időjárás 11°C Helga 2022. október 3.
logo

Lombikprogram: új eljárás hozhat több sikert

Kuslits Szonja
2017.09.07. 05:24

Jövőre már kapható lehet az a teszt, amely segít pontosabban meghatározni, mikor kell elvégezni a beültetést.

Meddőséggel küszködő párok ezreinek életét teheti könnyebbé az egyik magyar startup cég által kifejlesztett teszt, amelynek segítségével jelentősen növekedhet a megtermékenyülés valószínűsége – derült ki a témában tartott sajttájékoztatón.

Az eseményen Bálint Bálint, a Prelife tesztet megalkotó kft. alapítója, a Debreceni Egyetem adjunktusa elmondta: a teszt leginkább azért különleges, mert arról tájékoztat, hogy milyen a méhnyálkahártya állapota. Ezzel segíti, hogy a leginkább optimális időpontban történjen a beültetés, így növelve a beágyazódás sikerét. Mint mondta, a meddőség ma Magyarországon minden hatodik párt érinti, és évente mintegy hatezer nő és párja vesz részt lombikbébiprogramban. A hatékonyság azonban csupán 25-30 százalék.

A sikeres terhességig általában többször, nem ritkán hét-nyolc alkalommal is szükséges a beültetés. A teszt segítségével pontosabb kép kapható a méhnyálkahártya állapotáról, tehát pénzt és időt is spórolhatnak a párok. Az adjunktus szerint mindössze egy-másfél olyan nap van egy ciklusban, amikor az embrió be tud ágyazódni. Emiatt is fontos, hogy képet kapjanak az orvosok, mikor a legmegfelelőbb a beültetés elvégzése. A módszernek köszönhetően a sikerráta akár 35-55 százalékra is emelkedhet.

– Az általunk kifejlesztett vizsgálatot egy átlagos felszereltségű laborban is el lehet végezni. A mintavétel komplikáció- és fájdalommentes, és nem vesz több időt igénybe 10-15 percnél. Nem jár vérzéssel és nem akadályozza az embrió beültetését sem ugyanabban a ciklusban. Sőt, akár több alkalommal is elvégezhető a vizsgálat – mondta Bálint Bálint.

A startup mögé állt egyébként Európa egyik prenatális (méhen belüli, születés előtti) genetikai teszteket gyártó vállalata is. A cél, hogy az Egyesült Államokban és Európában is kapható legyen ez a termék. A statisztikai adatokból az derül ki ugyanis, hogy 33 európai országban több mint 700 ezer lombikos beavatkozást hajtanak végre, miközben az egyes kezelések átlagos sikerrátája mindössze 25,2 százalék.

Arra a kérdésre, hogy mikorra várható a termék bevezetése, Balogh István, a tesztet kifejlesztő cég igazgatótanácsának tagja úgy válaszolt: december 31-ig még zajlanak a Magyarországon klinikai vizsgálatok, de remélik, jövőre már forgalomba kerülhet hazánkban. Az új diagnosztikai eljárást jelenleg három hazai klinikától származó mintákon, a Debreceni Egyetem Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézetében vizsgálják, eddig közel 150 mérést végeztek. Balogh István azt nyilatkozta, év végéig szeretnék elérni az 500 mérést.

Beszélt arról is: a páciensek körében végeztek egy felmérést, amelyből kiderült, hogy a lombikkezelést nyújtó a legtöbb klinikán még mindig hiányolják a megfelelő mennyiségű információt. Sok nőnek az lehet az érzése, mintha futószalagra került volna a kezelések során. A jelenség magyarázata az lehet, hogy az orvosoknak kevés idejük jut a hozzájuk fordulókra. Hogy ezt a problémát orvosolják, a Prelife-nál online elérhető oktatási segédanyagot is készítettek a lombikkezelés előtt álló nők számára – hivatalos honlapjukon olvasható.

Megkérdeztük, hogy állami támogatásról tárgyaltak-e már a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel, azt a választ kaptuk: mivel még a klinikai vizsgálatok folynak még, nem egyezettek az egészségbiztosítási alapkezelővel, de szeretnék, ha a későbbiekben sor kerülhetne rá. Annyit megtudtunk: az egészségügyi tesztek piacán kapható egyetlen hasonló spanyol termék ára ezer euró, ennek töredékébe kerülhet majd a magyar.

Az utóbbi időben nagy visszhangot kapott a lombikkezelések témája, miután Veres András, a győri egyházmegye püspöke, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke úgy nyilatkozott: a katolikus egyház számára nem elfogadható a mesterséges megtermékenyítés.

A keresztény egyházak megosztottak a kérdésben, Beer Miklós váci püspök és Kozma Imre atya is árnyaltabban fogalmazott Veres Andrásnál.

A kormány azt szeretné, ha bővülne a lombikprogram, ugyanis a múlt héten kiderült: a jövőben már nem csak öt implantációt támogat a társadalombiztosítás. Ha az első öt beültetés valamelyike sikerrel jár, a következő gyermek esetében is négy-négy alkalommal finanszírozza a beavatkozást állam. Az eljáráshoz szükséges gyógyszerek társadalombiztosítási támogatását is megemelik a jelenlegi 70-ről 90 százalékra. A magánellátóknál igénybe vett beavatkozásnál pedig egységesen 55 százalékos tb-támogatással írhat majd fel gyógyszert az orvos.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.