Botka: Megértem, hogy Gyurcsány bajban van

A szocialista politikus a Magyar Nemzetnek adott interjújában azt hangsúlyozta, hogy biztosan lesz összefogás.

Katona Mariann
2017. 06. 10. 4:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Tavaly nyáron még úgy fogalmazott, hogy nem kellett az MSZP-nek választmányi elnöknek. Miért gondolta néhány hónappal később mégis úgy, hogy bejelentkezik miniszterelnök-jelöltnek? 
– Egyrészről azt láttam, hogy sodródik bele az ellenzék a 2013-as, 2014-es forgatókönyvbe, amikor a választást megelőző egy évben csak az összefogósdival szórakoztatták a választópolgárokat. Ez végül a Fidesznek kétharmados győzelmet hozott. Világos, ha most összeadjuk a demokratikus ellenzéki pártok támogatóit, az nem elég a kormányváltáshoz, arra van szükség, hogy megnyerjük még több százezer olyan ember bizalmát, akiket nem sikerült megszólítanunk az elmúlt hét évben. Ha én valamiben jó vagyok, akkor a választási győzelemben, hiszen az elmúlt húsz évben hétszer nyertem Szegeden.

– Az összefogósdi helyett most veszekedéssel szórakoztatják a választópolgárokat. Ez jobb? 
– Én senkivel sem veszekszem.

– Akkor mit csinál Gyurcsány Ferenccel? 
– Nekem nem személyes, hanem politikai és stratégiai vitám van Gyurcsány Ferenccel. Az én stratégiám egyértelmű: szövetségre hívok minden kormányváltást akaró demokratát, 106 közös egyéni jelöltre és közös listára van szükség. De szükség van egy új baloldali politikára is, ami jelenti az új baloldali programot, az új politikai stílust, és hogy a frontvonalban olyan szereplők legyenek, akik hitelesen tudják azt mondani, hogy nem a 2010 előtti kormányzást akarjuk visszahozni. A DK vezetői is tudják, hogy Gyurcsánnyal nem lehet kormányt váltani.

– Szövetségbe hívja a Demokratikus Koalíciót, de Gyurcsány Ferenc nélkül? 
– Természetesen igen.

– Ön mit gondolna, ha egy másik párt vezetője azt mondaná: te lépj hátra, de a pártodra szükség van? 
– Nem egy pártvezetőnek mondom meg, hogy mit csináljon, én tényeket állítok. Minden demokratának fel kell tennie egy kérdést magának: a személyemmel segítem vagy akadályozom a kormányváltást? Gyurcsány Ferenc az ország legelutasítottabb politikusa, személye akadálya a kormányváltásnak. Akkor van esély a győzelemre, ha hiteles baloldali politikát folytatunk. Hiteleset programban, hiteleset személyekben. Én nem a túlélés, hanem a győzelem receptjét tettem le az asztalra.

– Miből gondolja, hogy az ön stratégiája a győzelmi recept? Miért nem lehet mondjuk Gyurcsány Ferenc stratégiája az? Ő ugye azt mondja, hogy a 106 egyéni körzetben egyezzenek meg, de külön országos listákkal induljanak. 
– Ilyen nincs, és ezt Gyurcsány Ferenc is nagyon jól tudja. Akkor lehet egy pártnak önálló listája, ha 27 választókörzetben önálló jelöltet indít. Vagyis külön listák esetén egy kormányzásra készülő párt lényegében a választókörzetek közel harmadáról lemond, mert ott mindenki elindul. Ezt kipróbáltuk már 2014 őszén Budapesten, óriási bukás lett belőle, pedig nyerhettünk volna.

– Nem gondolja, hogy kormányra készülő politikusként jobban kellene törekednie a kompromisszumra? 
– Ahhoz, hogy értelme legyen bármilyen tárgyalásnak, minimális nyitottságra van szükség, nem a sajtón keresztül kell üzengetni. Megértem, hogy Gyurcsány Ferenc bajban van, azt gondolta – ahogy ezt pártjának korábbi alelnöke meg is erősítette –, hogy a szocialista párt el fog tűnni, és akkor a DK fogja az űrt betölteni. Ő arra játszott, hogy elfoglalja a pártomat. Most viszont azt látja, hogy a választóit is vonzza az az új baloldali program, amelyet meghirdettem. Az idegességnek az okait érteni vélem, de személyes hatalmi ambícióit egy hazafi nem helyezheti az ország érdeke elé.

– Sikeresnek ítéli a színre lépését? 
– Két héttel ezelőtt, titkos szavazáson 96 százalékos támogatást kaptam az MSZP kongresszusától. Ez azt jelzi, hogy az új politika működik.

– A kutatások szerint viszont jelenleg a Jobbikkal vannak versenyben a második helyért, és mióta ön megjelent a színen, az MSZP támogatottsága alig emelkedett. 
– Az új politika természete, hogy először a saját, meglévő bázis kapja vissza a reményét, a hitét és kezd aktiválódni. Ez egyébként be is következett. Az is érzékelhető, hogy elkezdtek visszajönni hozzánk azok a választópolgárok, akiknek a bizalmát 2010 előtt elveszítettük. Egyik napról a másikra nem lesz gyökeres átrendeződés a politikai mezőben. Mára egyértelműen látszik, hogy arra a kérdésre, ki Orbán Viktor kihívója, már Botkát mondanak a választók. Mára az is világossá vált, hogy a baloldal lesz képes a kormányváltásra. Korábban azt láttam, hogy sokan már beárazták a 2018-as vereséget, és egyéni, anyagi túlélési stratégiára álltak rá, vagyis fontosabb volt számukra bejutni a parlamentbe.

– Kikre gondol? 
– Az ellenzéki oldalon egyértelműen látszik, hogy vannak olyan, a bejutás küszöbén billegő pártok, amelyeknek a legfontosabb, hogy ott legyenek a parlamentben, és nem az, hogy a 2018-tól a demokratáknak legyen többségük.

– A bármilyen csekély, mégis mérhető támogatottsággal bíró pártok elutasítják az ön stratégiáját, leginkább a közös listát. Ha végül nem sikerül az ön által áhított módon összefogni, akkor az önállóan induló MSZP-nek marad a miniszterelnök-jelöltje? 
– Biztos vagyok benne, hogy lesz választási szövetség. Mert ha valamit megtanultunk az elmúlt évekből, az az, hogy a politikusok hosszú távon nem mehetnek szembe a választóik akaratával. A választók üzentek, elegük van az Orbán-rendszerből, le kell váltani őket.

– Ha ez mégsem jön össze? A baloldali pártok nyilatkozatai ezt valószínűsítik. 
– Biztos, hogy össze fog jönni.

– Mondana nekem öt olyan MSZP-s politikust, akit ön – ahogy fogalmazott – a frontvonalban látna, mert hitelesen tudja képviselni az új politikát és nem köthető a 2010 előtti időszakhoz? 
– A 2010 előtti kormányzás meghatározó szereplői döntően már nem a szocialista pártban vannak, vagy visszavonultak az aktív politizálástól. Azt is tapasztalom az országot járva, nagyon sok szakember jelezte, hogy beszállnának a kampányba.

– Mondana akkor öt nevet? 
– Még nem fogok neveket mondani, mert nem tartunk ott, hogy listákról beszéljünk, de természetesen eljön ennek is az ideje.

– Nem a lista első helyén lévő politikusról van szó, hanem olyanokról, akik ön szerint megfelelően tudják képviselni az új baloldali politikáját. 
– Nálam nincsenek leosztott szerepek, nincsenek biztos helyek. A következő tíz hónapban mindenkinek dolgoznia kell, és ki fog derülni, hogy ki-ki a maga politikájával, teljesítményével, ismertségével, milyen hozzáadott értékkel tud hozzájárulni a győzelemhez.

– A „Fizessenek a gazdagok!” szlogen ön szerint működött? 
– Egyértelműen. A „Tegyünk igazságot! Fizessenek a gazdagok!” egy szociáldemokrata program, melyet Magyarországon, ha jól tudom, először, bár nem szó szerint, de Széchenyi István gróf mondott. Minden mérés azt mutatta egyébként, hogy pártállástól függetlenül döntő többségben vannak azok, akik a szlogenünkkel és programunkkal egyetértenek. Az emberek igazságtalannak tartják az Orbán-kormány által létrehozott országot. Ezt hosszan lehetne sorolni, a magasabb jövedelműek a kedvezményezettek, az egészségügy siralmas állapotban van, csakúgy, mint az oktatás. Még egy sztrájkot sem lehet szervezni, mert annyira leszűkítették az elégedetlenek lehetőségeit. Mi egy többkulcsos adórendszerben gondolkozunk, amelynek részleteit ősszel mutatjuk be. Annyit már most elmondhatok, hogy a minimálbért adómentessé tennénk, a közmunkások bérét a minimálbér szintjére emelnénk, a bruttó átlagjövedelem duplájáig pedig a mostaninál alacsonyabb kulccsal kellene adózni. Magyarország döntő többségének a programunk adócsökkentést fog jelenteni.

– Az MSZP sokat vádolja azzal a kormányt, hogy ellenségképet kreált például Brüsszelből vagy éppen Soros Györgyből. Nem érzi úgy, hogy önök miatt most éppen a gazdagok válnak ellenséggé? 
– Szó nincs róla, a gazdagok nem ellenségek, sőt egy jól működő országnak éppen az a célja, hogy minél több sikeres, jómódú polgára legyen. Az viszont elvitathatatlan cél, hogy aki sikeres, akinek nagyobb vagyona van, az járuljon hozzá nagyobb mértékben a közös feladatok megoldásához. Az elmúlt hónapokban nagyon sokan kerestek meg – például sikeres vállalkozók – azzal, hogy tudják, a győzelmünk esetén nagyobb adót kell majd fizetniük, de elegük van ebből a rezsimből és a félelemből.

– Ön és a családja is többet fizetne? 
– Egészen biztos. Én 23 éve képviselőként, illetve polgármesterként dolgozom, a feleségem pedig három szakvizsgás onkológus, tüdőgyógyász szakorvos és egészségügyi vállalkozásával gyógyszerkísérletekben vesz részt. Jóval magasabb a jövedelme, mint az enyém, biztosítottam is, hogy több adót fog fizetni ő is, mert így igazságos.

– Zakóban van, ezért nem látom és megkérdezem, van önön óra? 
– Nem vettem fel, pedig szoktam hordani. Ez a fideszes karakterrombolás esete, elképesztő, hogy engem azzal támadnak, hogy milyen karórám van, a főorvos feleségemet pedig azzal, hogy milyen autója. Eközben a miniszterelnök hétszázezer forintnyi megtakarítást ír be a vagyonnyilatkozatába. Egy dolgot felejtett csak ki, Mészáros Lőrincet.

– Nem érzi jogosnak a vádakat amiatt, hogy miközben a gazdagok megadóztatásáról beszél, önnel kapcsolatban előkerül egy Rolex óra, egy állítólag sokmilliós autó, illetve a külföldi nyaralásai? 
– Nem. Miközben szétrabolják az országot, miközben Orbán Viktor strómanja, Mészáros Lőrinc egy év alatt százmilliárdot keres, engem és feleségemet azzal próbálják meg lejáratni, hogy van karóránk és autónk. Úgy gondolom, hogy az emberek döntő többsége átlát a szitán. Éppen a tizenegyedik sajtóperemet nyertem a Fidesz által felvásárolt média ellen, amely hazugsággyárként működik. Ellentétben Orbánnal és oligarcháival, a feleségem és én tisztességgel megdolgoztunk azért, amink van. Minden vagyonunkat becsületes munkával kerestük meg.

– Bojkottálják is a kormánypárti médiumokat, ezt helyesnek tartja? 
– Ez nem média, hanem hazugsággyár. Ezek a médiumok már elveszítették a médium jellegüket, ez az egyetlen helyes válasz. Nem fogunk a Fidesz színjátékához asszisztálni.

– Nem lenne bátrabb dolog szóba állni ezekkel a médiumokkal és mondjuk egy tévéműsorban elmondani a saját álláspontjukat? 
– Itt nem bátorságról van szó. Volt példa arra is, hogy televíziós nyilatkozatot úgy vágjanak össze, hogy éppen az ellenkezője jöjjön ki belőle, mint amit az érintett mondott.

– Programjának hangsúlyos eleme, hogy visszaadnák a 13. havi nyugdíjat. Egyszer már elvették, nem csak egy demagóg ígéret most ez? 
– Nem szabad elfelejteni, hogy a 13. havi nyugdíjat szocialista kormány vezette be, ráadásul azt is látni kell, hogy a Fidesz sem adta vissza eddig. 2009-ben a világgazdasági válság miatt szüntette be az akkori kormány ezt a juttatást, most nem akarom részletezni, hogy nekem mekkora vitáim voltak emiatt.

– De megszavazta. 
– Voltak akkor vitáim, de nem ez a lényeges. Az akkori törvényben az volt, hogy a válság után vissza kell adni a tizenharmadik havi nyugdíjat, mégsem történt meg azóta. Elképesztő a helyzet, egymillió ember nyugdíja a százezer forintot sem éri el. Ezért is akarjuk bevezetni a megélhetési minimumot, ami mindenkinek, aki dolgozik, vagy már ledolgozta a magáét, biztosítja, hogy a létminimumot jelentő összegnél többől gazdálkodhasson.

– A kormány nemrég bejelentett családtámogató intézkedéseivel egyetért? 
– Minden kedvezménnyel egyetértek, ami a családoknak szól, mert én is azt gondolom, hogy az egyik legnagyobb kihívás a folyamatosan csökkenő népesség. A kormány eddigi intézkedései látványosan nem jöttek be, elég csak arra gondolni, hogy a családi pótlékot nem emelték, a családi adókedvezményt pedig nem tudják igénybe venni a legalacsonyabb keresetűek. Szkeptikus vagyok egyébként, hogy a mostani csomag eléri-e kívánt hatását. Ha már a demográfiáról beszélünk, van egy másik szörnyű jelenség is, több tízezer magyar gyermek született külföldön, és a KSH kutatása szerint az eddigi ötszázezer után, újabb több százezer magyar tervezi elhagyni az országot.

– Szkepticizmus mellett is, ha kormányra kerülne, ezeket az intézkedéseket megtartaná? 
– Természetesen eltörölni ilyen jellegű intézkedéseket nem fogunk, de gyökeresen átalakítjuk a családtámogatási rendszert az igazságosság jegyében.

– Mit szólt a Gulyás Mártonék által készített videóhoz, amelyben jobb- és baloldaliak egy igazságos választási rendszert követeltek? 
– Tetszett az üzenete, mert valóban elképesztően aránytalan a magyar választási rendszer. De a törvényeket nem az ilyen akciókkal tudjuk megváltoztatni, hisz a MSZP többször benyújtott egy arányos és igazságos választási rendszert létrehozó törvényt, hanem akkor, ha ebben a rendszerben leváltjuk a Fideszt. És mi le is fogjuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.