Még mindig jóval kevesebbet keresnek a nők, mint a férfiak

Van olyan terület, ahol 24 százalék a különbség. Területileg is szétszakadt az ország.

Bodacz Péter
2017. 08. 28. 12:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nők és a férfiak közötti bérkülönbségek a probléma feltárása óta, csaknem másfél évtizede alig változtak. Az Eurostat idén közzétett adatsora is azt mutatta, hogy bár minimálisan javult a helyzet, de továbbra is átlagosan 15 százalékkal keresnek kevesebbet a nők a férfiaknál. A magyar helyzet sem sokkal jobb, a 2015-ös adatokat feldolgozó felmérés szerint átlagosan 14 százalékkal kevesebbet visz haza egy nő, mint egy férfi,

miközben általánosan magasabb a végzettségük a férfiakénál.

Az adatokat ugyanakkor érdemes kettébontani: a részmunkaidős állások esetében minimális, ötszázalékos a bérkülönbség, ugyanakkor a teljes állásokat tekintve már 16 százalékos a differencia. A hazai felmérések, többek között a korábban már bemutatott Fizetések.hu adatai ennél nagyobb különbségeket tártak fel, eszerint általában 18 százalékkal keresnek többet a férfiak. Még inkább ront a képen, amikor a megegyező pozícióban dolgozó nőket és férfiakat vizsgálták: az adatok 20 százalékos bérkülönbséget mutattak.

Az egyes gazdasági szegmensekben eltérők a fizetésbeli különbségek, összefüggésben azzal, hogy hány nő dolgozik az iparágakban. Fontos leszögezni, hogy a bérkülönbségek egyik legnagyobb forrása, hogy a magas jövedelmet biztosító vezetői pozíciókban sokkal kevesebb nő dolgozik, így az alacsonyabb pozíciókban hiába nincs esetleg bérkülönbség, a mérleg akkor is a férfiak felé billen. Ez különösen igaz a közszférára, ahol az állam felügyelete alatt szigorú és egységes a bértábla.

A fizetésbeli különbségek jól lecsapódnak korosztályok tekintetében is. Az Eurostat adatai alapján akár javuló tendenciára is következtethetnénk abból, hogy kisebbek a bérkülönbségek a fiatalabb generációknál, de a 25–34 és a 35–44 éves korosztályban nagyban megnő a különbség a férfiak javára. Ebben nagy szerepe van a nők eltérő karrierépítési szokásainak, illetve a családalapításnak. Magyarországon a 25 évesnél fiatalabb korosztályban alig 3,3 százalékkal keresnek kevesebbet a nők, de ez a 35–44 éves korosztályban már 19,2 százalékra nő. A hasonló kutatások azt mutatják, hogy a nők a gyermekvállalás nyomán megakadó karrierjük miatt a későbbi életszakaszukban csak mérsékelten tudnak faragni a bérlemaradásukból.

###HIRDETES###

Magyarországon a legnagyobb bérkülönbségeket a pénzügyi és befektetési szektorban mérték (23,9 százalék), ezt követi a feldolgozóipar (19,9 százalék), valamint az üzleti-szolgáltatói szektor (12,6 százalék). A legkiegyensúlyozottabb ágazat az ingatlanértékesítőké, ahol mindössze 0,6 százalék a bérkülönbség. Kiemelendő, hogy két területen a nők fizetése kedvezőbb, ilyen a közműszolgáltatói és az építkezési ágazat, ahol 6,7 és 18,7 százalékkal magasabb a nők fizetése.

A tudományos és kutatói szférában, ahol leginkább a végzettségnek és a szellemi teljesítménynek kellene számítania, a nők 12,1 százalékkal keresnek kevesebbet. A problémával a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) is kénytelen volt szembesülni, ugyanis drámaian visszaesett a nők száma a doktori fokozatot szerzők között. 2017-ben fordult elő, hogy egyetlen nőt sem fogadtak az MTA doktorai közé. A Lovász László által vezetett elnökség lépni kívánt, és létrehozták a Nők a Kutatói Életpályán elnöki bizottságot. A testület feladata, hogy a jelenleginél több női akadémikus legyen, emelkedjen a nők aránya a posztdoktorok és az MTA doktorai között, a közoktatásban pedig minél több lány érdeklődését sikerüljön felkelteni a matematika, a fizika és más természettudományi tárgyak iránt.

Gyakorlatilag nincs olyan gazdasági mutató, melyben az ország nyugati megyéit, valamint a fővárost akár csak megközelítené az ország más régióinak teljesítménye. Óriási eltérések vannak többek között a jövedelem, az ipari termelés, a lakásépítések száma, illetve a foglalkoztatás terén. Mindez már a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Fókuszban a megyék című összefoglalójából derül ki. A kiadvány negyedévente nyújt áttekintést az ország társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásáról.

A legfrissebben elérhető, azaz idei első negyedéves adatok szerint míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mindössze 131 ezer forint volt a havi átlagos nettó kereset, addig Budapesten több mint 107 ezer forinttal többet, átlagosan 238 500 forintot vihettek haza az alkalmazottak. Győr-Moson-Sopron megyében 190 ezer, Komárom-Esztergom 184 ezer forint volt az átlagbér, és 170–180 ezer forint között lehetett keresni Vas, Veszprém, Fejér, Pest és Heves megyében. Zalában, Borsod-Abaúj-Zemplénben, Szabolcs-Szatmár-Beregben, valamint Nógrád és Békés megyében ugyanakkor még a 150 ezer forintot sem érték el a munkabérek.

A jövedelmek terén tapasztalható jelentős különbségek értelemszerűen az eltérő gazdasági teljesítmény eredményei, ugyanakkor az is látszik, hogy például az ipari termelés és a keresetek között nem feltétlenül van összefüggés: az egy lakosra jutó ipari termelés tekintetében Budapest a 431 ezer forintos eredményével a gyengébbek mezőnyében van. A nehéziparban, illetve a gépjárműgyártásban erős középső megyékben – Borsodban, Hevesben, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyében – is meghaladja az egymillió forintot a fejenkénti ipari termelés, míg a listát ezen a téren is Győr-Moson-Sopron vezeti kétmillió forint feletti eredménnyel. A megyei szintű részletező grafikonokból ugyanakkor kitűnik, hogy Budapest pont azokon a területeken erős, ahol a többi megye gyengén vagy sehogy nem teljesít. Ezek közé tartozik a beruházások értéke: 2017. első negyedévi adatok azt mutatják, a beruházások több mint 37 százaléka a fővárosban valósult meg, a növekedés az előző év azonos időszakához képest másfélszeres. A többi 19 megye részesedése ugyanakkor egy számjegyű. De szintén a főváros viszi a prímet az építőiparban és a turizmusban (a vendégéjszakák számát tekintve) is: az ország összteljesítményének több mint 40 százalékát produkálja mindkét területen Budapest.

A foglalkoztatási adatok a fenti eredmények ismeretében nem okoznak meglepetést: míg a nyugati megyékben alig volt mérhető a munkanélküliség az idei év első három hónapjában – Győr-Moson-Sopron megyében például 0,8 százalékos, de Vasban is alig haladja meg a két százalékot –, addig Nógrádban közel 12 százalékon állt a ráta, de Szabolcs-Szatmárban is közel 10 százalékos a munkanélküliség. Budapest, illetve Pest és Fejér megye a három százalék körüli rátájával szintén jól áll, míg a többi megyében jellemzően négy és hat százalék között állt a mutató. A 14–75 éves foglalkoztatottak aránya a nyugati megyékben, a fővárosban és Pest megyében 60-62 százalék felett van, ami megfelel az uniós átlagnak, a sereghajtó Nógrádban ugyanakkor alig haladta meg a ráta az 50 százalékot. Az észak-magyarországi megyében nagy a baj, hiszen – mint arra a KSH is felhívja a figyelmet – ez az egyetlen térség, ahol romlott a foglalkoztatási helyzet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.