Jobbik: Bűncselekmény lehet a nyugdíjasok hívogatása

Nem tudni, honnan jutott hozzá a Fidesz a nyugdíjasok nevét és telefonszámát tartalmazó adatbázishoz.

Kovács Áron
2017. 08. 22. 9:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig jelentette be a Fidesz hétfőn, hogy „tájékoztató kampányt” indít Vona Gábor Jobbik-elnök állítólag a nyugdíjasokat sértő szavairól, már csörögni is kezdtek a telefonok. Megcsörrent Varga-Damm Andrea jobbikos képviselőjelöltnél is, aki a Facebookon számolt be arról, hogy a nyugdíjas édesanyja nevén lévő telefonon hívta fel egy férfihang, aki a Fidesz nevében jelentkezett, és „teljesen megváltoztatva” idézte Vona bejegyzését, ezzel „hülyíti a nyugdíjasokat”.

Hasonló hívásokról számolt be több olvasónk, illetve munkatársaink családtagjai. A jogász végzettségű jobbikos politikusnak azonban leginkább az tűnt fel, hogy vajon honnan tudja a Fidesz a nyugdíjasok telefonszámát, illetve „milyen eljárás eredményeként azonosították be nyugdíjasként a telefonszámok előfizetőit?” Varga-Damm Andrea szerint ez egyértelműen bűncselekmény (személyes adattal visszaélést követ el, aki jogosulatlanul vagy a céltól eltérően személyes adatot kezel – a szerk.), ezért megkeresi a szolgáltatót, a Fideszt és a nyugdíjbiztosítót is.

###HIRDETES###

Orbán Viktor miniszterelnök korábban már többször is küldött levelet kifejezetten a nyugdíjasoknak, azokat azonban az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság küldte ki, amely természetesen rendelkezik a nyugdíjasok teljes adatbázisával. Most azonban

egy párt hívogatja a nyugdíjas polgárokat, amely nyilván nem rendelkezhet ilyen teljes adatbázissal,

és kérdéses, hogy milyen legális úton juthat hozzá. Az ügyben a Magyar Nemzet megkereste a nyugdíjbiztosítót, amint választ kapunk, közöljük.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot (NAIH) elnöke a Magyar Nemzetnek a konkrét ügy ismerete nélkül, általánosságban csak annyit mondott, hogy törvényes lehet egy ilyen adatbázis létezése, ha a párt a saját szimpatizánsaitól hozzájárulást kapott, hogy adataikat kezelje. Egy ilyen szimpatizánslista tartalmazhat olyan adatokat is – életkor vagy foglalkozás – amely alapján nyugdíjasként lehet beazonosítani valakit.

Varga-Damm politikusi oldalán mindenesetre arra biztatja a telefonhívásokat kapó nyugdíjasokat, hogy egy

formalevél segítségével keressék meg a telefonszolgáltatót, és kérdezzék meg, szerepelnek-e nyilvántartásban, mint nyugdíjasok, a telefonszámukkal együtt.

Ugyancsak azt ajánlja, forduljanak az érintettek panasszal a NAIH-hoz, ha sérelmesnek tartják, hogy egy ilyen adatbázisban szerepelnek az adataik.

A Jobbik elnöke az Orbán Viktort a Tusványoson kifütyülő nő megrángatását látva tette közzé Facebook-bejegyzését. Ebben többek között azt írta: „az ott álló viktoriánus nyugdíjasokon eluralkodott a lincshangulat”. Vona a konkrét esetről, Fidesz-rajongó és gyűlölködő nyugdíjasokról írt, illetve arról értekezett, hogy egy utcafórumán „szinte kétpercenként káromkodva szavalta el a TV2 hazugságait egy-egy arra tévedt fideszes nyugdíjas”.

Mint írta, „húzták maguk mögött a kis bevásárlókosarukat, és ne szépítsük, a szemeikben gyűlölet lobogott, a szájukból pedig a szennyvíz folyt”. Miután a Fidesz és az Orbán Viktor miniszterelnök vezette Idősek Tanácsa is bocsánatkérésre szólította fel, úgy reagált, hogy „Orbán Viktornak kell bocsánatot kérnie a tisztességes, józanul és kulturáltan gondolkozó, viselkedni képes nyugdíjasoktól, és

Orbán Viktor felelőssége az, hogy a fideszes nyugdíjasok azon törpe kisebbségét visszafogja, amely nem tud viselkedni a kormányzati hergelése nyomán”.

A Fidesz és a kormánypárti média azóta is napirenden tartja ezt, úgy állítva be, hogy Vona általában a nyugdíjasokat sértette meg, és nem hajlandó ezért bocsánatot kérni. Vona Gábor a Jobbik augusztus 20-i rendezvényén beszélt a posztról és utóéletéről. Mint fogalmazott, ha hibát követ el, hajlandó bocsánatot kérni. Azt mondta: bocsánatot kér a nyugdíjasoktól, de a Fidesz nevében, a Fidesz helyett, amiért manipulálja, hamis hírekkel, csúsztatásokkal hecceli, egymás ellen fordítja őket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.