Petőfiről is kaptak szöveget az érettségizők

Egy humorról szóló érvelés és egy motivációs levél írása is feladat az írásbelin.

MN
2017. 05. 08. 6:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy Petőfi-kötettel kapcsolatos interjút kell értelmezniük a magyarból középszinten érettségizőknek, majd egy humorról szóló érvelés és egy motivációs levél írása a feladat az írásbelin – tudta meg az Eduline. Azt írják, az első részben a diákok Petőfi imázsáról olvashatnak egy interjút a témában néhány éve megjelent könyv szerzőivel, illetve tíz kérdést kaptak a Petőfi-arculattal kapcsolatban.

Ezután az érvelés és a gyakorlati szövegalkotás közül választhatnak, csak az egyik feladatot kell megoldaniuk, egy 120-200 szavas szöveget kell alkotniuk.

Az érveléses feladatnál Tisjlár Roland A humor szerepe és szerveződése a társas kapcsolatokban című doktori értekezéséből kaptak egy rövid részletet, az abban szereplő állítást kell megerősíteniük vagy megcáfolniuk a vizsgázóknak. A gyakorlati szövegalkotás részben a helyi közlekedési vállalat egyik nyitott pozíciójára kell jelentkezni, ehhez kell motivációs levelet írni – teszik hozzá.

A közép-, illetve emelt szintű írásbeli vizsga is 240 percig tart. Lényeges módosítás, hogy változott a szövegalkotási feladatlap szerkezete: a Gyakorlati írásbeliség feladata átkerült emelt szintről középszintre, és Köznapi írásbeliség megnevezés alatt az érveléssel párban áll. Változás továbbá, hogy a fogalomlistát a vizsgakövetelmények nem tartalmazzák, mivel arról a kerettanterv rendelkezik – és a tanterv követelményeihez igazították az írásbeli vizsgadolgozatok értékelését is. A helyesírás értékelése is megváltozott: a jó helyesírást jutalmazzák, ahelyett, hogy hibapontokkal csökkentenék az eredményt.

A szóbeli tételek száma nem változott, de Az anyanyelv fejezetben két korábbi témakör összevonásával új témakör jött létre Ember és nyelvhasználat néven. Az irodalmi témakörök megnevezésében az irodalmi művek állnak a középpontban. A regionális és interkulturális témakör része lett a határon túli magyar irodalom.

A második rész két műértemező szövegalkotási feladatot tartalmaz, a diákoknak 150 perc alatt kell írniuk egy 400-800 szavas esszét. Az érettségizők döntik el, hogy egy megadott művet elemeznek a feladat szempontjainak megfelelően, vagy inkább két megadott művet hasonlítanak össze a feladat utasításai alapján. Az eduline információi szerint a vizsgázók a következő két feladat közül választhatnak: vagy egy Kosztolányi Dezső-novellát kell elemezniük, vagy egy ismert József Attila- és egy szintén ismert Radnóti Miklós-költeményt kell elemezniük a megadott szempontok alapján.

Kedden a vizsgák a matematika-írásbelikkel folytatódnak; A középiskolákban – valamint a 20 fővárosi és megyei kormányhivatal szervezésében – 1170 vizsgahelyszínen szervezik meg az érettségiket.

Az érettségizők közül 73 ezer végzős középiskolás ebben a vizsgaidőszakban teszi majd le a „rendes” érettségit, azaz szerezhet érettségi bizonyítványt.

Rajtuk kívül még – az érettségi rendszer által nyújtott lehetőségekkel élve – 35 500-an tesznek a jelentkezések alapján legalább egy tárgyból érettségit.

A vizsgákat 3190 érettségi vizsgabizottság közreműködésével szervezik meg. A vizsgaidőszak kezdete május 5. (első vizsganap), a vége június 30. (a középszintű szóbelik utolsó vizsganapja) lesz. Az írásbeli vizsgák május 5-től május 26-ig tartanak. Az emelt szintű szóbeli vizsgák kezdő időpontja június 8., a végső időpontja pedig június 15. lesz, a középszintű szóbeli vizsgák időszaka a június 19–30. közötti időszakra esik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.