Határidők: Athén-effektus a vizes világbajnokság előtt

Alig három hónappal a rajt előtt kértek volna segítséget a szervezők az előkészületek ütemezéséhez.

Jandó Zoltán
2017. 05. 27. 8:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három hónappal a vizes világbajnokság rajtja előtt kezdett el szervezést összefogó külső, tulajdonképpen projektmenedzser céget keresni az esemény szervezésére már két éve létrehozott Bp2017 Nonprofit Kft.

Erre utal legalábbis egy végül eredménytelenül zárult pályázat, amelyről csütörtökön jelent meg tájékoztató a Közbeszerzési Értesítőben.

A dokumentum szerint a tenderen a Bp2017 Kft. a vébé „előkészítése és lebonyolítása érdekében egyes elemzői és kockázatmenedzsment szakértői feladatokat” bízott volna a kiválasztott vállalkozásra. A leírásból kiderül, hogy a pályázat nyertesétől olyan ütemterv összeállítását várták, amely bemutatja az egyes alprojektekre bontott feladatokat és mérföldköveket, valamint ezek időigényét. Emellett a szerződött partnernek támogatnia kellett volna a kommunikációt a szervezők és felettes szervek (így a szervezőbizottság, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő, illetve a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium), valamint a Nemzetközi Úszószövetség között.

Utóbbi heti-havi rendszerességű státusjelentéseket takart volna valamiféle előrejelzésekkel a még hátralévő feladatokról.

Bár a jogszabályi kivételnek köszönhetően a vizes vb-hez köthető beszerzéseket jellemzően gyorsan lezavarják, a kiírás és a szerződés megkötése között így is eltelik jellemzően bő két hét. Azaz a kontraktus aláírására április végén, durván tizenegy héttel a nyitóünnepség előtt kerülhetett volna sor. Az pedig teljesen egyértelmű, hogy az említett feladatokat abszolút felesleges elkezdeni az ennyire közeli, minden idők legnagyobb magyarországi sporteseményéhez. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó – hasonló megbízáson már dolgozó – szakember véleménye az, hogy valószínűleg már fél évvel a világbajnokság kezdete előtt is késő hasonló munkába belevágni. Valójában leginkább akkor van értelme a projektmenedzsment jellegű külső támogatásnak, ha – változó intenzitással ugyan, de – az a szervezés kezdetétől folyamatos.

Ennek fényében nem csoda, hogy ez a kiírás már a Közbeszerzési Hatóság szűrőjén sem ment át. A szervezet elnöke, Rigó Csaba Balázs hivatalból jogorvoslatot indított, mivel úgy ítélte meg, hogy a felsorolt munkák a tervezett időtávon belül már nem megvalósíthatók. Ez vezetett végül a pályázat eredménytelenné nyilvánításához is.

Az ajánlatok persze ettől függetlenül még beérkeztek. A megbízásért két hazai cég mellett egy nemzetközi multi, a KPMG is versenyzett. A legalacsonyabb árajánlatot végül a Bluefield Kft. adta le, igaz, az is csak félmillió forinttal drágábban, 58,9 millióért vállalta volna a munkát, mint amit a Bp2017 Kft.-nél előzetesen becsültek. A tenderen részt vevők névsora ugyanakkor szakmai körökben okozott némi meglepetést: a területet ismerők ugyanis inkább egy nemzetközi tanácsadó céget vártak volna befutónak. Volt olyan szakértő, aki úgy vélekedett: a hazai piacon nem nagyon van meg a szükséges know how, tapasztalat az ilyen munka elvégzéséhez. Túl sok hasonló megbízása a Bluefieldnek sem lehetett korábban: a cég – amelynek tavalyi árbevétele alig háromszorosa volt a mostani tender értékének – elsősorban it-biztonsági, pályázati és szoftverfejlesztési szolgáltatásokat nyújt vállalkozásoknak.

A közbeszerzés kiírásának időzítése annyiban érdekes, hogy a Magyar Nemzet bő egy héttel ezt követően írta meg: számos vébéhez kapcsolódó projekt is komoly csúszásban van. Akkor arról számoltunk be, hogy több ideiglenes helyszínen is gondok akadtak, illetve a kommunikációs kampánnyal sem elégedett mindenki. A szervezésre rálátó forrásaink április közepén úgy nyilatkoztak: a helyzet kritikusságát a Bp2017 Kft.-nél is felismerték, és emiatt a megelőző időszakban próbáltak ezen a területen gyakorlottan mozgó szakembereket igazolni. Állítólag az olimpiai pályázaton dolgozók közül néhányan átmentek a vébés csapatba, többen azonban annyira kilátástalannak ítélték a helyzetet, hogy nem vállalták a megbízatást.

A következő napokban a szervezők cáfolták állításainkat, a most elkaszált közbeszerzés azonban azt támasztja alá, hogy valóban szükségesnek érezték külső segítség igénybevételét. Arról nem is beszélve, hogy azóta is folyamatosan jelennek meg pályázati kiírások, akár nagyobb építési feladatokra is. A Hajós Alfréd Sportuszoda egyes kivitelezési munkálatairól például alig több mint egy hete írtak alá egy bruttó 1,1 milliárdos szerződést. A kontraktus szerint a beruházás rohamtempóban durván egy hónap alatt valósulhat meg.

Az ilyen esetek miatt mondták már hetekkel ezelőtt is lapunknak többen, hogy a szűk határidők miatt a kivitelezők jelenleg már 2-3-szoros árszorzóval dolgoznak. Abban a többség egyetért, hogy a szervezők a fontosabb dolgokkal elkészülnek határidőre, csak éppen sokkal drágábban, mint amennyiért ezt megfelelő ütemezéssel meg lehetett volna valósítani. Éppen úgy, mint Athénban a 2004-es olimpia előtt történt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.