Berettyóújfalu választ, börtönkórház a tét

Az október 8-i helyi népszavazás az idén csak a második lesz az országban.

Vég Márton
2017. 08. 26. 9:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalosan már tart a kampányidőszak a Hajdú-Bihar megyei Berettyóújfaluban, ahol október 8-án lesz helyi népszavazás. Az ott élők arról dönthetnek, hogy az önkormányzat visszavonja-e a határozatát, amelyben egy börtönkórház építéséhez szükséges telket ingyen az államnak adott. Egyelőre alacsony hőfokon ég a kampány, de már fölvették a pozíciót a szemben álló felek. A Jobbik és a DK az „igen” mellett kampányol, ami a börtönkórház elutasítását jelenti, míg a fideszes városvezetés a „nem” szavazatra buzdítja a lakosságot, bár a Fidesznek az is tökéletesen megfelel, ha az alacsony részvétel miatt érvénytelen lesz a helyi népszavazás. Ez ugyanis azt jelentené, hogy a képviselő-testület határozata hatályba lépne, és az állam megkapná a 8200 négyzetméteres telket a börtönkórház felépítéséhez. Az érvényességhez 50 százalék fölötti részvétel szükséges, ami mintegy hatezer embert jelent, ennyien viszont a 2014-es önkormányzati választáson sem mentek el szavazni. – Helyben mindent meg fogunk tenni azért, hogy a beruházás meghiúsuljon. Biztonsági kockázatot is jelent, valamint orvoshiányt okozna, mert a helyi kórháztól elszippantana szakembereket, erőforrásokat, aminek a civil betegek látnák kárát – mondta lapunknak Kulcsár Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselője. Hozzátette: már július óta aláírásokat gyűjtenek (ezt teszi a DK is), de egy kampánykiadványt is eljuttatnak a választópolgárokhoz.

A börtönkórházat – hivatalos nevén Fogvatartottak Egészségügyi Ellátóközpontja – a Gróf Tisza István Kórház melletti területre építenék. Az intézmény vezetősége megkérdezte a dolgozókat, támogatják-e a börtönkórház ötletét, illetve dolgoznának-e benne. 49 orvosból 36 szimpatizál a beruházással, és 31 dolgozna is ott, a szakdolgozók kétharmada szintén támogatja a börtönkórházat, ám közülük 341 emberből csak 155-en vállalnának ott munkát. Felbukkan az ellenzők érvei között, hogy a rossz közbiztonság miatt esne az ingatlanok értéke, ártana a turizmusnak is, továbbá mivel a börtönkórházból vizsgálatokra a másik kórházba is átvinnék a rabokat, sokan nem szeretnék, ha például a gyerekeknek vezetőszáras bilincsben vezetett elítéltekkel együtt kellene várakozniuk a folyosókon.

– Hiba volt, hogy egyhangú döntése előtt a képviselő-testület nem vonta be a lakosságot. Nem hiányzott nekem ez a népszavazás, de azt várom, hogy a támogatók kerüljenek többségbe – mondta lapunknak Muraközi István. A második ciklusát töltő fideszes polgármester szerint a 220 fogvatartott ellátására ötmilliárd forintból épülő börtönkórház biztonságos lenne, izolált, külterületen épül, és számos új munkahelyet jelentene az egészségügyi dolgozóknak, őröknek, takarítóknak. A helyi vállalkozóktól is számos szolgáltatást rendelnének meg. Felidézte: a népszavazást négy fideszes képviselő kezdeményezte, miután a lakossági fórumokon jelentős felháborodást váltott ki a téma. Muraközi István elmondta, tartalékaikból hétmillió forintot különítettek el a népszavazás költségeire.

Az ügy hátterében a kormány börtönépítési programja áll, a következő években nyolc új fegyintézet épül az országban, ebből hét Kelet-Magyarországon (például a Berettyóújfalu melletti Komádiban). Szintén túlzsúfolt és lerobbant állapotú a tököli rabkórház, ezért kell egy újat is építeni valahol. Eddig Miskolc és Szikszó jött szóba lehetséges helyszínként, de az ellenállás miatt mindkét településen elálltak az ötlettől.

Az idén eddig csak a Szegeddel szomszédos Algyőn volt helyi népszavazás februárban egy vegyi üzem tervezett építéséről. Az ügy nem mozgatta meg a választókat, hiszen 18 százalékos részvétellel érvénytelen lett a referendum. Az idei két helyi népszavazással ellenben már sikerül túlszárnyalni a 2016-os eredményt, amikor csak a Pest megyei Szentlőrinckátán kellett az urnákhoz fáradni (Jász-Nagykun-Szolnok megyéhez csatlakozott volna a település), de szintén érvénytelenül zárult. Legutóbb 2015 decemberében volt érvényes és eredményes helyi népszavazás Magyarországon, akkor a Békés megyei Méhkeréken nem volt fölösleges felállítani a szavazófülkéket. Hazánk legnagyobb román többségű településén sikerült megugrani az 50 százalékos részvételi küszöböt: 1824 választópolgárból 1014-en szavaztak, és így a helyi kétnyelvű általános iskola fenntartási joga a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól átkerült a nemzetiségi önkormányzathoz.

A Fidesz 2010 óta megfojtotta a helyi népszavazás intézményét, 25-ről 50 százalékra emelték az érvényességi küszöböt. Ez vezetett odáig, hogy míg 2008-ban 27 helyi referendum volt, 2014-ben már csak kettő. „A helyi népszavazás országos üzenete, hogy semmi sem reménytelen” – mondta Orbán Viktor 2014 májusában, miután leadta szavazatát a Normafa területének rendezéséről szóló, amúgy az alacsony részvétel miatt érvénytelen XII. kerületi referendumon. A kötelező betelepítési kvótáról tartott tavalyi országos népszavazást sem a nép kezdeményezte, a kormány írta ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.