Bárányhimlő: a fertőzést követően is beadható a védőoltás

A gyerekek beszoktatását hátráltathatja, ha egy fertőzés miatt hetekre kiesnek a közösségből.

Kuslits Szonja
2017. 10. 03. 12:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bárányhimlő-fertőzést követő három napban még be lehetne oltani a gyerekeket a betegség ellen, és ezzel még megelőzhető, hogy súlyos, szövődményes eset, például bakteriális fertőzés, agyvelőgyulladás, tüdőgyulladás vagy neurológiai elváltozások alakuljanak ki a fertőzött betegnél. A betegségben minden évben 40 ezer körül mozog a jelentett megfertőzöttek száma Magyarországon, ám a tényleges fertőzöttek száma elérheti a 100 ezer főt is. Legalább 400-an kórházba is kerülnek – erre hívták fel a figyelmet szakértők egy keddi sajtótájékoztatón.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke arról beszélt: a viszkető, hólyagos  kiütésekkel járó bárányhimlő komoly hátránya, hogy mivel gyengíti az immunrendszert, a gyermek szervezete fogékonnyá válik a további megbetegedésekre. Tapasztalatai szerint egy bárányhimlő után a gyerekeknél további betegségek jelentkezhetnek, főleg az őszi időszakban. Ekkor ugyanis gyakoriak a felső légúti panaszokat kiváltó vírusok. Ráadásul hamarosan kezdődik az influenzajárvány is, amivel szintén könnyebben megfertőződnek a gyenge immunrendszerű kicsik.

Póta György szerint a legideálisabb, ha a kisgyermekek már 16-18 hónapos korban megkapják a bárányhimlő elleni kétadagos védőoltást.

Elhangzott: a gyerekek bölcsődébe, óvodába való beszoktatása egyébként is stresszes számukra, ilyenkor pedig kifejezetten hátráltathatja a beilleszkedést, ha egy bárányhimlő miatt hetekre kiesik a gyermek. Deliága Éva gyermekpszichológus úgy véli, a beszoktatás akár 2-3 hónapra is elnyúlhat, és akkor a legsikeresebb, ha nem zavarja meg semmi. A szakember szerint azért lényeges, hogy ne essen ki a gyermek a közösségből, mert ilyen fiatal korban még nem alakulnak ki a tartós baráti kapcsolatok, éppen ezért a gyerek számára komoly kihívás lesz, hogy újra megtalálja a helyét a csoportban.

Póta György lapunknak elmondta, hogy úgy tudják, a kormány ma tárgyal arról, hogy az oltási rendbe bekerüljön a bárányhimlő elleni vakcina, így az akár ingyenes is lehet. Jelenleg csupán az ország néhány településén juthatnak hozzá a szülők térítésmentesen az oltáshoz az önkormányzatnak hála. Tavaly Kaposvár, Eger, legutóbb pedig Miskolc és Salgótarján városa döntött a támogatott védőoltási programról. Országosan azonban nem tartozik a kötelező, térítésmentesen elérhető oltások közé. A védőoltás Nemzeti immunizációs programba való bevezetése hozzávetőleg 1,5 milliárd forint költségterhet jelentene az államnak.

A 10-21 napos lappangási idővel kialakuló bárányhimlő alattomos betegség. Aki megfertőződik, az már a kiütések megjelenése előtti 1-2 napban is továbbadhatja a betegséget. Ráadásul rendkívül virulens betegségről van szó: cseppfertőzéssel terjed, de a fertőzés átviteléhez elég 15-20 percet közös helyiségben – például egy óvodai csoportban – eltölteni a beteggel.

Univerzális influenzaoltás

Elsőként jutott túl a klinikai tesztek első fázisán egy univerzális influenzaoltás, amelyet oxfordi kutatók fejlesztettek ki. Az Oxfordi Egyetem Jenner Intézete és a Vaccitech biotechnológiai cég kutatóinak úgynevezett univerzális oltóanyaga az influenzavírus összes törzse ellen felveszi a harcot. A vakcinát kétéves vizsgálattal, több mint kétezer résztvevővel tesztelik. A jelenlegi védőoltásokat évről évre megváltoztatják, hogy az adott időszakban fertőző vírustörzsekhez igazítsák. Ezek az oltások nem mindig védik egyformán jól a beoltottakat, különösen a gyengébb immunrendszerű idős embereket. Az új oltóanyag a vírus felszínén található fehérjék helyett a belsejében lévőket használja. A felszíni fehérjék gombostűként állnak ki a vírusból, és folyton változnak, míg a belsejében lévők állandóak. Az új vakcina az immunrendszert arra készteti, hogy a vírusölő T-limfocita nevű immunsejteket hozza működésbe ahelyett, hogy ellenanyag termelését váltaná ki. A kutatók azt remélik, hogy az új vakcina tartósabb és jobb védelmet biztosít szezonális oltással együtt használva. A tesztelés végső szakasza a 2018–19-es szezonban lesz. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.