Hiába hagyta ott államtitkári posztját, havi hárommillióért oszt tanácsokat

Sonkodi Balázs saját kérésére távozott, de megérte: így háromszor annyit keres, mint korábban.

Hutter Marianna
2017. 07. 20. 11:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, a Lázár János bizalmi embereként emlegetett Sonkodi Balázsnak megérte otthagynia államtitkári munkáját a Miniszterelnökségen, ugyanis a tárca ezt követően megbízási szerződést kötött vele. Így most havonta átlagosan háromszor annyit keres, mint korábban – vette észre a Magyar Nemzet.

Múlt hónapban derült ki a Magyar Közlönyből: Sonkodinak, aki stratégiai ügyekért felelős államtitkár volt, június 3-án szűnt meg a megbízatása – méghozzá saját kérésére. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban – az LMP-társelnök Szél Bernadett kérdésére – államtitkára távozását azzal indokolta, hogy bár Sonkodi munkája nélkülözhetetlen volt a kormánynak ahhoz, hogy az Európai Unióval a Paks II. projekt engedélyeztetése érdekében sikeres tárgyalásokat folytathasson, azóta az engedélyeztetéssel kapcsolatos uniós eljárások eredményesen lezárultak, a kivitelezés lebonyolítása érdekében pedig tárca nélküli minisztert neveztek ki.

Most kiderült, Sonkodit azért nem hagyták az út szélén: mint a Miniszterelnökség által nyilvánosságra hozott szerződésekből kiderül, kevesebb mint két héttel államtitkári megbízatásának megszűnése után már megbízási szerződést is kötöttek vele. Eszerint idén június 15-étől jövő év május 31-éig – vagyis kevesebb, mint egy év alatt – összesen bruttó 34,5 millió forint jár majd Sonkodinak. Ez átlagosan havonta 3 millió forintnyi közpénzből fedezett fizetést jelent, államtitkárként havonta korábban bruttó 1 millió forint körüli bérre volt jogosult.

Az összeg fejében feladata szakmai tanácsadás a „kormányzati tevékenység összehangolásával összefüggésben, annak keretében a kormányzati stratégiai irányításhoz és elsősorban a kormányzat gazdaságpolitikai döntéseinek előkészítéséhez, továbbá végrehajtásához kapcsolódóan”.

Lapunk csütörtök délelőtt szerette volna megtudni a Miniszterelnökségtől, hogy Sonkodi új feladatai miben térnek el a korábbi munkájától, és miben lett nagyobb a felelőssége, ami miatt nagyobb honoráriumot érdemel, mint államtitkárként. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy az elmúlt egy hónapban milyen konkrét ügyekben adott tanácsokat. Kérdéseinkre a tárca hétfőre ígért választ.

Sonkodi Balázs Lázár régi emberének számít: már a miniszter hódmezővásárhelyi polgármestersége idején is mellette tevékenykedett, akkor még egészségügyi szakmai tanácsadóként. Sonkodi akkor került a figyelem középpontjába, mikor kiderült: tolmácsként segédkezett Lázár azon külföldi útjai során, melyek alatt igencsak nagy számlákat hagyott maga után a miniszter. A politikus egyébként a trafikkoncessziókról döntő Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. felügyelőbizottsági tagja is volt, amiért havi bruttó 120 ezer forintos tiszteletdíj járt neki, viszont 2014-es vagyonnyilatkozatában ezt nem tüntette fel. 

Sonkodi 2017-es záró vagyonnyilatkozata szerint nem áll rosszul:

A Miniszterelnökség frissen feltöltött szerződései között nemcsak Sonkodi neve lehet ismerős. Lázár Jánosnak 2017-ben is átlagosan havi bruttó 1 millió forint körüli összegért fog tanácsokat adni Zoltai Gusztáv, aki korábban a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatójaként dolgozott, a rendszerváltás előtt munkásőrként tevékenykedett, és MSZMP-tag is volt. Mikor – az egyébként hangsúlyozottan antikommunista nézeteket valló – miniszter 2014-ben tanácsadójává nevezte ki Zoltait, sok bírálat érte. Ezekre úgy reagált: mind a párton belülről, mind a külső környezetből érkező kritikákat „érdeklődéssel hallgatja”, a miniszteri tanácsadó felkérése azonban személyes döntése volt, amelyet Zoltai több évtizedes vezetői, szervezői tapasztalataival indokolt.

A Lázár János vezette tárca egyébként a napokban jelentetett meg egy közbeszerzési felhívást „kommunikációs tevékenységek ellátására”. A több mint nettó 6,5 milliárd forint értékű keretszerződésre két részben lehet pályázni. Az ajánlattételi felhívás első fele „kreatív tervezési és gyártási feladatok, nyomdai feladatok, médiavásárlásra” vonatkozik, a második „pr-feladatokból, rendezvényszervezési feladatokból és közvélemény- és piackutatásból” áll.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.