Se plakát, se hirdetőoszlop: érdektelenség övezi a rabkórház megépítését

A berettyóújfalui képviselő-testület már májusban áldását adta a beruházásra, ám utólag mégis kiírták a voksolást.

Szabó Zs. László
2017. 10. 07. 11:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben holnap szavaznak a berettyóújfaluiak arról, épüljön-e börtönkórház a településen, nem jelenthető ki, hogy a népszavazás lázában égne a 15 ezer lakosú Hajdú-Bihar megyei város. A város határában álló benzinkút négy fiatal helyi dolgozója például tanácstalanul nézett egymásra, amikor arról érdeklődtünk, melyik vasárnap tartják a voksolást. A kórházi dolgozók sem a referendummal kelnek-fekszenek, bár látják a beruházás előnyeit és hátrányait is, állást foglalni kérdésünkre sem akartak. Főként – mondták többen –, hogy „odafent” már úgyis eldőltek a dolgok, „a vasárnapi esemény csak színház” lesz.

Mi tagadás, a település utcáit járva nem tűnt úgy, hogy túlságosan komoly tájékoztatást nyújtott volna a lakosoknak a városvezetés a Berettyóújfalu szempontjából kulcsfontosságú építkezésről. Inkább a novemberi Balázs Fecó-koncert reklámjaival lehetett találkozni, de egyetlen, a népszavazásról szóló plakátba, vagy hirdetménybe sem botlottunk ottjártunkkor. Ennek azért van jelentősége, mert érvénytelen népszavazás esetén érvénybe lép a már megszavazott határozat, azaz megkapja az állam az önkormányzattól a börtönkórháznak kiszemelt területet – erre utaltak sejtelmes mondatukkal a kórházi nővérek is. S bár a lakosság megkérdezése nélkül egyhangúlag megszavazott javaslat miatt korábban nagy volt a felháborodás, a börtönkórház támogatói csak ímmel-ámmal kampányoltak. Így kevés az esély arra, hogy érvényes legyen a referendum, főként hogy az Orbán-kormány 25-ről 50 százalékra emelte a helyi népszavazások érvényességi küszöbét.

Mindenesetre a csütörtöki lakossági fórumon üres maradt a közel ötmilliárd forintos beruházás mellett kiálló fideszes polgármester és országgyűlési képviselő, valamint a kórházigazgató széke. Végül csupán az esemény végén történtek izgalmas pillanatok: a 120 fős közönség felzúdulását kiváltva egy férfi a svéd egészségügyi modellről szerzett tapasztalatait felidézve kijelentette, hogy szerinte a rabkórház megépítése biztosíthatja az intézmény hosszú távú fennmaradását. Ezt az érvet gyakran hallottuk a városban is. A támogatók szerint ez olyan műszerek beszerzését biztosíthatja a 80 ezer ellátottnak, amelyek most hiánycikkek a helyi Gróf Tisza István Kórházban.

MR-készülék például ma sincs. Erről Zákány Zsolt, a kórház osztályvezető szülésze, a beruházás egyik ellenzője beszélt. – Attól, hogy esetleg lesznek műszerek, még nem biztos, hogy kapacitást is kapunk. Felháborító, hogy a rabkórház megépítéséhez kötik az eszközpark fejlesztését. Az sem világos, hogyan töltenék fel orvosokkal, ápolókkal, mivel ma egyetlen szabad orvos sincs Magyarországon. Csak úgy lehet, ha a Tisza István Kórházból odavezénylik majd a dolgozókat. Igaz, beszéltem egy tököli kollégával, és arról tájékoztatott, hogy az ottani orvosoknak újfalui állást ígérnek. Meggyőződésem, hogy a börtönkórház fel fogja falni a bihariak kórházát – jelentette ki, hozzátéve, hogy ma sincs idegsebész, onkológus és ortopéd szakorvos, és a traumatológián is két orvos dolgozik éjjel-nappal.

A beruházással kapcsolatban Muraközi Zoltán kórházigazgató azt közölte, a térségben olyan jelentős az orvoshiány, hogy az újfalui kórház doktorait már a környező intézmények is irreális fizetésekkel csábítják. Az igazgató viszont abban bízik, hogy a rabkórház megépítésével ők is versenyképesebb bért kínálhatnak, így nem elmenni, hanem érkezni fognak a szakemberek. Leszögezte azt is, hogy MR-vizsgálatra, művesekezelésre, vagy onkológiai ellátásra a börtönkórház nélkül bizonyosan nem lesz lehetőség. Arra a kérdésünkre, hogy reális lehetőség-e a beruházás meghiúsulása esetén a helyi kórház beolvasztása a már most összevontan működő debreceni klinika és megyei kórház intézményébe, azt felelte: a debreceni intézmények integrációjával valószínűleg nem állna meg a folyamat. Ha a beruházás meghiúsul – írta –, a létrejövő konglomerátumban a berettyóújfalui kórház önállósága nagy valószínűséggel jelentősen csökkenne.

Muraközi István polgármester szerint nagy a felelősségük a kórház ügyében, mert a 800 fős alkalmazotti számával ez a város legnagyobb foglalkoztatója. Azokra a félelmekre, miszerint a várost majd ellepik az ellátott rabokhoz érkező látogatók, érdeklődésünkre úgy felelt, erre havonta két alkalommal, egy órára lehet lehetőségük a rokonoknak. Velük a helyiek nem találkoznának, mivel a vasútállomásról busszal szállítanák őket a 42-es főútról megközelíthető kórházhoz. Egyébként jelenleg is a kórházban dolgozó ápolók, beteghordók egybehangzóan állították: olykor előfordul, hogy rabokat látnak el. A fogvatartottakat ilyenkor külön kórteremben helyezik el, őrök felügyelik őket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.