Gyorsan kell pályázni a minibölcsődékre

A kistelepüléseken nincs elegendő tapasztalat és szakember ennek az intézménytípusnak a létrehozására.

Hutter Marianna
2017. 08. 26. 16:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindössze egy hónapjuk lesz a kistelepüléseknek beadni jelentkezésüket arra a pénteken megjelent pályázatra, amely a minibölcsődék kialakításához nyújt segítséget – derült ki Novák Katalin illetékes államtitkár sajtótájékoztatójából. Az összesen 1,1 milliárd forint keretösszegű kiírásra olyan önkormányzatok jelentkezhetnek, ahol jelenleg nincs bölcsődei ellátás, a lakosságszám tízezer alatt van, s az egy lakosra jutó adóerő-képesség húszezer forint alatti. A pályázat során maximum tízmillió forinthoz lehet jutni, ám öt százalék önerőt a településeknek maguknak kell biztosítaniuk. A kormány azzal kalkulál, hogy 600 olyan önkormányzat van az országban, amely megfelel a pályázati kritériumnak, közülük 100-200 lehet majd a nyertesek száma. Így várhatóan 600-800 új bölcsődei férőhely jön létre. A minibölcsődéket a tízezer fő alatti településeknek legkésőbb jövő év december 31-ig kell kialakítani. Ezzel párhuzamosan pedig 2018 szeptemberétől az egységes óvoda-bölcsődék nem működhetnek tovább.

Az államtitkár lapunk kérdésére elmondta: nem tud arról, az önkormányzatok panaszkodnának arra, hogy a minibölcsődék olyan terhet rónának rájuk, amelynek nem tudnának megfelelni. „Jó előre tudták, hogy lesz ilyen kötelezettségük” – tette hozzá. A minibölcsőde január 1-jétől új ellátási forma, eddig 51-et hoztak létre az országban.

– Elég lesz az idő a minibölcsődék kialakítására – nyilatkozta lapunknak Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének kormánypárti vezetője. Szerinte az esetek többségében nem kell új épületeket felhúzni, hanem a már meglévőkben kell az intézményeket létrehozni, amit meg lehet csinálni két-három hónap alatt. Ugyanis – miután nincs annyi gyermek – sok kistelepülésen óvodai csoportok szűnnek meg. Például van, ahol lenne kapacitás akár ötcsoportnyi gyermekre, de már csak két-három csoport maradt, így a felesleges helyeken működhetne a minibölcsőde. A vidéki településekre az a jellemző, hogy csoportok szűnnek meg: nagy az elvándorlás, és ebből adódóan kevés a gyermek is – tette hozzá. Arról is beszélt, a minibölcsődéknek mindenképpen van létjogosultságuk; a kérdés az, hogy hányan fogják igénybe venni a munkahelyük miatt. – Arra is figyelni kell, hogy ne álljon elő az a helyzet, hogy az anyuka otthon marad gyermekgondozási díjat kapva, miközben beadja a gyermekét a bölcsődébe. Ez ugyanis dupla állami kiadást jelentene – mondta.

– A kistelepüléseken még nagyobb segítséget kell nyújtani, mert nincs bölcsődei tapasztalat, és nincs mindig elérhető szakember – nyilatkozta lapunk megkeresésére Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke. Elmondta, bár hazánkban a születésszám a nyolcvanas évek óta folyamatosan csökken, a bölcsődék igénybevétele mégis nő, többek közt azért, mert ma már nem működik az egykeresős családmodell, s megváltozott a hozzáállás az anyák munkaerőpiacra való visszatéréséhez. – Ott emelkedik a születések száma, ahol az anyáknak van választási lehetőségük, ezt pedig ezek az intézmények tudják biztosítani – mondta. Szűcs Viktória ugyanakkor kevésnek találta a pályázat megírására biztosított egy hónapot. Megjegyezte: egyetlen hagyományos bölcsődei férőhely kialakítása négymillió forintba kerül, a minibölcsődék sem sokkal olcsóbbak, hiszen a csoportszobát, gyermekfürdőszobát, gyermeköltözőt, akadálymentes szülői illemhelyet, legalább egy melegítőkonyhát, személyzeti öltözőt meg kell építeni, a csoportszobát be kell bútorozni, fel kell szerelni. Így kérdés, hogy a településenként maximálisan elnyerhető tízmillió forint mire lesz elég, s elegendő lesz-e azokon a településeken, ahol újonnan kell az intézményt kialakítani. A szakszervezeti vezető szerint az egységes óvodák-bölcsődék megszüntetése szakmailag jó döntés, nem volt szerencsés a bölcsődés korú gyerekeket az óvodásokkal együtt nevelni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.