Nem találtak bűncselekményt az ügyvédeknél

Bár röpködtek a százmilliók a Budapesti Ügyvédi Kamaránál, a rendőrség megszüntette az eljárást.

Horváth Csaba László
2017. 07. 25. 9:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy látszik, érdemi magyarázat nélkül szüntette meg a rendőrség a Budapesti Ügyvédi Kamaránál (BÜK) hűtlen kezelés gyanúja miatt indult nyomozást – értesült lapunk. A Készenléti Rendőrség nyomozói ugyanis arra jutottak, hogy nem bűncselekmény az, hogy a köztestület 240 millió forintot költött el majdnem 23 ezer – vitatott felhasználhatóságú – CD lemez megvásárlására a kevesebb mint 7 ezer fővárosi ügyvéd számára. Az eljárást csaknem két évvel ezelőtt rendelte el a nyomozóhatóság az ügyvédi kamara főtitkárának feljelentése alapján. Papp Géza a szervezet számos szerződését kifogásolta, amelyek többségét a kamara elnöke, Réti László írta alá. A két kamarai vezető egyébként kemény hangvételű levélben esett egymásnak.

A BÜK főtitkára tíz pontban foglalta össze a szerinte gyanús vagy egyértelműen felesleges kifizetéseket, egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy az általuk befizetett tagdíjakból a testület százmilliókat költött – kommentárokat tartalmazó – CD-kre, amelyek beszerzése szerinte szükségtelen volt. Papp kimutatása szerint a Budapesti Ügyvédi Kamara 2013 áprilisában majdnem 6 ezer, egy évvel később pedig újabb 11 ezer jogi kommentárokat tartalmazó CD lemezt vásárolt a HVG-ORAC Kft.-től közel 190 millió forintért. Továbbá szintén 2013-ban csaknem 1500 darab, illetve ugyanabban az évben alig kevesebb mint 4500 CD-t vásároltak az Opten Kft.-től. A csaknem 6 ezer lemezért pedig nagyjából 57 millió forintot fizetett ki a kamara. Papp Géza szerint tehát a köztestület úgy vásárolt egy éven belül két társaságtól majdnem 23 ezer adathordozót, hogy közben mindkét szolgáltatónál az online jogtári előfizetéseket is megkötötte együttesen 175 millió forint értékben. Így a kamarai vezető szerint nincs rá magyarázat, hogy a kevesebb mint 7 ezer fővárosi ügyvédnek miért lett volna szüksége lemezekre. Amelyekben ráadásul – mint írta – önálló szövegrészek nem kereshetők, nem másolhatók ki, azaz a gyakorlatban is nehézkesen lennének használhatók.

A főtitkára levelére akkor írásban reagált a kamara elnöke és az ellenőrző bizottság elnöke. Szerintük a főtitkár által kifogásolt kifizetésekkel minden rendben van, már csak azért is, mert minden döntést, így minden kifizetést is közgyűlési felhatalmazás alapján, az elnökség tudtával és jóváhagyásával teljesítettek. A kifogásolt kifizetések a testület közgyűlésén is napirenden voltak, ám különös módon érdektelenségbe fulladt az ügy, ugyanis hiába számolt be a közgyűlés előtt Papp a „gyanús pénzekről” a tagságnak, az eseményen csupán a fővárosi ügyvédek töredéke jelent meg. A főtitkár figyelmeztetései ellenére elfogadták a beszámolókat.

Réti László egyébként válaszlevelében azt írta, hogy ő a hagyományos „fapados” kamara helyett egy szolgáltató köztestület mellett tette le a voksát, és ennek megfelelően irányítja a kamarát, amely tavaly a 108 ezer forintos tagdíj fejében 145-300 ezer forint közti szolgáltatást nyújtott a tagságuknak. Mindezek fényében figyelemre méltó, hogy információink szerint a CD-lemezeket alig néhány ügyvéd használta fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.