Nevetséges kormány–CEU-tárgyalás

Válasz helyett azt mondták az intézmény képviselőinek, hogy írásban kérdezzenek.

Unyatyinszki György
2017. 05. 18. 4:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig akadt olyan minisztérium, amely nem küldte el valamilyen képviselőjét a Közép-európai Egyetemmel folytatott első egyeztető tárgyalásra, mégsem lehet azt állítani, hogy értelme lett volna a találkozónak – derül ki Enyedi Zsolt rektorhelyettesnek a Magyar Nemzet kérdéseire adott tegnapi válaszaiból. Bár Palkovics László oktatási államtitkár hétfőn még érdemi tárgyalásokat helyezett kilátásba, a rektorhelyettes beszámolója szerint döntési kompetenciával felvértezett kormánytagok helyett bürokratákkal, minisztériumi középvezetőkkel találkoztak. A kormány részéről nem volt jelen a külföldi egyetemekkel kapcsolatos nemzetközi tárgyalásokra kijelölt Altusz Kristóf sem.

A történtek fényében az egyetem továbbra is tárgyalásra várja a kormányt – írta a CEU tegnapi közleményében. „Teljességgel elfogadhatatlan, hogy politikai célokból túszul ejtenek egy egyetemet 1440 diákjával és 980 oktatójával és dolgozójával együtt” – idézte a közlemény Michael Ignatieffet, a CEU elnök-rektorát.

– A megbeszélés mindössze másfél órán át tartott, amelynek során inkább a bürokraták kérdezték az egyetemet, például a CEU magyar és amerikai ágának jogi kapcsolatáról, a hallgatók és az oktatók létszámáról, tehát főleg olyan adatokról, amelyek egyébként is a kormány rendelkezésére állnak – tudtuk meg Enyedi Zsolttól. A rektorhelyettes kétségbeejtőnek nevezte, hogy kérdéseikre legtöbbször a „nem tudjuk” választ kapták, azt sem mondták meg, hogy lesz-e egyáltalán folytatása az egyeztetésnek. A törvény megköveteli például, hogy a CEU New Yorkban is oktatási tevékenységet végezzen, azonban nem tudni, hogy ez pontosan mit jelent. A kormány képviselői jelezték, hogy az egyetem kérje írásban a törvény értelmezését, mert erre kötelességük válaszolni. Ezzel az a probléma Enyedi szerint, hogy a válaszadási határidő akár két hónap is lehet, az ő idejük viszont fogytán van.

– Azt mondták, hogy a labda az Egyesült Államok térfelén pattog – emlékezett vissza Enyedi Zsolt, így számukra úgy tűnik, hogy Altusz Kristóf ugyan megkereste az amerikai kormányt, de azzal le is tudta az egyeztetést, hogy jelezték neki: az Egyesült Államok kormánya nem tárgyalhat a kérdésben, helyette az egyetemmel üljön le a magyar kormány. A rektorhelyettes attól tart, a mostani találkozó is csak arról szólt, hogy kipipálja a kormány az egyeztetés létrejöttét, de elmozdulás nem történik majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.