Diszkriminatív a lakásépítési kedvezmény

Azok mentesülnek a lakástámogatás kamatainak visszafizetése alól, akik például lombikkezeléssel próbálkoztak.

Kuslits Szonja
2017. 10. 03. 3:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenlegi formájában nem felel meg az egyenlő bánásmód követelményének a lakáscélú állami támogatásokról szóló 2001-es kormányrendelet alapján nyújtott állami lakásépítési kedvezmény, vagyis a korábbi szocpol. Székely László ombudsman szerint ugyanis az ezzel kapcsolatos jogszabály különbséget tesz a családok között az alapján, milyen módon próbálkoztak, hogy gyermekük szülessen. Míg azok a párok, amelyeknek reprodukciós eljárások (például lombikbébi-kezelés) sikertelensége miatt nem születik gyermekük, mentesülnek az állam által támogatott kamatok fizetése alól, ez nem vonatkozik azokra, akik ilyen eljárást nem vettek igénybe, illetve azokra, akik a 24. hét előtt veszítették el babájukat. Ők kénytelenek visszafizetni a támogatásként felvett tőkeösszeget és a kamatokat is – derült ki az ombudsman lapunk által megismert friss állásfoglalásából.

Egy pár azért fordult az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához, mert 2007-ben felvették a lakásépítési kedvezményt, és ehhez két gyermek vállalására tettek ígéretet. A gyermekek születésének határideje 2017. július 31. volt, de addig csak egy babájuk jött világra. A panaszos nő 2009 óta négy sikertelen terhességen esett át, és a beadvány írásakor is kivizsgálás alatt állt a vetélések miatt. Tehát nem azért nem született két gyermekük, mert a pár nem akarta. Mindezek ellenére jelenlegi formájában a jogszabály őket nem mentesíti a költségek visszafizetése alól, mint a reprodukciós eljárásokban sikertelen párokat.

A vonatkozó kormányrendelet más, hasonló helyzetben lévő családok életét is megnehezítheti – olvasható a jelentésben. A jogszabály szerint a házaspárok – ha megfelelnek a feltételeknek – az önerő növelésére kérhetik a kedvezményes, úgynevezett megelőlegező kölcsönt. A gyermekvállalás teljesítési határideje egy gyermek esetében négy, két gyermek esetén nyolc év. Ha a babák születését vagy az örökbefogadást a határidőig igazolja a pár, a megelőlegező kölcsön összegét az állam a hitelintézet részére kifizeti.

Az alapjogi biztos Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől kért további tájékoztatást az ügyben. Szerette volna megtudni, a hatályos jogszabályok szerint van-e lehetőség rá, hogy a szóban forgó, önhibájukon kívül gyermeket vállalni nem tudó családok is mentesülhessenek a megelőző kölcsön tőkeösszegén túli költségek alól. Illetve, ha erre jelenleg nincs mód, miképpen akarják megoldani a problémát.

A tárca részéről a válaszban azt írták, három esetben engednek el pluszköltségeket. Ilyen, ha öt alkalommal nem sikerül a lombikkezelés, vagy ha ezt kizáró egészségügyi ok vetődik fel; illetve ha a férj spermájának állapota miatt nem lehetnek eredményesek ezek a kezelések. Fölhívták a figyelmet, hogy a gyermekvállalást örökbefogadással is lehet teljesíteni. A tárca szerint az igénylők számára a szerződéskötés előtt is ismertek voltak a gyermekvállalás elmaradásának következményei, így nem sérül az egyenlő elbánás követelménye. Székely László megkeresése nyomán egyébként vizsgálják, milyen módon lehet kiterjeszteni a mentesítés lehetőségét a leírtakhoz hasonló problémákkal küzdő párok esetében úgy, hogy ne lehessen visszaélni a lehetőséggel. Az ombudsman kérte a jogalkotókat: fontolják meg a rendeletmódosítást, és terjesszék ki a részleges mentességet.

Fölvet érdekes kérdéseket a tőke összegének visszafizetése alóli mentesség is. A Nemzetgazdasági Minisztérium válasza alapján tudniillik mentesülnek minden költség megfizetése alól azok, ahol a házaspár egyik tagja elhunyt, vagy a gyermek megszületését azért nem vállalták, mert egyikük megváltozott munkaképességű lett, illetve ha a vállalt gyermek súlyosan fogyatékos. Akkor sem kell fizetni, ha a gyermek a 24. hét után halva születik. Azonban a 23. héten halva született gyermek esetében részleges mentesség sem kérhető, pedig a két esetkörben a szülők igenis összehasonlítható helyzetben vannak az őket ért testi-lelki traumákat tekintve.

Arra is rávilágított az ombudsman, hogy igen változatosak azok a gyermekvállaláshoz kapcsolódó egészségügyi körülmények, amelyek ellehetetleníthetik a babák megszületését. Előfordulhat például: úgy telik el a megszabott határidő, hogy az érintett család meg sem tudná kezdeni a lombikkezelést (többek között előfordulhat, hogy hosszú a várólista, vagy sokáig föl sem vetődik, hogy szükséges az eljárás). A többszöri sikertelen terhesség mögött is állhat olyan egészségi ok, amely megalapozhatja, hogy az érintett házaspárok is mentesüljenek bizonyos fizetési kötelezettségek alól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.