Százmilliókért állíthatják ki a Seuso-kincset

Csak az építészi és villanyszerelési munkálatok közel 170 millió forintjába kerülnek a Nemzeti Múzeumnak.

Jandó Zoltán
2017. 07. 20. 7:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tervezettnél többe kerülhet a Seuso-kincsek kiállítása. Az ehhez szükséges építészi és villanyszerelési munkálatokra kiírt közbeszerzésre ugyanis a legkedvezőbb ajánlat is bő 18 millió forinttal átlépte az előzetesen meghatározott 151,4 millió forintos keretet. A legolcsóbban a Diqpib Kft. vállalta a munkát, közel 170 millióért. Rajtuk kívül annak ellenére csak egy (225 milliós) ajánlat érkezett be, hogy előzetesen még hat cég érdeklődött a június végén kiírt tender iránt. Az elérhető dokumentumok szerint korábban úgy tűnt, a miniszterelnökkel jó kapcsolatot ápoló Garancsi István cége, a Market Zrt. is próbálkozik, a vizes világbajnokság fő helyszínét, a Dagály-komplexumot felhúzó társaság azonban végül elállt a tervétől.

Az első ránézésre elég vaskosnak tűnő összegből sok mindent fejlesztenek a kiállításnak otthont adó Magyar Nemzeti Múzeumban. A főépület első emeletén több helyiséget is átalakítanak, amelynek keretében a nyertes ajánlattevő vállalta egyebek mellett a kiállítótér teljes körű belsőépítészeti felújítását, a világítástechnika kiépítését, illetve az informatikai és biztonsági rendszer kialakítását is. Minderre a kivitelezőnek elvileg 150 napja van, és ebbe már a műszaki átadás-átvételnek is bele kell férnie. Így, ha minden jól megy, decemberre elkészül a fejlesztés, ami azért fontos, mert korábbi nyilatkozatok szerint a parlamenti ideiglenes kiállítás, illetve az országjáró körút után még az idén a múzeumba kerülne a római kori ezüstkészlet.

Ekkorra elvileg az új vitrineknek is meg kellene érkezniük. Lapunk a hét elején írt róla, hogy az üvegtárolókra már tavaly decemberben kiírtak egy közbeszerzést, ám az eredménytelenül zárult, mivel azok a jelentkezők, akiket nem zártak ki, túl magas árajánlatot adtak. (Némileg ellentmondásos, hogy volt olyan, akinek azért nem fogadták be a pályázatát, mert túl olcsón vállalata volna a munkát.)

Az eredeti kiírás szerint a 16 vitrinre összesen 48 millió forintot szántak, de – az érvényesnek minősített ajánlatok alapján – ennek közel duplájáért szállították volna csak le őket. Sokkal olcsóbban vélhetően most sem vállalják majd a legyártásukat, különösen, hogy a teljesítési határidő is rövidebb, mint legutóbb.

Mindez azt is jelenti, hogy a 43 millió euróért (jelenlegi árfolyamon 13,2 milliárd forintért) visszaszerzett műkincsek végleges helyének kialakítása összesen akár negyedmilliárd forintjába is kerülhet a Magyar Nemzeti Múzeumnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.