Bűnös Balmazújváros polgármestere

Autót kapott a vállalkozótól Veres Margit, hogy segítsen támogatást szerezni a sportcsarnok építésére.

MN
2017. 10. 03. 18:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bűnösnek mondták ki, és két év börtönbüntetésre ítélték – öt év próbaidőre felfüggesztve – korrupciós bűncselekményért Veres Margitot, Balmazújváros polgármesterét a Debreceni Törvényszéken. A közügyek gyakorlásától nem tiltotta el a bíróság – közölte Tatár Tímea, a Debreceni Törvényszék szóvivője. A nem jogerős ítélet szerint Veres Margitnak vezető beosztású hivatalos személy által hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt 800 ezer forintos pénzbüntetést is kell fizetnie.

Veres Margit 2014-ben függetlenként, de nem titkoltan helyi fideszes erős ember, Tiba István jelöltjeként lett Balmazújváros polgármestere. Bíróságra azonban a 2012-ben épült sportcsarnok miatt került. Akkor még jegyzőként dolgozott, a település polgármestere pedig a ma is országgyűlési képviselő Tiba István volt. A csarnokot a másodrendű vádlott vállalkozó, K. Sándor, a tavasszal még NB I-es kézilabdacsapat tehetős patrónusa kezdte építeni. A beruházáshoz azonban állami támogatást is szeretett volna szerezni.

A most egy év hat hónapos – négy év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélt vállalkozó a támogatásról többször egyeztetett Veres Margittal. Megbeszélték: ha sikerül állami forrást szerezni, jut belőle a beruházásra is. A vállalkozó cserében egy személyautót és a vádirat szerint ötmillió forintot ígért. A támogatás végül még abban az évben megérkezett: a helyhatóság ugyanis 450 millió forintos állami dotációt kapott önkormányzati feladatainak ellátására. Ebből 180 millió forintot szántak a csarnoképítésre.

A támogatást előbb az önkormányzat pénzügyi bizottsága, majd a képviselő-testület tárgyalta. A bizottsági ülésen Veres Margit tájékoztatta ugyan a képviselőket a beruházásról, de elhallgatta a támogatási összeget és a felhasználás feltételeit is. Így azt a látszatot keltette, hogy a 180 millió csak a csarnok építésére fordítható. Valójában azonban a kormányhatározatban nem volt ilyen kitétel. Mocsáry Eszter tanácsvezető bíró úgy fogalmazott: Veres a tagok félrevezetésével közreműködött abban, hogy ne legyen vita, és a bizottság támogassa az előterjesztést. Az aznapi testületi ülésen a fideszes Tiba István polgármester is így tájékoztatta a képviselőket. Ő azonban nem lett vádlott, csak tanúként állt a bíróság előtt.

Veres Margit és K. Sándor még aznap este találkozott egy parkolóban. Az akkor jegyzőként dolgozó asszony – a vád szerint – itt kapott egy ötmillió forintot tartalmazó borítékot a vállalkozótól. Veres Margit ezt a bíróságon nem is tagadta, és azt mondta, másnap továbbadta Tibának. Ő pedig tanúvallomásában úgy nyilatkozott, hogy egyszerű kölcsönről volt szó, amelyet a másodrendű vádlott később vissza is kapott. A bíróság szerint azonban az alapos gyanú ellenére kétséget kizáróan nem lehetett megállapítani, hogy a pénz is a „lekenyerezést” szolgálta volna.

Az, hogy az autó ezt szolgálta, nem volt kétséges a bíróságnak. K. Sándor jogtalan előnyként, ingyen ruházta Veres Margitra a hárommillió forint értékű gépkocsit. A vádlottak fiktív adásvételi szerződést kötöttek, amelyben valótlanul tüntették fel az 1,9 milliós vételárat.

A bírósági eljárás során többek között az is kiderült, hogy Veres Margit telefonját a bűncselekmény előtt is lehallgatták. A jogszabályok miatt annak egy részét, illetve az arra vonatkozó tanúvallomásokat ki kellett zárni a bizonyítékok köréből. Az ügyész súlyosítás miatt fellebbezett – vádbeszédében letöltendő büntetést kért Veres Margitra –, az első-, illetve a másodrendű vádlott és védője ugyanakkor felmentést kért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.