Óriási a fizetések közti szakadék az országban

A minimálbér emelése a Policy Agenda szerint csak rövid távon csökkenti a különbségeket.

Markotay Csaba
2017. 06. 29. 8:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bő tíz év alatt csaknem duplájára nőtt a főváros és a legalacsonyabb nettó átlagbérrel rendelkező megye közötti bérkülönbség. A tavalyi évhez képest ugyan idén van némi javulás, hiszen a minimálbér-emelés és a munkaerőhiány miatt „kilőttek” a fizetések, ez csak ideig-óráig kezeli a helyzetet. Középtávon megint nyílni fog az olló, és a különbség növekedésére rásegít az egykulcsos adórendszer és a közmunkaprogram, egyebek között ez derül ki a Policy Agenda legfrissebb elemzéséből.

A kutatás megállapítja, hogy bár az idei év első négy hónapjában 11,9 százalékkal emelkedtek a nettó bérek Magyarországon – a minimálbér-emelés és a munkaerőhiány hatására –, megyékre lebontva már nem ennyire egyértelmű a siker. Meglepő adat, hogy Budapesten a bérek emelkedése 1,7 százalékponttal alatta marad az országos átlagnak, vagyis a megyék tavalyhoz képest csökkenteni tudták a bérkülönbséget, a budapesti átlagbér azonban – amely változatlanul a legmagasabb az országban – továbbra is 1,8-szerese az ország legrosszabb helyzetű megyéjében fizetett átlagbérnek. 2006-ban Somogy megye és Budapest között 45 százalék volt a különbség, ami 2016-ra 90 százalékra nőtt, 2017-ben pedig 82 százalékra változott ez az érték.

Hasonló ívet ír le a legjobban és a legrosszabbul teljesítő megyék közötti különbség. 2006-ban még csak 17 százalék volt a differencia, 2016-ra 54-re nőtt, majd az idei évre ez 46 százalékra mérséklődött. Az elemzésben külön megvizsgálták a legmagasabb átlagbérrel rendelkező öt megyét (Vas, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér, Heves) és a fővárost, valamint a legalacsonyabb átlagértékkel rendelkező hat megyét (Zala, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg). A gazdasági válság kitörése óta a top hat területi egységben 60 százalékkal nőttek átlagosan a nettó bérek, míg a legalacsonyabb bérrel rendelkező megyékben csupán 40 százalékkal. Érdekes adat, hogy a legmagasabb átlagbéreket hozó hat megyében 4,3, a legnehezebb helyzetű megyékben viszont 7 százalékkal csökkent a munkaképes korú lakosság száma.

Nem csak az elvándorlás, a kevés gyerek és a közmunka számai jelzik, hogy nem csupán rövid távon lesz munkaerőpiaci krízis a nehéz helyzetű térségekben. 2008 és 2015 között a top hat megyében 78 százalékkal volt magasabb a beruházások értéke egy munkaképes korú emberre vetítve, mint a legnehezebb helyzetű megyékben. Ez további bérkülönbség-növekedéshez vezet majd.

A Policy Agenda kutatása megállapítja, hogy a minimálbér emelése az egyik olyan eszköz, amellyel egy ideig mérsékelni lehet az országon belüli bérkülönbségeket, ugyanakkor az egykulcsos adórendszer és a közmunkaprogram ellenkező hatást fejt ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.