Tovább terjedhet a veszélyes szennyeződés Kiskunhalason

A Greenpeace cselekvést sürget. Az ombudsman szerint sok sebből vérzik a magyar rendszer.

R. Kiss Kornélia
2017. 08. 03. 17:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre rosszabb állapotban vannak Kiskunhalason azok a hordók, amelyekből veszélyes vegyi anyagok szivárognak a talajba. A céget, amely a veszélyes hulladékot a területre szállította, azóta felszámolták. A tulajdonos, aki annak idején a szennyezést okozta, nem tudott felelni vagyonával az általa okozott károkért, és a hatóság hiába tiltotta be a cég további tevékenységét illegális hulladéktárolás miatt már 2011-ben, és hiába kötelezte a veszélyes hulladékok elszállítására, ez azóta sem hozott eredményt – erre a helyi szervezetek és a Greenpeace hívta fel a figyelmet. A civil szervezet egy éve kezdett el foglalkozni a kiskunhalasi, Majsai úti teleppel, azóta csak romlott a helyzet.

„Festékek, oldószerek, olajok, egészségügyi veszélyes hulladékok, laboratóriumi vegyszerek maradékait tárolják sérült, repedt hordókban és műanyag tárolókban teljesen szabálytalanul, a szigetelés nélküli puszta földön. A telep félig nyitott épületében a hordótornyok egy része összedőlt, a vegyi anyagok sok helyen kijutottak a környezetbe, kiömlöttek a tárolóedényekből” – ezek az állapotok fogadták a Greenpeace-t egy éve, és most is.

A Greenpeace-szel dolgozó vegyianyag-szakértő, Simon Gergely a korábbi becslések és a tapasztalatok alapján 2-300 millió forintra becsüli a veszélyes anyagok elszállításának költségét. A civil szervezet szerint sürgősen meg kellene kezdeni a hulladék elszállítását, mielőtt a talaj felszínén található vegyi anyagok beszivárognak a földbe. – Ilyen rossz állapotokkal talán nem is találkoztam még, az Illatos úti telep is jobban nézett ki. Természetesen léteznek olyan szennyezések, amelyeknek a következményei sokkal súlyosabbá váltak, de nem kellene megvárni, hogy Kiskunhalason is elfajuljon a helyzet – mondja a szakértő.

A kormányhivatal is végez méréseket, vizsgálják a veszélyes anyagok koncentrációját a talajban és a talajvízben, ezek a Greenpeace-nek adott tájékoztatásuk szerint egyelőre a határértékeken belül voltak. A Greenpeace viszont a talaj felszínéről, a terület közepén található, töredezett betonnal borított mélyedésben összegyűlt vízből, valamint a mellette lévő homokos talajból vett mintát vizsgáltatta be, és itt a határértékek többszörösét mérték.

A teljes ásványolaj (TPH) mennyisége nyolcszorosa a jogszabályban talajvízre megadott határértéknek, a homokos talajban a hatszorosa. A fémek közül a cinkszennyezettség volt kiugróan magas.

A szintetikus szerves anyagok közül a festékekhez gyakran használt dipropilénglikol-monometil-éter koncentrációja volt kiugró. Ez az anyag belélegezve izgatja a szemet és a légzőrendszert, tartósan belélegezve hatással lehet a központi idegrendszerre.

Mindez nem meglepő, hiszen a hordók, tárolók sérültek, és idővel egyre rosszabb állapotba kerülnek. A Greenpeace szerint nem érdemes megvárni, amíg az általuk kimutatott, még a talaj felszínén lévő veszélyes anyagok beszivárognak a talajba.

A szennyezés egészségügyi hatása egyelőre nem becsülhető meg Simon Gergely szerint, ez csak egy részletes kockázatelemzésből derülhetne ki, és ilyen még nem készült.

A Greenpeace Magyarország Bándi Gyula zöldombudsmannal és Fehér Péterrel, a kiskunhalasi Vasvarjú Természetvédelmi Alapítvány vezetőjével a helyszínen tartott sajtóbeszélgetést csütörtökön.

Sok sebből vérzik a magyar rendszer

Sok probléma együttes jelenléte vezet az olyan patthelyzetekhez, mint a kiskunhalasi – mondta lapunknak a környezetjogász Bándi Gyula, aki február óta tölti be a zöldombudsmani posztot, hivatalos titulusa szerint ő „a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes”.

Bándi szerint a környezeti károk elhárítására szolgáló állami keret nem elégséges, hamar kimerül, hiszen ezres nagyságrendű a hasonló esetek száma országszerte. Utána már nehezebb állami forrást szerezni ilyen célra.

A környezetvédelmi hatóság folyamatos, és az ombudsman szerint indokolatlan átszervezése is rontott az elmúlt években a hatékonyságon, de Bándi Gyula szerint a hatóságok egyébként sem olyan szívesen tiltják meg egy-egy cég tevékenységét, vagy kötelezik például a veszélyes hulladék elszállítására. Hiszen ilyenkor a hatóságnak kell bizonyítania, hogy indokolt volt a drasztikus lépés. A bírságolás kevesebb kockázattal jár, de nem feltétlenül hatékony. És van, hogy a tiltás és a kötelezés sem oldja meg a problémát, ahogy Kiskunhalason sem.

A hatóságnak Bándi szerint nincs elég pénze és embere arra sem, hogy rendszeresebben ellenőrizze a kockázatos tevékenységeket, ami kedvezhet a szabályszegésnek.

A biztosítás kérdése sincs szerinte megfelelően szabályozva, hiszen a jelenlegi szabályozás lehetővé teszi, hogy sokkal kisebb összegű legyen a garancia, mint amennyibe a környezeti kár elhárítása kerül. A kiskunhalasi esetben kétmillió forint állt rendelkezésre, miközben a hulladék elszállítása több száz millióba is kerülhet. De a vörösiszap-katasztrófában érintett cég is 20 millió forintos biztosítással rendelkezett, miközben a kár több tízmilliárd forintra rúgott.

Ha egy céget felszámolnak, mint a kiskunhalasi esetben, akkor a környezeti kár megtérítése a kielégítési sorban a sokadik helyen van. A cég megmaradt vagyonából először elmaradt munkabéreket, adótartozást és sok minden mást kell kifizetni. A sorban hátrébb álló követelésekre sokszor nem marad pénz. Bándi Gyula szerint érdemes lenne a környezeti károkat előbbre venni a sorban.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában már készül egy javaslatcsomag ezekről a kérdésekről, ősszel nyújtanák be a kormánynak.

Simon Gergely lapunknak azt mondta: a Greenpeace sem vádolja azzal a hatóságot, hogy nem szabályszerűen jártak el, inkább a hatékonysággal van problémájuk. A hatósági fellépésnek láthatóan nem sikerült megelőznie a bajt.

Volt már számos példa arra, hogy soron kívül és gyorsan, állami forrásból jártak el a hatóságok a hasonló ügyekben, így történt ez a hortobágyi veszélyeshulladék-tároló és a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelye esetében – mindkét ügy nagy nyilvánosságot kapott. A Greenpeace szerint a kiskunhalasihoz hasonló esetekben sem lehet tovább várni: gyors állami beavatkozásra van szükség a lakosság és a környezet védelme érdekében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.