznevelési, sem pedig a Szakképzési Híd programot nem lehet megismételni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.