Pogátsa: Számolni kell Botkával

A közgazdász szerint tényleg a legvagyonosabbaknál van igazán adóztatható tartalék.

Horváth Attila
2017. 05. 21. 13:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érthetőnek és elfogadhatónak tartja Botka Lászlónak, az MSZP miniszterelnök-jelöltjének „Fizessenek a gazdagok!” tézisét Pogátsa Zoltán közgazdász. Mint az szombati, Népszavában megjelent cikkéből kiderült, a kampányt azonban hiányosnak tartja, mert hiányzik egy mindenki által hozzáférhető szakmai program és magyarázat.

A lapunknak is gyakran nyilatkozó szakember szerint a szlogen egyértelműen jelzi, hogy az MSZP valódi baloldali párt akar lenni. Mint megírta, uniós szinten a mi országunk biztosítja a legkisebb társadalmi mobilitást, éppen ezért progresszív adórendszer szükséges. Pogátsa számításai szerint évente a GDP majdnem 20 százaléka hiányzik a legfontosabb humántőke-fejlesztő alrendszerek finanszírozásához. Magyarországon nagyságrendileg – a GDP arányában – oktatásra 2, egészségügyre 3–5, az álláskeresők átképzésére 1, szociális védelemre 9, közösségi közlekedésre 2–3 százalékot kellene költeni évente.

A közgazdász a cikkben kiemelte, a nyolcvanas évek óta tartó, pilótajátékszerű megszorításoknak véget kell vetni, hiszen a termelékenységi beruházások nélkül Magyarország évtizedek óta csak külső forrásokból működőképes. Kérdés, hogy a nem beruházó jellegű kiadások megszüntetésével mennyit lehetne megspórolni. Kiemelte, az összfinanszírozási igény tehát nagyságrendileg magasabb, mint az a 300 milliárd, amelyet Botka eddigi megszólalásai alapján elő szeretne teremteni.

Pogátsa Zoltán kiemelte, egyesek szerint a kormányzati hátszéllel meggazdagodott oligarchák megadóztatására kellene koncentrálni, ezzel megvalósítható lenne az igazságosabb közteherviselés. Kiemelte: ez nem lehetséges, mert a magyar közbeszerzési piac az elmúlt években nagyságrendileg évente átlag 2000 milliárd körül volt. Ennek a korrupciókutatók szerint évente körülbelül az 5 százalékát viszik el kormányközeliként kezelt cégek a 34 000 milliárdos magyar GDP-hez mérten. Ez azt jelenti, hogy az oligarchák megadóztatásával nem lehetne finanszírozni a magyar jóléti államot. Pogátsa úgy számolt, ha ehhez még hozzáadjuk a jegybank, az Eximbank és hasonló intézmények körül rosszul felhasznált pénzeket, akkor is csak a GDP maximum 4-5 százalékánál tartunk. A finanszírozási igény pedig legalább 15 százalék évente. Ugyanakkor az is világosan látszik, hogy a személyi jövedelemadó sávjainak változtatása is kevés erre a jelenlegi bérszínvonal mellett.

A közgazdász kiemelte: Botka azokat adóztatná, akiknek egymillió forintnál nagyobb havi jövedelme, akiknek 100 milliónál több vagyona és akiknek 100 hektárnál több földje van. – Ha a száz leggazdagabb magyar vagyonát nézzük, az 2002 és 2017 között 632 milliárdról 3380 milliárdra emelkedett, azaz több mint megötszöröződött. Ugyanezen idő alatt a többi magyar vagyona alig nőtt. Egyértelmű, hogy a legvagyonosabbaknál van igazán adóztatható tartalék. Nyilván ez sem finanszírozza a teljes beruházási igényt a humán tőke fejlesztésére, ám egyértelműen adóztatható kör. Emiatt áll tehát Botka tézise, azaz hogy adózzanak a gazdagok – emelte ki Pogátsa Zoltán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.