Elfogadták a 2018-as költségvetést

Jövőre 2,4 százalék lehet az államháztartás hiánya, Paks II.-re még dobtak 20 milliárdot.

MN
2017. 06. 15. 14:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

127 igen, 62 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadta a parlament a 2018-as költségvetést. Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke előzetes felszólalásában azt mondta, a költségvetés „megalapozott, és az államadósság mértéke csökkenni fog”, az idei 71-ről 69 százalékra a tervezet szerint.

A támogatott módosító javaslatsor alapján a jövő évi büdzsé bevételi főösszegét 18 751 milliárd 458,2 millió forintban, kiadási főösszegét 20 112 milliárd 108,4 millió forintban, a költségvetés hiányát 1360 milliárd 650,2 millió forintba állapította meg a parlament.

Az Országgyűlés által múlt héten elfogadott, a jövő évi költségvetéshez benyújtott módosító javaslatok 125 milliárd forinttal emelték meg a kiadásokat, ez azonban az államháztartás tervezett, GDP-arányos 2,4 százalékos hiányán nem változtatott. A többletkiadásokat ugyanis részben az előzetesen várthoz képest jobb makrogazdasági pálya által generált, megnövekvő bevételek, részben bizonyos kiadások csökkentése ellentételezi, illetve fedezi majd.

A Paks II. beruházásra 20 milliárd forinttal költenek többet az eredetileg tervezettnél, a Turisztikai fejlesztési célelőirányzat 16,4 milliárd forint többletforrást kap.

Ugyancsak 19-20 milliárd forintos nagyságrendben csoportosítottak át pluszforrásokat a családok támogatására az előirányzott központi összegeken felül. 2018 a családok éve, a kormány pedig ennek programjaira 3 milliárd forint többletforrást szán. Egy családkutató intézetet is felállítanak, erre 650 millió forintot fordítanak. Ezenkívül 600 millió forintba kerül a babakötvények elérhetővé tétele a határon túli magyarok számára is.

3,5 milliárd forint többletforrást szavaztak meg az utolsó pillanatban bölcsődék fejlesztésére. A három- vagy többgyerekes családok lakáscélú hiteltartozásainak csökkentésére 10 milliárd forintot szánnak, a gyereket vállaló fiatalok diákhitel-tartozásának csökkentésére 1 milliárd forint megy, amely felülről nyitott előirányzat lesz a büdzsében. Az elfogadott költségvetési módosító javaslatok szerint a 2018-ban az évfordulókat ünneplő ciszterci és a premontrei rend együttesen 6,2 milliárd forintos többletforrást kap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.