Nem a bűnt kell keresni a lombikprogramban

„Vannak általános törvények, amelyek olykor egyedi értelmezést igényelnek” – mondta Kozma Imre atya.

Lőrincz Tamás
2017. 08. 28. 6:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem biztos, hogy jó, ha a bűn szót használjuk a lombikbébiprogrammal kapcsolatban – mondta lapunknak Kozma Imre katolikus pap, akit Veres András nyilatkozatával kapcsolatban kérdeztünk. A győri megyés püspök múlt héten lapunknak nyilatkozva ugyanis azt állította, hogy a lombikbébiprogram hátterében tudatlanság áll, és ennek a tudatlanságnak a mértékétől függ, hogy mekkora a bűn.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke ugyanakkor ezt olyan kérdésnek tartja, amelyet csak egyedileg, „az ember legbelsőbb fórumán” lehet megítélni, ráadásul orvosszakmai szempontok is felmerülnek.

– Az általános egyházi tanítás szerint aggályos lehet a beültetéshez szükséges női és hímivarsejtek előteremtése is. Az viszont kifejezetten szakmai kérdés, hogy valóban vannak-e áldozatai a beültetésnek – mondta. Úgy vélekedett, léteznek általános törvények, amelyek ha bizonyos szituációkban megjelennek az ember életében, akkor egyedi értelmezést igényelnek. Úgy véli, ezekben az esetekben mindenki saját lelkiismerete szerint dönt, és még hívők között is előfordul, hogy valaki felmenti magát a törvény alól.

– Százszázalékosan bűntelen ember nem létezik, kicsiben-nagyban megalkuszunk – hangsúlyozta Kozma Imre, ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a legtöbb mélyen hívő pár elfogadja „a gyermektelenség keresztjét”. Pál apostolt idézve arra is rámutatott, hogy végül „lelkiismeretünk alapján ítéltetünk meg”. Kozma atya szerint a lombikeljárásokkal kapcsolatos erkölcsi aggályok helyett az élettel kellene foglalkozni, így például azzal, hogy segítsük a szegényeket és a hátrányos helyzetűeket.

– Veres András katolikus püspök nem mondhatott mást – röviden így kommentálta lapunknak Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője az egyházi vezető szavait. A politikus szavaival ellentétben a kormány egyértelműen kiállt a lombikbébiprogram mellett, Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár szerint ugyanis a mesterséges megtermékenyítés lehetőséget ad a gyermektelen pároknak. – Nem lehet elítélni azokat a párokat, akik ilyen megoldást választanak a gyermekvállalás érdekében – fogalmazott, azt is megjegyezve, hogy a közeljövőben jelenik meg az a kormányrendelet, amely bővíti a jelenlegi lombikprogram-eljárások körét.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere ugyanakkor már kétértelmű nyilatkozatot tett a reformátusok szárszói konferenciáján. Mint mondta, a kormány üdvözli, hogy az értékközösségek, közülük az egyházak részt vesznek a közéleti gondolkodásban, és nyíltan képviselik saját álláspontjukat. Azt is megjegyezte ugyanakkor, hogy a kormány az emberek magánéleti döntéseit tiszteletben tartja, annyit tesz, hogy segítséget nyújt a jó döntésekhez, támogatja azokat, amelyekről úgy véli, egyszerre szolgálják az egyéni boldogulást és a nemzet közösségének erősítését. Balog Zoltán szerint fontos, hogy az egyházak az élet nagy kérdéseit érintő szabad vitákban részt vegyenek. – Az ő álláspontjuk segít bennünket abban, hogy például a lombikbébiprogramban egyre jobban érvényesítsük az élet védelmét. A program több ezer meddő házaspárnak nyújt lehetőséget gyermekvállalásra. Ezt a kormány támogatja és szélesíteni kívánja. Mi örülünk minden így született gyermeknek – tette hozzá.

A miniszter az értékközösségekről szólva megjegyezte, szükség van rá, hogy e közösségek hagyományaikkal, tudományos eredményeikkel, kulturális aktivitásukkal, hivatásetikájukkal gazdagítsák Magyarországot, a magyar nemzetet. Az MSZP közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a lombikbébiprogram „nem úri passzió vagy felelőtlenség”, hanem az utolsó lehetőség arra, hogy a gyermektelen házaspárok szülők lehessenek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.