Hatásvadász vagy fenséges emlékmű épül a Gulag áldozatainak emlékére?

Az eredeti tervekkel ellentétben csak a jövő ősszel adhatják át a 14 méteres budapesti obeliszket.

Lakner Dávid
2017. 08. 28. 15:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eredeti tervekkel ellentétben csak a jövő ősszel adhatják át azt a 14 méteres budapesti obeliszket, amely a Gulag áldozatainak állítana emléket. A 451 millió forintba kerülő emlékművet az V. kerületi Október 6. utca mellé álmodták meg, ám végül Óbudán állíthatják fel, mert a belvárosi önkormányzat technikai okokra hivatkozva nem adta meg a szükséges engedélyeket.

– Amit biztosan tudunk erről a még nem létező emlékműről, hogy hol nem lett: egy emlékezetpolitikailag nem jó értelemben telített belvárosi téren. És azt is, hogy hol lesz végül: a főváros jóval távolabbi pontján – válaszolta megkeresésünkre Bazsányi Sándor esztéta.

– Azt is tudjuk, hogy 14 méter magas lesz, stilizált szögesdrótokkal. Vagyis, vizionálhatjuk felelőtlenül, egyszerre lesz fenséges és épületes. Vagy éppen bombasztikus és illusztratív – tette hozzá az esztéta.

Szerinte a fő kérdés, mennyire lesz hatásvadász a 14 méter, és mennyire szájbarágós a szögesdrót-stilizáció. Illetve az is, az emlékmű mennyire tudja majd egyben tartani a műfaji kettősséget és a széttartó közösségi elvárást. – Ezt Washingtonban kettőben láthatjuk, egymás szomszédságában – jegyezte meg. Maya Lin „csendesen monumentális”, vietnami veteránoknak emelt emlékfala mellett Frederick Hart „hatalmas fröccsöntött katonákra emlékeztető, hollywoodiasan heroikus figuratív szoborcsoportját” találjuk.

– És akkor még nem beszéltem arról a harsányságról, pöffeszkedő jellegről, amely az emlékműállítás népszokását nálunk jellemzi – emelte ki a szakember. Példaként egy dunántúli faluban a két világháborúban megölt emberek emlékének állított kőtáblát hozta. Itt a felirat úgy szól: „A hálás utókortól.” – Mármint hogy mi hálásak volnánk azért, mert honfitársaink politikai-ideológiai érdekek alapján pusztítottak és pusztultak a két nagy háborúban – fejtette ki Bazsányi Sándor, miként mehet félre a jó szándékú üzenet is.

Kérdés szerinte, hogy a tervezett Gulag-emlékmű alkotói milyen gondolatot kívánnak felébreszteni a városlakókban, illetve milyen érzések támadnak majd bennünk az elkészült mű láttán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.