Bol-dogtól Judoggyig: a magyar kabalaállatokon átok ül

Judoggy nem egy hollywoodi mutánsfilm kreálmánya, hanem a magyar cselgáncs kabalaállata. Talán még Putyin is megrémült tőle.

Buzna Viktor
2017. 08. 29. 15:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ilyen az, amikor életre kel egy horrorfilmproducer sötét agyszüleménye. Ahogy a sertésszerű lény egyenesen a kamerába mered, a menekülés ösztöne és a groteszk látvány keltette kíváncsiság egyszerre éled fel a néző fejében. Működik a filmes pszichológia: miközben legszívesebben lassan hátrálni kezdenénk, egy sor kérdés önti el elménket. Miért van ennek a disznónak hosszú, oldalra lógó füle? És leginkább: miért visel fekete öves dzsúdómezt?

Ekkor jön az igazi lélektani csavar. A Vlagyimir Putyint megszégyenítően rideg tekintetű Judoggy ugyanis nem egy hollywoodi mutánsfilm kreálmánya, hanem a magyar cselgáncs kabalaállata. 2013-ban jött a világra, az akkor szervezett budapesti dzsúdó-Európa-bajnokságot is végig kísértette. A magyar vizslát szimbolizáló Judoggy – mint az némi utánaolvasással kiderül – csak az egyik, s talán nem is a legrosszabb a botrányos magyar állami és hivatalos kabalaállatok sorában.

Az elmúlt években mintha valami sötét erő irányítaná a figurákat kiválasztó zsűriket, de nem volt mindig ilyen rossz a helyzet. Az Atv.hu 2015-ben összeszedte az elmúlt tizenöt-húsz év sporteseményeinek kabalaállatait, és a lista egészen ígéretes figurákat is tartalmaz. Talán a sorban az első, az 1998-as atlétikai Európa-bajnokságra készült, szintén vizsla Champi a legszimpatikusabb, utána fokozatosan romlott a színvonal. Bár az összeállításból kiderül, Judoggyval az élen korábban is készültek bizarr figurák, a 2006-os úszó-Európa-bajnokságot, illetve a horvát–magyar labdarúgó-Eb-pályázatot népszerűsítő puli, illetve a 2012-es gyorsaságigörkorcsolya-Eb-re készült, ötletes betyár is szerethető volt. Már amennyire.

Aztán jött a 2017-es vizes vb, és abban testet öltött az átok. Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség akkori elnöke 2015-ben mutatta be a nagyközönségnek Bol-dogot, vagy ahogy a sajtó hívta őt: zombi pulit. A korábbi fideszes országgyűlési képviselő, Balogh József bántalmazási botránya miatt ráadásul a figurához negatív politikai üzenet is társult.

Bol-dog ugyanis puli helyett inkább emlékeztetett a Balogh vallomásából ismert „vak komondorra”. (A politikus korábban azzal magyarázta feleségének nyolc napon túl gyógyuló sérüléseit, hogy az idős kutyáján átesve keletkeztek, a bíróság azonban ezt nem hitte el neki, ezért a polgármester jogerősen tíz hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott.)

Bol-dognak tehát mennie kellett. Az úszószövetség ezt követően új pályázatot írt ki a FINA-vb népszerűsítésére, ezzel a hazai kabalaállat-történelem kétségkívül mérföldkőhöz érkezett. Gyárfás Tamás lemondásához is hozzájárult a botrány, amelyet a következő nyertes dizájn, Water Lilly és Water Willy kavart. A fiú tavirózsát ábrázoló Water Willyről ugyanis kiderült, hogy neve angolul egy meglehetősen perverz szexuális segédeszközt jelent, a figurától maga a szövetség is elhatárolódott.

Ezzel a magyar közvélemény elkezdett immunissá válni a kínos kabalafigurákra. Mérsékelt figyelmet keltett, hogy 2015 márciusában a Ferencváros szabadított rá egy brutális horrorszörnyet a futballdrukkerekre. Az akkor bemutatott Fradi-sas máig szolgálatban van, ez is csak a sportklub sokadik nekifutására született meg.

Sajtóhírek szerint az eredeti, népszerű változatot a Ferencváros azért cserélte le, mert megtestesítője húszezer forint plusz üzemanyagköltségért vállalt fellépéseket, egyebek közt születésnapi zsúrokon is megjelent. Ha a lehetetlen sasfigura nem is szeretteti meg a Fradit a szélesebb tömegekkel, pszichológiai hadviselésre kiváló fegyver lehet. Az MTK libájánál legalábbis jó eséllyel erősebb. Gedeon 2012-ben debütált, a futballcsapat nemcsak szerencsét, de számos kínos sajtócikket is köszönhet neki.

A legutóbbi eset pedig a MÁV-Start által kreált Trackmané, azaz Vágányemberé. A vasúti vállalat ezzel az anatómiailag torz, hetyke bajszú Superman-figurával kívánta megszerettetni magát közönségével. Trackman azonban nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. Látva az általános közröhejt, a MÁV három nap után úgy döntött, nyugdíjba küldi a nevetséges kabalaembert.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.