Máris mindenki a megroggyant MSZP szavazóira hajt

Már Botka László lemondásának napján megjelentek az első, célzott Facebook-hirdetések. Meglepő helyről.

MN
2017. 10. 03. 16:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az MSZP kiszállt a 2018-as választási versenyből” – olvasható hétfőn délután a Facebookon, egy fizetett  poszt tetején, rögtön Botka László visszalépett miniszterelnök-jelölt fotója felett. Alatta pedig ott áll a konklúzió: „Egyedül a Jobbik tudja leváltani a korrupt Orbán-kormányt!” Önmagában is meglepő üzenet, de még meglepőbb, hogy kire célozták a hirdetést: az MSZP iránt érdeklődő, 16 évesnél idősebb Magyarországon élő felhasználóknak jeleníti meg a Facebook.

Csak néhány óra kellett hozzá, hogy az ellenzéki pártok rájöjjenek, Botka visszalépése ritkán adódó alkalmat teremtett: az MSZP a végét járja, és nagy esély van arra, hogy jövőre, 29 év létezés után végleg kimúlik. Van azonban – a Medián felmérése szerint – nagyjából 7 százaléknyi, több mint félmillió szavazó, aki még mindig kitart a párt mellett. Ők azok, akiket az ellenzéki pártok most megpróbálnak meggyőzni, pártoljanak át inkább hozzájuk.

Az MSZP eleve nem állt túl jól, ami a szavazók elkötelezettségét illeti, és a Jobbik-közeli Iránytű Intézet korábbi felmérése szerint ebben a tekintetben a Jobbiknak vannak a legnagyobb tartalékai: az összes szavazó 12 százaléka Vona Gábor pártjára szavazna, ha az eredetileg támogatott pártjukra nem lehet. A szocialisták szempontjából nem jó hír, hogy az MSZP-szavazóinak 29 százaléka is a Jobbikot nevezte meg lehetséges alternatívaként.

Az MSZP megroggyanásának természetes nyertese lehet a pártból kiszakadt DK és Gyurcsány Ferenc. A volt miniszterelnök hétfő este, a Hír TV Egyenesen című műsorában óvatosan kezdett hozzá a választók megnyeréséhez, és Botkára tolta a felelősséget az összefogás elmaradásáért. Ugyanakkor az is kiderült, hogy esze ágában sincs megváltoztatni a korábbi döntést, és Botka lemondása után is önálló listát állítanak, ami egyértelműen arra utal, hogy a szocialisták rovására kívánnak erősödni.

Nemcsak a szavazókra, de rögtön az egész baloldal miniszterelnök-jelölti posztjára is bejelentkezett Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, aki hétfőn úgy reagált Botka lemondására: „Mindent el tudok képzelni, először is ki kell találni a politikai stratégiát: nekem mindegy, hogy húzom vagy tolom a szekeret, de készen állok a feladatra.”

Az LMP elsőre visszafogottan reagált, MSZP-s belügynek minősítette Botka lemondását, de rögtön hozzátették: „A Szél Bernadett által vezetett LMP folytatja a küzdelmet az Orbán-kormány ellen”. Szél Bernadett miniszterelnök-jelölt pedig gyors egymásután több interjúban is arról beszélt: az MSZP helyett az LMP az alternatíva a Fidesz ellen, a párt pedig a többiekkel ellentétben tiszta, hiszen nem fogad el támogatást oligarcháktól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.