Balog Zoltán: A térségben Magyarország költi a legtöbb pénzt oktatásra

Az EMMI miniszter szerint a GDP 5,2 százalékát.

MN
2017. 08. 29. 6:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint nyolcvanegy milliárd forintból, közel 400 településen 527 oktatási intézményt újítana fel a kormány – erről Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztérium minisztere beszélt kedd reggel a köztévén. A felújítások először azokban a megyékben – Borsod, Bács-Kiskun – kezdődnek, ahol a legnagyobb szükség van rájuk, de fontos szempont a népsűrűség is.

– Magyarország költi a legtöbb pénzt oktatásra Közép-Európában – hangsúlyozta a miniszter, elmondása szerint a GDP 5,2 százalékát szánja erre a területre a kormányzat. Hozzátette, három éven belül minden ötödik gyerek, vagyis húsz százalékuk olyan iskolában tanul majd, amelyben valamilyen fontos beruházás, felújítás történt. A programra uniós forrást nem vehetnek igénybe, vagyis ez teljes mértékben az állami büdzsé terhére történik majd.

Balog Zoltánt megelőzően oktatásügyi államtitkára, Palkovics László is a kormány elszántságáról beszélt a köztévén. Az EMMI államtitkára elmondta, szeptembertől a pedagógusok bére átlagosan 3,4 százalékkal emelkedik majd. – Ez az alapbér emelkedését jelenti, ezenkívül nőnek a tanárok pótlékai is összesen 10 milliárd forint értékben – mondta Palkovics. Az államtitkár szerint a béremelésre 21 milliárd forintot költenek a költségvetésből.

Palkovics hozzátette, a 2013-ban kezdődő bérrendezés óta átlagosan 50 százalékkal bővült a pedagógusok illetménye, erre a célra 350 milliárd forintot költött az állam.

Míg ugyanis 2013-ban egy 19 éve dolgozó, a pedagógus I. kategóriában lévő, főiskolai diplomás tanárnak bruttó 149 ezer forint volt a bére, az Emmi államtitkára szerint mára bruttó 274 ezer forintra nőtt.

Kitért arra is, hogy az OECD statisztikái szerint Magyarország az elsők között szerepel azon országok között, ahol a leginkább nőtt a pedagógusok bére, ugyanakkor a diplomások átlagbéréhez képest is kiemelkedő, annak 82 százalékán áll a járandóságuk. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.