Rogán Antal szomszédjával csatázik Andy Vajna

Fideszes érdekkörök kerültek szembe egymással a médiapiacon, több millió hallgató megszerzése a tét.

M. László Ferenc
2017. 05. 24. 8:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglepetést hozott a múlt hét az 5,5 milliónyi hallgatón osztozkodó hazai rádióknak. Május 16-ig kellett ugyanis beadniuk a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz (NMHH) a pályázatukat azoknak a kutatócégeknek, amelyek részt akarnak venni az államilag finanszírozott közönségmérésen. A tendert első perctől lefutott meccsnek tartották a piacon, előzőleg többen is biztosra vették, hogy a kormánynak dolgozó Nézőpont-csoport kutatócége lesz a befutó.

Ám a Kutatópont Kft. végül nem is pályázott. A társaság nem indulhatott a tenderen: csak olyan vállalkozások jelentkezhettek, amelyek az elmúlt három évben összesen 180 millió forint bevételre tettek szert rádiós közönségmérésből. Ezt a Nézőpont-csoport akár teljesíthette is volna, ha három évvel ezelőtt nem adja el Mediameter nevű vállalkozását. A rádiós felméréseket készítő Mediameter meg is felel a paramétereknek, hiszen a rádiós kutatást egy multival, a 1,5 milliárdos árbevételű TNS Hoffmannal közösen, konzorciumban végzi.

A Nézőpont-alapítású Mediameter a Rádiós Médiaszolgáltatók Egyesületének (Rame) 2012-es pályázatán nyerte el a megbízást, ám a cég 2014-es választások előtt hirtelen átkerült egy piackutatással foglalkozó szakember, Hantosi Bálint tulajdonába. A szerződés 2016-os lejárta előtt a Raméban felmerült, hogy hosszabbítsák meg a megállapodást, de az állami tagok, az állami rádiók ezt ellenezték, ragaszkodtak a pályázat kiírásához. Ezt a piacon mindenki úgy értékelte, a kormánypárt egy hozzá közel álló szereplőt akar helyzetbe hozni, a Mediameter kegyvesztett lett. Forrásaink felemlegették, hogy a Mediametert megvásároló Hantosi korábban dolgozott a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mahir Cityposternél. S bár több mint egy évtizede otthagyta a céget, ez elég volt ahhoz, hogy a Simicska–Orbán-konfliktust követően bizalmatlanok legyenek vele szemben a Fideszben. Lapunk kiadója, a Nemzet Lap- és Könyvkiadó Kft. az említett Simicska Lajos érdekeltségébe tartozik.

Mi több, a médiahatóság – Andy Vajna kormánybiztos adója, a Rádió 1 tavalyi indulása után – bejelentette: átvállalja a Ramétól a mérés költségeit, közbeszerzést fog kiírni. Ezen mindenki meglepődött, hiszen ez nem állami feladat. A nézettségi adatokért a tévétársaságok komoly összegeket fizetnek, az olvasottságkutatást és az internetes látogatottságmérést is a kiadók finanszírozzák. A rádiók pedig korábban évi 60-70 milliót fizettek a közönségmérésért. Információink szerint az NMHH most ennél jóval többet, 200-250 milliót áldozna rá, ami sokak érdeklődését felkeltette.

Ám a tender feltételeit látva többen visszaléptek: a 180 milliós feltételnek ugyanis a hazai piacon csakis a TNS-Mediameter képes megfelelni, és amint azt Hantosi lapunknak megerősítette, a múlt héten be is adták pályázatukat. A kiírás újabb meglepetést okozott, hiszen a rádiós szakemberek már azt gondolták, a Mediameter kiesett a pikszisből. Rajtuk kívül csak egyetlen cég pályázott, ahogy lapunknak a társaság ügyvezetője, Géczi Tamás elmondta, az Inspira, amely a Mediameter versenytársaként az utóbbi egy évben jelentkezett rádiós mérésekkel. Mivel a tavaly alapított cég egyedül nem felelt meg a 180 milliós kritériumnak, szövetkezett egy külföldi partnerrel (Géczi a társaság nevét még nem akarta elárulni). Az Inspira fő megrendelője a vidéki rádiók reklámidejének eladásával foglalkozó Radio Sales House, amely fele-fele arányban Tombor András és Krskó Tibor érdekeltsége. Előbbi Habony Árpád jó barátja, egykori hitelezője, utóbbi a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal szomszédjának, Csetényi Csabának az üzlettársa.

Úgy tűnhet, megtalálták azt a „közeli” céget, amely a Nézőpont „helyére léphet”, ám a helyzet nem ennyire egyszerű. Vajna rádiója ugyanis a Mediameterben bízik: jelenleg is ettől a cégtől vásárolja az adatokat. Ugyanakkor az Inspira pár hete egy olyan kutatást publikált, amely szerint a Petőfi Rádió veri a Rádió 1-et, a Class FM-nek pedig még mindig 360 ezer hallgatója van. Tavaly májusig a Class FM Simicska érdekeltsége volt, de eladta egy amerikai befektetőnek, részben azért, hogy a személye ne legyen akadálya a frekvenciaszerződés meghosszabbításának. A médiahatóság végül mégsem hosszabbította meg a rádió engedélyét. Hantosi és Géczi is azt hangsúlyozta lapunknak, ők nem azt nézik, hogy a megrendelőik mögött kik állnak, hanem azt, elégedettek-e a szakmai munkájukkal.

Akármi is van a háttérben, szokatlan fordulat következett be a médiapiacon. Szembekerült egymással két kormánypárti érdekkör: a Mediameterben bízó Vajna és az Inspirát támogató Csetényiék. A háttérben harc folyik: Vajna emberei sorban keresik fel a vidéki rádiókat, hogy kapcsolódjanak hálózatba a Rádió 1-gyel, ráadásul, mint korábban megírtuk, a kormánybiztos a közeljövőben újabb frekvenciákat nyerhet el, elszívva ezzel a levegőt és a pénzt a Csetényi-érdekkör dominálta piacról. Vajna rádiója ugyanis nem szerződött a Radio Sales House-szal, maga árulja reklámidejét.

Az idő pénz

A rádiók számára kulcskérdés, hogy ki és milyen módszerrel  vizsgálja a hallgatottságot, hiszen évi 8-9 milliárd forint sorsa dől el aszerint, hogy melyik adónak mekkora közönsége van. A reklámidőt vásárló cégek, a gyógyszer-, mosópor- vagy az autógyártók ezekből a felmérésekből tudják meg, hol juthatnak el a potenciális vásárlóikhoz, a rádiók pedig a hallgatottságukra hivatkozva szabják meg, mennyit kérnek a reklámpercekért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.