Lassan halad az ex-LMP-s aláírásgyűjtése

Úgy látszik, az állami cégvezérek milliós fizetése kevéssé érdekli a választókat.

Markotay Csaba
2017. 08. 25. 8:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hónap alatt „tízezres nagyságrendű” aláírás gyűlt össze abban a népszavazási akcióban, ami Vágó Gábor kezdeményezésére indult az állami cégvezetők milliós fizetéséről. Legalábbis erről beszélt a Magyar Nemzetnek az LMP korábbi országgyűlési képviselője. Az aláírásgyűjtés július 25-én, éppen egy hónapja kezdődött, a kérdés pedig így szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy köztulajdonban álló gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló személy onnan származó éves jövedelme a köztársasági elnök tiszteletdíjának éves összegét ne haladhassa meg?”

Azóta a kezdeményezők – azaz magánszemélyként Vágó Gábor és támogatói – mellett aktívan az Együtt és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt vett részt a gyűjtésben, szeptembertől pedig az ígéretek szerint az LMP, a Párbeszéd és az MSZP is bekapcsolódik a folyamatba. Vágó Gábor lapunknak azt mondta, hogy például az augusztus 20-i belvárosi demonstráción is sok aláírás gyűlt össze, nála most nagyjából 2000 szignó lehet. De – mint mondta – az akciót folytatják, vidéken és a fontosabb fővárosi csomópontokban is gyűjtenek, és az elképzelések szerint a november 21-i határidőig nagyjából 250 ezer aláírást adnak le. Azt, hogy most pontosan hol tartanak, nem tudta megmondani.

Az eltelt egy hónap adatai alapján viszont – a kezdeményezők optimista várakozásai ellenére – kevéssé valószínű, hogy a cégvezetők fizetése ügyében eljusson a népszavazásig a kezdeményezés. Ahhoz ugyanis a négy hónapos gyűjtési időszak első hónapjában, amikor egy friss akció lendülete általában a legerősebb, nagyjából 70-90 ezer aláírást kellene összegyűjteni. A Momentum és a támogató pártok sikeres, év eleji „Nolimpia” gyűjtésénél – bár akkor nem országos, hanem fővárosi akcióról volt szó – már az első napon meglett 10 ezer szignó, a negyedik napon pedig 35 ezernél tartottak. Végül egy hónap alatt 266 ezer aláírást sikerült összeszedniük úgy, hogy közben a kormánypárti sajtó mellett sok fideszes szimpatizáns is próbált keresztbe tenni a Momentumnak. Ehhez képest a cégvezetők fizetése láthatóan nem hozta túlzottan lázba az embereket.

Egyelőre azt sem tudni, a kezdeményezők indítanak-e például kopogtatós, vagyis a választókat otthonaikban felkereső akciókat. Mindenesetre a kormányellenes tüntetésekre, demonstrációkra aligha építhetnek, hiszen az említett hét végi demonstráción, az Együttnek a Szabad sajtó úton tartott rendezvényén a helyszíni jelentések szerint nagyjából 200-an lehettek összesen. Vagyis legfeljebb ennyien tudták támogatni az akciót, feltéve, hogy mindenki aláírta az íveket.

A döcögő aláírásgyűjtés azért lehet gond a csatlakozó ellenzéki pártoknak, mert egy részük az állami cégvezetők béréről szóló népszavazással akarta gyengíteni a kormányt. Július végén az említett pártok közös, a Blaha Lujza téri aluljáróban tartott sajtótájékoztatóján például Molnár Gyula, az MSZP elnöke azt mondta: az aláírásgyűjtés felkészülés 2018-ra, ezzel megtörhető a mítosz, amely szerint „a Fidesz leválthatatlan, és az ország nem megjavítható”.

Karácsony Gergely (Párbeszéd) pedig arról beszélt, a népszavazás „a 2018-as parlamenti választás és az ellenzéki győzelem előszobája lehet”. Ám amit akkor még csak sejteni lehetett, mára biztossá vált: egy népszavazást, ha lesz is elég hiteles aláírás, a jövő évi parlamenti választás előtt már nem lehet megrendezni.

Egyébként egy másik népszavazási aláírásgyűjtő akció is fut, méghozzá egy magánszemély kezdeményezése alapján arról, hogy december 24. munkaszüneti nap legyen-e. Úgy tudjuk, az előzővel nem összehangolt gyűjtésről van szó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.