Súlyosbították a Budapest Airport volt jogászainak büntetését

Rényi-Vámos Krisztinát 5, Sziebert Györgyöt 7 év börtönre ítélték korrupciós ügyek miatt.

MN
2017. 05. 17. 14:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősen súlyosította a Budapest Airport (BA) Zrt. egykori jogi előadójának és jogi igazgatójának minősített vesztegetés miatt első fokon kiszabott büntetését a Fővárosi Ítélőtábla szerdán kihirdetett másodfokú, javarészt jogerős döntésében.

A volt jogi előadó, Sziebert György az első fokon kiszabott öt év szabadságvesztés helyett hét évet kapott, az egykori jogi igazgató, Rényi-Vámos Krisztina pedig két év felfüggesztett helyett öt év letöltendőt, írja az MTI.

A repülőtéri vesztegetés vádpontjának lényege az volt, hogy a BA két jogásza 2008-ban jogtalan előnyt kért azoktól az ügyvédi irodáktól, amelyekkel megbízási szerződést kötött a cég, azaz a megbízás elnyeréséhez a megbízási díjból vissza kellett osztaniuk a szerződő partnereknek. Emellett más korrupciós cselekmények is szerepeltek a vádiratban Sziebert később a BKV jogi igazgatói posztját is betöltötte, ami szintén lényeges szerepet kapott az ügyben.

A vádirat szerint Sziebert, akkor még a BA jogi előadójaként, és Rényi-Vámos Krisztina a BA jogi igazgatójaként 2008-ban és 2009-ben több olyan ügyvédi irodával kötött szerződést, amelyek a megbízási díj 5-10 százalékát visszajuttatták a megbízók részére. A rendőrség több bizonyítékot talált arra, hogy Rényi-Vámos Krisztina összejátszott a korábbi beosztottjával, Sziebert Györggyel, és a BA Zrt.-vel szerződésben álló ügyvédi irodáknak fiktív megbízásokat adtak.

Egy másik vádpont alapján Sziebert a BKV jogi igazgatójaként is jogtalan előnyre akart szert tenni. A fővárosi cég szerződés-nyilvántartó rendszerének 2009-es beszerzésekor – Fuzik Zsolt tizenegyedrendű vádlottal, a BKV akkori informatikai igazgatójával együttműködve – felkérte az általa ismert Quartit Kft. ügyvezetőjét, hogy nyújtsanak be ajánlatot legfeljebb 30 millió forintra, amiből Sziebert György 12 millióra tartott igényt. A jogászt azonban 2009. december 4-én tetten érték a rendőrök, amikor 11,8 millió forintnyi kenőpénzt vett át egy budai parkolóban. Fuzik akkoriban hónapokig Szegeden bujkált, festett hajjal és szakállal álcázva magát.

Sziebert és tizenkét társa – köztük Fuzik Zsolt – ellen gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által kötelezettségszegéssel, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség.

A kilenc éve tartó, összesen 13 vádlottat érintő ügy – három, másodfokon felmentett ügyvédet leszámítva – a tábla másodfokú ítéletével szerdán jogerősen lezárult.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.