Több mint hat mázsa halat foglalt le egy hétvége alatt a Nébih

Összesen 49 vendéglátó egységet vizsgáltak.

MN
2017. 07. 26. 9:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tisza menti éttermek és halsütödék kiemelt ellenőrzése során mindössze egy hétvége alatt több mint 600 kilogramm hal és haltermék forgalomba hozatalát tiltotta meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a nem azonosítható eredete miatt. Ebből csaknem 84 kilogramm esetében a haltermék azonnali megsemmisítését rendelte el a hatóság – írja honlapján a Nébih.

A tájékoztatás szerint az egyik nyári hétvégén hat megyében ellenőrizte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állami Halőri Szolgálata a Tisza menti éttermekben, vendéglátóhelyeken, büfékben forgalmazott hal és haltermékek származását. Az akció során felkeresett, összesen negyvenkilenc vendéglátó egység közül kilencben találtak igazolatlan eredetű halat, illetve halterméket az ellenőrök. Az esetek nagy részében a fagyasztva tárolt halhúst nem címkézték, így a bemutatott számlák alapján nem lehetett azonosítani az ellenőrzött tételek származását.

A hatóság összesen 527 kilogramm haltermék kereskedelmi forgalomba hozatalát függesztette fel, valamint további 84 kilogramm haltermék esetében az azonnali megsemmisítés mellett döntött.

A forgalomból kivont haltermékek között a legnagyobb mennyiségben ponty szerepelt, , 211 kilogramm, továbbá – az egyéb kisebb tételek mellett – előfordult közel 100 kilogramm keszegféle, és mintegy 50-50 kilogramm szürkeharcsafilé és süllő.

A helyszínen megsemmisített haltermékek túlnyomórészt keszegfélék, ezenkívül törpeharcsa, ezüstkárász és fogasfilé voltak.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állami Halőri Szolgálata a horgászok mellett folyamatosan vizsgálja a halárusító helyeket és a halételeket kínáló vendéglátó egységeket is. Kiemelt feladat az orvhalászatból származó, fogási tanúsítvánnyal nem rendelkező, ismeretlen eredetű halak és haltermékek felderítése, valamint azok értékesítőinek leleplezése.

A vonatkozó jogszabályi előírások szerint a halgazdálkodási hatóság halvédelmi bírságot szab ki az igazolatlan eredetű, nem nyomon követhető halat, halterméket forgalmazó természetes vagy jogi személyre. A jelenlegi ügyben érintett vendéglátó egységekkel szemben a tájékoztatás szerint közigazgatási eljárás indul, melynek során – az igazolatlan eredetű hal fajától, mennyiségétől függően – a kiróható bírság 100 000-től 500 000 forintig terjedhet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.