Újabb iskolákat vesz át az NGM az Emmitől

Négy iskola, illetve kollégium kerülhet az Emberi Erőforrások Minisztériumának fenntartásából a gazdasági tárcáéba.

Hutter Marianna
2017. 05. 27. 14:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányzati oldalon található tervezet szerint a Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola és Szakközépiskola, a Győri Móra Ferenc Általános Iskola és Szakgimnázium, a Bayer Róbert Kollégium és a Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium fognak átkerülni a helyileg illetékes szakképzési centrumokhoz. A normaszöveg arról is rendelkezik, hogy a pedagógus munkakörben, a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben és a gazdasági, ügyviteli, műszaki és kisegítő munkakörben foglalkoztatottak a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény szerint kerülnek az átvevő centrum állományába. Az átadás-átvételi eljárást az átadó tankerületi központ és az átvevő szakképzési centrumnak kell lefolytatnia és kötelesek megállapodást kötni a fennálló követelésekről és kötelezettségekről.  

Az intézkedés hatásvizsgálati lapja szerint a tervezet nem jár költségvetési vonzattal, csak az Emmi és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) fejezetek közötti átcsoportosítására van szükség. A változtatásokat egyébként azzal indokolják, hogy ezek miatt „a helyi és területi igényeknek megfelelően erősödik a szakképzési rendszer integrációja és hatékonysága”.

Mint ismert, a szakképzési intézmények felügyelete 2015-ben került az oktatásért felelős Emmitől az NGM-hez. A kormányzat a döntést akkor is a szakképző iskolák hatékonyabb, összehangoltabb működésére hivatkozva hozta meg. Ám a háttérben az is közrejátszhatott, hogy akkoriban a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ súlyos adósságokkal küzdött, amit megsínylett az iskolák napi működése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.