„Sosem késő váltani” – Végzős börtönőrök vizsgáztak a Venyige utcában

Több mint négyszáz fegyőrtanonc végzett a napokban. Megnéztük, hogyan vizsgáztak.

Lándori Tamás
2017. 07. 24. 17:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Májkrémet akarunk! – kiabálták fogvatartottak a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet 3. számú objektumából, közismertebb nevén a Venyige utcai börtönből a számos újságíró láttán, akik az ablakaik alatt vonultak el. 

Az intézmény azért nyitotta meg kapuit – persze nem teljesen –, hogy megmutassák, hogyan teszi le utolsó gyakorlati vizsgáját hat börtönőr, akik a legújabb foglalkoztatási program keretében kapták meg a testület aranykulcsos jelvényét. 

– A sok újságíró már nagy esemény, különösen az előzetes fogvatartottaknak, akik naponta majdnem huszonnégy órát töltenek a zárkában – magyarázta közben a kikiabálások okát Kovács Klára alezredes. 

A vizsgázók első feladata egy rabomobil átvizsgálása volt. A járművek egy zsiliprendszeren át juthatnak a börtönudvarra – az első kapun túl zajlik az ellenőrzés. Tükörrel az alvázat, az őrtoronyban álló puskás őr közreműködésével pedig a tetőt is alaposan átvizsgálták az újoncok. Aztán újra, hogy minden tévéstáb elkészíthesse a megfelelő vágóképeket. 

Közben váltottunk néhány szót az egyik végzős felügyelővel, Nagy Balázzsal. A 38 éves, háromgyerekes, nevelőtanári diplomával rendelkező férfi pénzügyi területen dolgozott, mielőtt családjával úgy döntött, belevág a hat és fél hónapos képzésbe.

– Sosem késő váltani – mosolygott az újdonsült őrmester, akit részben a kiszámítható, biztos fizetés csábított a szögesdrótos falak mögé, részben pedig az, hogy eredeti szakterületéhez közel eső munkát végezhet. Mint mondta, a büntetés-végrehajtásban is főleg annak pszichológiája fogta meg; az erőszak, a testi kényszer alkalmazása kezdetben feszélyezte. – Ez ma már kevésbé zavar – mondta, hozzátéve, megtanulták, hogyan kell szakszerűen és hatékonyan kezelni a rendkívüli helyzeteket. 

A kezdő fizetés az új börtönőr-életpályamodellnek köszönhetően tiszthelyetteseknél bruttó 238 ezer, tiszteknél 330 ezer forint – ezt már Makula György alezredestől, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) Kommunikációs Főosztályának vezetőjétől tudtuk meg. Tehát ezekből a bérekből még levonják az adót és a járulékokat, így a vizsgázók elmondása szerint ők körülbelül 150 ezret kapnak kézhez, és ehhez jön hozzá még a kafetéria, például az utazás támogatása. 

– Nem csoda, hogy nagy az érdeklődés – vélekedett a főtiszt, kiemelve, a program egyik nagy előnye, hogy

az újoncok már a képzés alatt is teljes fizetést, illetve szükség esetén szállást kapnak.

Eddig több mint hatezren jelentkeztek, de a szervezet továbbra is várja az érdeklődőket. A szigorú alkalmassági vizsgálatokat képzés követi, az egész folyamat végén pedig mintegy 2500 frissen végzett börtönőr áll majd a BvOP rendelkezésére. A napokban ebből csaknem 420 fő tette le végső vizsgáit. 

Azok közül, akiket felvesznek a képzésre, a tapasztalatok szerint körülbelül tíz százalék morzsolódik le a befejezés előtt – ismertette Szabó Zoltán ezredes, a BvOP oktatási központjának vezetője. A létszámbővítést elsősorban az újonnan épülő intézetek indokolják, Makula György szerint a jelenlegi keret csaknem száz százalékban betöltött. 

A hétfői esemény utolsó etapjaként a vizsgázók egy fogvatartottnak öltözött kollégájuk zárkájában kutattak tiltott tárgyak után. A mosdó lefolyójából „előtalálásra került” egy öngyújtó méretű telefon. Az egyenruhások csak tavaly másfél ezer illegális mobilkészülékre bukkantak. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.