Szökésben a bv-vezetők – A viták elől menekülhetnek

Úgy látszik, nyulak módjára futamodnak meg az erőszakszervezet sokcsillagos tábornokai, ha kritika van kilátásban.

Lándori Tamás
2017. 10. 16. 4:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden jel arra mutat, hogy a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) csak addig bátor, amíg a kormányzat által nem szívesen látott civileket kell kiebrudalni az intézetekből. Amikor szakmai vitán kellene szembenézni a kritikákkal és azokkal a szervezetekkel, amelyeknek hátat fordítottak, a vezetők inkább megfutamodnak.

A Magyar Kriminológiai Társaság pénteki, egész napos konferenciájának késő délutáni szakmai beszélgetésére a BVOP három vezető beosztású tagja is hivatalos volt, de az azt megelőző 24 órában mindhárman lemondták a megjelenést. Budai István és Széles Gábor dandártábornokok, valamint Hajdu Eszter hadnagy részvételét hetekkel korábban egyeztették a szervezők, az érintettek vissza is igazolták, sőt – ahogyan ez a testületnél szokás – elöljáróik is jóváhagyták, hogy a rendezvényen ők képviseljék a BVOP-t.

Valami azonban mindhármuknál közbejött. Talán nem véletlenül: éppen azon a napon nem tudtak időt szakítani arra, hogy egy kerekasztal-beszélgetésen többek között a Magyar Helsinki Bizottság rendészeti programvezetőjével, Vig Dáviddal folytassanak eszmecserét, amelyik napon kiderült, a BVOP fölmondja a civil szervezet és az országos parancsnokság között 18 éve fennálló együttműködési szerződést.

A két tábornok csütörtök délután jelezte, hogy halaszthatatlan hivatali feladataik miatt kell távol maradniuk. (Köztudott, hogy az állami szerveknél pénteken délután 5 és 6 óra között különösen nagy a munkahelyi buzgalom.) A hiányzás első és aztán többszöri pillantásra is azt sugallja, a kormány által Soros-bérencnek kikiáltott Helsinki Bizottsággal való hirtelen szakítás után egyik vezető sem akar a nyilvánosság előtt kiállni a döntés mellett, vagy legalább megmagyarázni. Egyébként – mint arról hétvégi számunkban röviden beszámoltunk – a parancsnokság a civil szervezet számára úgy indokolta az együttműködés fölmondását, hogy „a megállapodás nélkül is biztosíthatók a fogvatartottak jogai”.

Azok az előadók ugyanakkor, akik megjelentek az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogi karának épületében működő tudományos egyesület, a Magyar Kriminológiai Társaság konferenciáján, homlokegyenest másként vélekedtek. Kadlót Erzsébet ügyvéd szerint az utóbbi egy-két évben jelentősen romlott a hozzáállás az intézetekben, és állítása szerint újra terjedőben van a régi időket idéző „ne csak őrizd, gyűlöld is!” mentalitás. Több ügyfelét is képviselte a jogász a strasbourg-i emberi jogi bíróságon a börtönökben megszegett fogvatartási szabályok miatt. Az ilyen visszásságok nem segítik elő, hogy az elítéltek büntetésük leteltével normális emberként, ép lélekkel térhessenek vissza a társadalomba, és kezdhessenek új életet – értettek egyet az emelvényen helyet foglalók, akik szerették volna nyomatékosítani, a börtön közel sem olyan jó világ a bentlakók számára, mint idekint sok laikus gondolja.

Kadlót Erzsébet megemlítette, olykor nemcsak fogvatartottat, hanem fegyőrt is képvisel bíróság előtt a bv-vel szemben, a szervezet ugyanis saját tagjaival szemben is hajlamos embertelen bánásmódra.

Múlt héten a Helsinki Bizottság mellett a Börtönrádiót működtető Adj Hangot Egyesülettől is megvált a BVOP. A szervezet a velük szerződő intézetekben az arra érdemes fogvatartottaknak képzést nyújtott annak érdekében, hogy társaiknak rádióműsort készítsenek. Ez a program a társadalmi visszailleszkedés érdekében negyven börtönlakónak nyújtott egész napos értelmes, fejlesztő szellemi elfoglaltságot, és több száz fogvatartott számára sugároztak mindennap adást, ráadásul a Börtönrádió révén a foglalkoztatásban részt vevő rabok száma is nőtt – írta közleményében a szervezet, amelynek szűrét egy engedélyeztetési vitára hivatkozva tette ki a BVOP. A Börtönrádió egyik mentora, Kovács Orsolya Eszter a pénteki konferencián elmondta, a közelmúltban beszéltek a rádióról az ATV Egyenes beszéd című műsorában, ahova a tévéműsor készítői meghívtak bv-vezetőket is, ám ők oda sem mentek el. A műsorban egyébként szóba került, hogy az angliai intézetben, ahonnan a börtönrádió ötlete származik, a program beindulása után jelentősen visszaesett az öngyilkosságok száma.

Hogy a BVOP vezetése nem szívesen áll a nyilvánosság elé, lapunk is meg tudja erősíteni; januárban hiába kértünk interjút az országos parancsnoktól, Tóth Tamástól, a szervezet kommunikációs főosztálya azzal utasította vissza, hogy a vezérőrnagy elfoglalt. Vélhetően vég nélkül elfoglalt, időpontot ugyanis nem jelöltünk meg a kérelmünkben, ezt átengedtük volna a főparancsnoknak.

Most is kerestük a bv-t, hogy megtudjuk, pontosan mivel foglalatoskodott Budai István és Széles Gábor, ami miatt ezúttal sem tudta magát képviseltetni a szervezet valahol, ahol esetleg szakmai kritikákra kellett volna felelniük, de hétvégén nem volt sok esélyünk egy hivatalos válasz beszerzésére – lapzártánkig nem reagáltak. Kadlót Erzsébet mint a Magyar Kriminológiai Társaság főtitkára mindenesetre úgy vélekedett, „eltiltották tőlük a bv-t”.

Széles Gábort egyébként két másik börtönparancsnokkal együtt az év első napjaiban távolította el Pintér Sándor a Budapesti Fegyház és Börtön éléről. Úgy tudni, a döntésnek köze volt ahhoz, hogy tavaly egy rab életét vesztette, miután a felügyelők erőszakot alkalmaztak vele szemben. A dandártábornok ezzel kapcsolatban is számíthatott volna kényes kérdésekre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.