A Fidesz törvénye „külföldi ügynököt” csinált a gyermekmentőkből is

Az SOS Gyermekfalura is vonatkozik a civileket megbélyegző törvény, ami nem tetszik az osztrák elnöknek sem.

Kósa András
2017. 06. 20. 9:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oda is üt a kormány civileket vegzáló törvénye, ahová valószínűleg a fideszes kommunikátorok sem akartak. A magát család- és gyermekbarátnak deklaráló kormánytöbbség által komoly tiltakozások mellett elfogadott törvény értelmében ugyanis az SOS Gyermekfalu Alapítványnak is fel kell majd tüntetnie a jövőben, hogy „külföldről támogatott”, hiszen az SOS Kinderdorf nevű osztrák alapítvány magyarországi szervezeteként alapvetően külföldi adományokból működnek.

Mint az SOS Gyermekfalu honlapján olvasható, Magyarországon az 1983-ban történt alapítás után először Battonyán (1986), majd Kecskeméten (1990) és Kőszegen (1993) jöttek létre SOS gyermekfalvak 10-12 családi házzal és saját háztartásukban élő nevelőszülői családokkal. 1994-ben megnyílt a szegedi, 2003-ban a séi, 2012-ben a kecskeméti, 2014-ben pedig a helvéciai ifjúsági ház. 2015-ben nyitották meg a kecskeméti gyermekek átmeneti otthonát, a battonyai gyermekfalut pedig átköltöztették Orosházára. Az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa által fenntartott hálózatokban és ifjúsági házakban ma közel 400 gyermek és fiatal él. Ezenkívül családmegerősítő programokat működtetnek mintegy 100 gyermek családjai számára Battonyán, Orosházán és Kecskeméten.

Némi iróniával persze azt is mondhatnánk, hogy minden oka meglenne, hogy az SOS Gyermekfalu Alapítvány is a kormányzati kommunikáció célkeresztjébe kerüljön, hiszen

menekült hátterű gyerekeknek is szerveznek segítőprogramokat befogadó szülők révén, ezenkívül a szintén „fő ellenség” Norvég Civil Alap is támogatja őket. Utóbbi révén szexuálisan bántalmazott gyerekekkel foglalkoznak, de gyermekjogi szakembereket is képeznek.

Úgy tudjuk, a héten az SOS Gyermekfalu vezetői Bécsben egyeztettek az anyaszervezet képviselőivel a törvénnyel kapcsolatban. Lapunk kérdésére Gosztonyi Gábor, az SOS Gyermekfalvak ügyvezető igazgatója azt mondta: – Mindig eleget tettünk a hatályos jogszabályoknak, ettől nem térünk el a jövőben sem. Az SOS transzparens módon működik, minden egyes forint elköltését és forrását nyomon lehetett követni a honlapunkon eddig is, és a jövőben is így lesz. Éves jelentéseinkben minden alkalommal feltüntettük a külföldről származó bevételeinket.

– Egy szervezet hitelességét nemcsak szakmai teljesítménye támasztja alá, de az is, ha átlátható és elszámoltatható módon kezeli az adományozók támogatását. Ezért több másik adománygyűjtő civil szervezettel együttműködve indítottuk el évekkel ezelőtt átláthatósági programunkat. Ennek keretében alapító tagjai vagyunk az Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testületének, amely a tagok etikus működését évenként felülvizsgálja. Etikus adománygyűjtésünk alapját a közösen megalkotott Adománygyűjtő szervezetek etikai kódexe képezi – fogalmazott Gosztonyi Gábor.

– Az anyaszervezettel, valamint a kuratóriummal természetesen minden fontosabb kérdésben egyeztetünk, és egyetértés van közöttünk abban, hogy

a hatályos jogszabályoknak a gyerekek érdekében mindig eleget kell tennünk,

hiszen működésünk középpontjában a gyerekek állnak – mondta az igazgató.

Több forrásból is úgy értesültünk egyébként, hogy az SOS Gyermekfalu ügye szóba került Alexander Van der Bellen osztrák államfő múlt heti budapesti látogatásán is. Van der Bellen információink szerint Áder Jánosnak és Orbán Viktornak is rosszallását fejezte ki a törvény miatt magyar partnereinek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.