Pogátsa: Nincs közöm az MSZP programjához

A közgazdász hiányosnak tartja a „Fizessenek a gazdagok!” kampányt. Úgy véli, hiányzik a szakmai program.

MN
2017. 05. 24. 10:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Semmi közöm az MSZP programjához, és azt sem tudom, hogy van-e programja a pártnak” – reagált Pogátsa Zoltán azokra a híresztelésekre az ATV Egyenes beszéd című műsorában, melyek összefüggésbe hozták a szocialistákkal. A közgazdász korábban már több cikket írt a párt „Fizessenek a gazdagok!”-ként elhíresült szlogenjéhez. A szakember úgy véli, ha a párt előrukkol egy ilyen kampánnyal, akkor tisztázniuk kellene, ki számít gazdagnak és szegénynek. Úgy fogalmazott: „akkor tenné jól a dolgát az MSZP, ha rögtön ott lenne mellette egy program, és tudna válaszolni az újságírók kérdésére”.

Legutóbb a Népszavában írt cikket Pogátsa a szocialisták plakátkampányáról, és kitért arra is, hogy mennyi pénzt kellene elvonni és kitől, hogy a társadalmi igazságosság helyreállítható legyen. A közgazdász ugyan érthetőnek és elfogadhatónak tartja az ellenzéki párt tézisét, de a kampány hiányos, mivel hiányzik egy mindenki által hozzáférhető szakmai program és magyarázat.

Habár a közgazdász szerint legitim gondolat a szupergazdagok megadóztatása, ezzel közel sem fedezhető a 15 százalékos finanszírozási hiány, amely nagyjából 5000 milliárd forintot tesz ki. Szerinte az szja-bevétel a tavalyi költségvetésben nem volt több, mint 2000 milliárd forint, tehát évente az egész szja-bevételből nem tudnák finanszírozni az extraszükségletet. Pogátsa úgy véli, a béreket kell emelni, nemcsak a háztartások életszínvonala miatt, hanem a költségvetés fenntartása végett is.

A közgazdász nem tartja reálisnak a Jobbik béruniós kezdeményezését, mert szerinte olyan feltételezéssel élnek, hogy össze lehet hasonítani egy magyarországi és nyugat-európai munkakategóriát.

Ugyanakkor azt is elmondta, hogy elengedhetetlen a béremelés, és megdöbbentőnek találja, hogy Kövér László árulásnak tekint egy olyan kezdeményezést, amely a bérszínvonal emelkedését célozná meg. Pogátsa hozzátette: ez is mutatja, hogy nincs nagy törésvonal a Fidesz és a korábbi kormányok gazdaságpolitikája között, hiszen mindannyian alacsony bérekben látják az ország első számú versenyelőnyét, versenyképesnek beállítva általa az országot. Az ellenpéldaként felhozott, gazdaságilag fejlettebb észak- és nyugat-európai államokban szerinte sokkal inkább az emberek képzettsége számít az első számú versenyelőnynek.

Pogátsa Zoltán felhívta a figyelmet, hogy Nyugat-Európában egyébként is az a trend, hogy maguk a munkavállalók és munkaadók egyeztetnek a bérszínvonalról: helyi, ágazati vagy akár országos szinten. Tehát erős a munkavállalói és munkaadói képviselet odakint. Kiemelte, hogy többször beszélt már a hazai szakszervezetek képviselőivel, és mindkét fél azt szeretné, hogy „maguk a gazdaság szereplői izzadhassák ki” a bérszínvonalat hazánkban is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.