Sírás helyett saját pénzéből csinálta meg az utat – hiába

Riport egy településről, ahol emlékműve is volt a tehetetlenségnek. Avagy egy csipetnyi Borsod Fejér megyében.

Tompos Ádám
2017. 05. 04. 17:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt hittük, könnyű dolgunk lesz, de ennél nagyobbat nem is tévedhettünk volna. Azt gondoltuk ugyanis, hogy egyszerű lesz megtalálni a ráckeresztúri Liszt Ferenc utcát, mivel ki fog tűnni a település hepehupás földútjai közül. De amikor odaértünk, láttuk, hogy ez is ugyanolyan gidres-gödrös, mint a többi, amúgy szintén zeneszerzőkről elnevezett utca. Pedig a minap arról szóltak a hírek, hogy egy helyi fiatalember fogta magát, és a saját pénzén vett aszfalttal feltöltötte a kátyúkat. Dacára annak, hogy komoly súlyadót fizet a Fejér megyei falu önkormányzatának. És mivel mindezt élőben közvetítette a Facebookon, így tudomást szerzett róla ország-világ: Peták Norbert és néhány szomszédja lapátot ragadott, hogy a felvételen látható fekete kupacokat elegyengetve megoldja a Liszt Ferenc utcában lakók problémáját.

– Én nem tudom, hogy mi a szokás errefelé, nemrég költöztem ide – mondja az önkéntes útrendező szomszédja, akit szemlátomást nem különösebben dob fel a hír, de nem is keseríti el. Egy másik helybeli viszont elmeséli, hogy korábban már próbálta egy új beköltöző hasonló módon orvosolni a Liszt Ferenc utca problémáját, de állítólag szóltak neki, hogy nem kéne. Csak annyit ér majd el, hogy az utca többi lakója féltékeny lesz. A szomszédot szemlátomást nem hatotta meg az akció.

Ami valahol érthető is, mert az „aszfaltozásnak” ottjártunkkor semmi nyoma nem volt. Adta is magát az első kérdésünk Peták Norbertnek: mi történt az önkéntes korrekcióval?

– Volt egy nagy eső, aztán pedig belepte a por – mondja az egyébként fodrászként dolgozó fiatalember. Elmeséli, hogy körülbelül hatvanezer forintot költött arra a hét-nyolc tonnányi mart aszfaltra, amelyet a szabadnapján szétterített, és amelyről beszámolt a Facebookon. Az akciója okát mosolyogva így foglalja össze: – Azért csináltam, hogy legyen egy kis polgárpukkasztás.

Elmeséli: annyi hozadéka lett a történetnek, hogy viccelődve „polgármester úrnak” szólítják néha Ráckeresztúron. Megjegyzi, korábban máshogy próbálta megoldani a Liszt Ferenc utca gondját: egy Bobcat segítségével igyekeztek elgyalulni a kátyúkat, de akkor sem jártak nagyobb sikerrel. Felidézi, hogy mindezek előtt sok szomszéddal együtt ő is csak sírt a rossz utak miatt, de aztán elege lett, lapátot ragadott, kezeslábasba – vagy ahogy ő hívja, „csöves ruhába” – bújt, és nekiállt a korrekciónak. Tudja persze, hogy a munkája gyümölcse ideig-óráig tart, és noha örült neki, hogy páran besegítettek a mart aszfalt szétterítésébe, vagy beszálltak a költségekbe, de ahhoz, hogy tényleg rendben legyen az utcája, becslése szerint úgy hatmillió forintra lenne szükség. Gyorsan kiszámolja, hogy az körülbelül fejenként 200 ezer forint lenne.

– Annyi pénze meg kinek van itt? – kérdi lemondón.

A videóban Peták Norbert büszkén beszél arról, hogy a ráckeresztúri önkormányzat közreműködése nélkül fog bele a munkába, és hogy csak az őáltala befizetett 23 ezer forintnyi súlyadóból sokkal többet ki lehetne hozni. Mindezek ellenére egyáltalán nem rossz a viszonya a testülettel és annak vezetőjével, Szentes-Mabda Katalin Dórával. A polgármester nem akart az ügyről lapunknak beszélni, egy nagy sóhaj után annyit árult el, hogy ő ugyan nem haragszik Petákra a magánakciója miatt, de összehangolhatták volna a munkát. Meggyőződése szerint mindez „nem Keresztúr-specifikus, hanem országos probléma”, hiszen más településekhez hasonlóan ők is próbáltak pályázni útfelújításra, de nem jártak sikerrel. Szentes-Mabda Katalin Dóra szerint milliárdos nagyságrendű tétel lenne teljesen felújítani a ráckeresztúri utakat, ez az összeg pedig nem áll rendelkezésükre. Úgyhogy ők is kénytelenek a közeli útfelújításokból mart aszfaltot rendelni, hogy valahogy boldoguljanak.

Mindezt „megerősítik” nekünk a ráckeresztúri Park presszó vendégei is, akik úgy jellemzik településüket, hogy „az egy csipetnyi Borsod Fejér megyében”.

– Itt úgy néz ki az útfelújítás, hogy megy két közmunkás, az egyiknek ott a vállán a lapát, a másik tolja talicskában a mart aszfaltot, aztán ha gödröt látnak, akkor tesznek bele egy kicsit. Ennyi – mondja az egyik férfi, amire asztaltársa kontráz:

– De nem jó ez a módszer semmire, inkább maradna a sár – majd hozzáteszi, hogy Peták Norbert akciójának azért örül, mert legalább felhívja a figyelmet a problémára. Elmondják azt is, hogy jó lenne, ha hamarosan érkezne megoldás, mert a falun keresztülvonuló forgalom miatt szaporodni fog a kátyúk száma, az ugyanezen okból megrepedező házak ára viszont csökken. Majd egyszer csak megszólal az egyikük:

– Itt állt nem messze az emlékműve ennek az egésznek.

Értetlenül nézünk, de hamar jön a magyarázat: a presszó közelében egy csatornafedőt hosszú időn keresztül nem tudtak megcsinálni az intenzív forgalom és a folyamatos beázás miatt, ezért aztán valaki ráakasztotta a gödör köré kitett póznákra az emlékmű feliratot.

Ma már nincs ott, a csatornafedő valahogy csak elkészült. Azt legalább nem a por fedte be, mint a Liszt Ferenc utcai martaszfalt-kupacokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.