’56-os emlékév: visszatartott milliók Schmidt szervezeténél

Miután a pályázók közérdekűadat-igényléssel éltek, kiderült, mégis nyertek. Csak a pénzükhöz nem jutnak hozzá.

M. László Ferenc
2017. 06. 17. 15:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hónapok óta eredménytelenül küzdenek azért az egyik legtöbb látogatót vonzó 1956-os emlékprogram szervezői, hogy hozzájussanak a pályázaton elnyert állami támogatáshoz. 4,97 millió forintról van szó, ezt az összeget a Schmidt Mária kormánybiztos felügyelte ’56-os Emlékbizottság ítélte meg nekik tavaly decemberben.

A Magyar Szív – Magyar Szó Alapítvány háromnapos programsorozatot szervezett Székesfehérváron, ahol korabeli fegyvereket mutatott be, abban a reménykedve, hogy nem saját zsebből kell állniuk a költségeket. A több mint 14 milliárd forintot szétosztó ’56-os Emlékbizottság azonban hetekig válaszra sem méltatta a támogatásért pályázó alapítványt, majd jóval a rendezvény megtartása után közölték velük, hogy pályázatuk megbukott. Pár héttel később viszont meggondolták magukat, és mégis odaítélték a kért 4,97 millió forintot, ám a pénzt azóta sem utalták át.

Bár az egyik leglátogatottabb székesfehérvári ’56-os rendezvénysorozat már közel nyolc hónapja lezárult, a szervezők még mindig leveleznek az újabb és újabb hiánypótlást kérő, Schmidt Mária által vezetett, állami támogatásokat kezelő alapítvánnyal – tudta meg lapunk.

Mint emlékezetes, két évvel ezelőtt a kormány emlékbizottságot hozott létre az 1956-os forradalom 60. évfordulójának megünneplésére, melyet kormánybiztosként Schmidt Mária felügyelt. A Terror Háza Múzeumot is fenntartó Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány főigazgatója 14,5 milliárd forint állami támogatást oszthatott szét rendezvényekre, könyvkiadásra, kutatásra, az emlékév propagálására.

A Magyar Szív, Magyar Szó Alapítvány is beadott tavaly szeptemberben egy pályázatot, hogy október 21–23. között Székesfehérváron megszervezze az említett rendezvénysorozatot, amelynek fő eseménye a korabeli fegyverek bemutatása volt a belvárosban.

– 2015-ben más forrásokból egyszer már sikerrel szerveztük meg a kiállítást, tavaly úgy döntöttünk, mi is az emlékbizottsághoz fordulunk – mesélte lapunknak az egyik szervező, Kónyi-Kiss Botond. A rendezvényen bemutattak egy olyan légvédelmi ágyút is, melyet a forradalom leverésekor a szovjet hadsereg foglalt le a Corvin közben. Szerettek volna kiállítani egy T–54 típusú tankot is, de mivel a rendezvényig nem kaptak semmilyen visszajelzést az emlékbizottságtól arról, hogy kapnak-e támogatást, így nem merték vállalni a borsos bérleti díjat.

– Még a rendezvény első napján is telefonálgattunk, de csak annyit mondtak, nemsokára elbírálják a pályázatunkat, és majd kiértesítenek levélben – mondta Kónyi-Kiss Botond. Végül kaptak egy e-mailt, az elutasítást tartalmazó csatolmánnyal. A dokumentum furcsasága, hogy az elektronikus levél november 2-án érkezett, viszont a csatolmány október 19-i dátumozású volt. Azaz tíz nappal a rendezvény után kaptak egy levelet arról, hogy már a program megkezdése előtt két nappal elbírálták a pályázatukat.

A szervezők nem hagyták annyiban, november 27-én közérdekűadat-igénylést adtak be, hogy kiderítsék, ki és milyen szempontok alapján döntött. Erre nem kaptak választ, viszont december elején már arról értesítették őket, hogy „tekintettel a programban részt vevők nagy számára és a rendkívül pozitív fogadtatásra”, a bizottság meggondolta magát, és odaítélte a 4,97 milliós támogatást.

Ezzel elkezdődött az elszámolási folyamat, mely a mai napig tart. Az alapítvány által rendelkezésünkre bocsátott iratokból kiderül, hogy az emlékbizottság februárban hiánypótlást kért rövid, nyolcnapos határidővel.

– Mivel a pályázatban nem voltak elszámolhatók a könyvelési költségek, így amatőrként nekünk kellett minden ilyen feladatot elvégezni, természetesen vétettünk hibákat – ismerte el Kónyi-Kiss Botond.

Viszont az emlékbizottság sem állt a helyzet magaslatán: telefonos ügyintézőik továbbra sem tudtak a kérdéseikre válaszolni, a szervezők pedig nem tudtak közvetlen kapcsolatba lépni a támogatások tényleges kezelőjével, a közalapítvánnyal. Hiába adták be a hiánypótlást, a támogató két újabb levelet küldött nekik „korrekció” címen. Ezekben olyan hibákat jeleztek, amelyek a hiánypótlási felszólításban korábban nem szerepeltek. Többek között egy PB-palack beszerzésén, illetve taxiszámlákon akadtak fenn. – El tudjuk fogadni, hogy ezekre rákérdeznek, csak azt nem értjük, miért nem az eredeti hiánypótlásban jelezték az összes aggályukat, miért kell újabb köröket futni – mondta a szervező.

Közben a Jobbik képviselője, Szávay István a parlamentben is szóvá tette az ügyet, azt feltételezve, hogy az emlékbizottság politikailag diszkriminálja a szervezetet. Ugyanis a szervezők korábban sem rejtették véka alá, hogy magánemberként milyen politikai preferenciáik vannak. Kónyi-Kiss Botond a radikális Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom székesfehérvári vezetője; az alapítvány kuratóriumának elnöke, Bencsik János pedig a Jobbikban politizál.

– A programot viszont lelkes amatőrökként szerveztük, hiszen politikai nézeteink teljesen irrelevánsak voltak a projekt szempontjából – állította Kónyi-Kiss Botond. A közalapítványnak a kormánypárthoz közelálló szervezetekkel nem volt baja: az egyik legnagyobb támogatást, 76,38 milliót a Fidesz-frakciótól is pénzt kapó Pesti Srácok portál kiadója kapta egy emlékparkra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.