Csányi Sándor alapítványa is a kormány szégyenlistáján

A Magyar Vöröskereszt és Magyar Máltai Szeretetszolgálat sem maradt ki.

MN
2017. 08. 22. 17:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányzati Civil Információs Portálra a napokban került fel a külföldről támogatott szervezetek listája. Ennek minősülnek zsidó, környezetvédelmi vagy tehetséggondozó egyesületek, de a Csányi Alapítvány és nagy segélyszervezetek, például a Magyar Vöröskereszt és Magyar Máltai Szeretetszolgálat is szerepel a listán – szúrta ki a Hír TV.

Ismeretes, az évente legalább 7,2 millió forintos külföldi támogatással bíró civil szervezeteknek az Országgyűlés kormánypárti többsége írta elő, hogy külön regisztrálniuk kell magukat, azt pedig a kiadványaikon is fel kell tüntetniük, hogy külföldről támogatott szervezetnek minősülnek.

A listán szerepel a Rex Kutyaotthon és a Bátor Tábor Alapítvány is.

A Rex Kutyaotthon Alapítvány igazgatója, Koleszár István a Hír TV-nek elmondta, nem értik, hogy miért van erre szükség, hiszen a civil szervezeteknek eddig is fel kellett tüntetniük a közhasznúsági jelentéseikben, hogy kitől és mennyi adományt kaptak. Egyébként a Rex Kutyaotthon elnyert egy angol állatvédelmi szervezet, a Dog’s Trust pályázatán kennelfejlesztésre egy összeget, és – mivel több mint 7,2 millió forintnyi adomány érkezett hozzájuk tavaly más országból – regisztrálniuk kellett.

A Bátor Tábor Alapítvány súlyosan beteg gyerekeknek és családjuknak szervez ingyenes élményterápiás táborokat. „Mihelyt valaki fejében ez egy stigmát jelent, akár legyen az külföldi támogató, akár itthon, aki a közbeszéd nyomán azt gondolja, hogy a külföldről támogatottság bármilyen szempontból problémás, akkor igen, egyébként nem tartunk tőle, hogy ez valakinek problémát jelenthet” – mondta a Bátor Tábor Alapítvány alapítványszervezési igazgatója, Tóth Kata.

A teljes lista itt tekinthető meg.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke kiemelte: a civil szervezetek eddig is átlátható módon közzétették az összes hazai és külföldi támogatásukat. „Ezt maga a kormány ismerte el, sőt Répássy Róbert még egy fél évvel a civiltörvény elfogadása előtt a legmesszebbmenőkig kikérte magának azt a jobbikos kezdeményezést, amely hasonló listázásra irányult. Répássy Róbert ismerte el Vas Imre képviselőtársával együtt, hogy a civilek ennek már most eleget tesznek. Ez semmi másról nem szól, mint hisztériakeltésről, arról, hogy az Orbán-kormány tematizáljon olyan nem létező ellenségeket, amelyekkel ő szeretne harcolni ahelyett, hogy a valódi Magyarországot és a magyar embereket érintő problémákról beszéljünk” – jelentette ki.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója pedig azt közölte: azok a szervezetek tiltakoznak hangosan, és tagadják meg a törvénynek a betartását, amelyek politikai tevékenységet végeznek, a közvéleményt, a magyar politikát akarják befolyásolni, és a legtöbbjük így vagy úgy Soros György támogatásából működik. „A fő kérdés itt a bevándorlás, az illegális migrációhoz való hozzáállás, az ezzel kapcsolatos álláspontoknak a kifejtése, ezért volt szükség a törvényre” – jelentette ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.