Ujhelyi István nem mond neveket

A politikus szerint az ellenzék kinyírta a legpotensebb, -kormányképesebb politikusát, és meglepődne, ha bárki a helyébe lépne.

Katona Mariann
2017. 10. 04. 4:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hétfői lemondásakor puccsot emlegetett. Kik akarták megpuccsolni Botka Lászlót? – kérdeztük Ujhelyi Istvánt, aki hétfőn mondott le az MSZP alelnöki posztjáról.
– Hangsúlyoztam, hogy nem egy MSZP-s jelenségről beszélek, hanem most a teljes ellenzéket érintő helyzettel kell mindannyiunknak szembenézni. A hatalom Putyin legjobb tanoncaként játszik velünk, nemcsak a választási törvény megalkotásával, hanem azzal is, hogy beépít embereket ellenzéki mozgalmakba, és rajtuk keresztül mozgatja a szálakat.

– Név szerint kire, kikre gondol?
– Nyilván nem volt véletlen Botka László kirohanása Molnár Zsolttal szemben néhány hónappal ezelőtt. Elég körbenézni, és látjuk, kik azok, akik gátolták a munkát párton belül, illetve a párt környékén.

– Lattmann Tamásra és Tarjányi Péterre gondol? Ők célul tűzték ki, hogy Botka László visszalépjen. Vagy vannak mások is?
– Kalandos útjuk van az említetteknek is, de a legnagyobb probléma, hogy sorra jelentkeznek be két-három fős mozgalmak, amelyek megbontják a valódi ellenzék együttműködési szándékát. Ha egy eltűnik, három másik jön helyettük, vagyis a hatalomnak mindig lesz újabb és újabb fegyvere.

– Az MSZP-n belül most így is bizonytalanság van. Nem gondolja, hogy csak tovább fokozza ezt, ha ilyeneket állít, de konkrét neveket nem mond?
– A bizonytalanságot az szüli, ha nem egység van és összetartás, hanem titkos összehajlások, vagy épp közösségi oldalakra kiírt alpáriságok, amelyeket aztán a média örömmel tunkol. Szanyi kolléga például ebben fekete öves nagymester. Ez mind elviszi a figyelmet a lényegről, és erodálja a hitelességünket. Egy pártban fegyelmet kell tartani, és oda kell tudni csapni, ahol esetleg belső aknamunkásokat, a párt egész közösségének érdeke ellen szövetkezőket találunk. Az MSZP elnöksége ezt nem tette meg az elmúlt hónapokban és most hétfőn sem, bízom benne, hogy a szombati választmány ennél határozottabb lesz.

– Ha ennyire rossz folyamatokat lát az MSZP-ben, nem gondolkozott el az alelnöki poszt visszaadása mellett a kilépésen is?
– Töretlenül bízom az MSZP megtisztulásában, az MSZP észhez térésében, így eszembe sem jutott, hogy a tagságomat visszaadjam. Huszonnégy évem, a teljes felnőttkorom van ebben a mozgalomban, és vannak még céljaim a baloldal építésében. Ezekben a pillanatokban mindenki a választási matekkal van elfoglalva. De engem legalább annyira foglalkoztat, mi lesz az igazságosság és az európai demokrata programpontjainkkal. Azokkal a részben még be nem jelentett vállalásainkkal, amelyek – csak hogy a saját ügyeimet soroljam – az euró mielőbbi bevezetéséről, a kivándoroltak érdekvédelmének átfogó programjáról és intézményi szintre emeléséről, az Európai Ügyészséghez való csatlakozásunkról, vagy a kétsebességes unióhoz való viszonyulásunkról szól. Én ezeket határozottan tovább fogom vinni.

– Hisz még ezek után a kormányváltásban?
– Elképesztő gyors összeomlásokat láttunk már, amelyek hatalmi gépezeteket maguk alá temettek, ez akár az utolsó napokban is megtörtént. Az ellenzéknek most az a felelőssége, hogy végig komolyan vegye a választást. Igen, hiszek ebben. Bár, ha mindenki külön listákon indul, ennek az esélye igencsak lecsökken.

– Lát olyan embert, aki miniszterelnök-jelöltként most akár az MSZP, akár a közös baloldal élére állhatna?
– Miután az ellenzék kinyírta a legpotensebb, -kormányképesebb politikusát, meglepődnék, ha bárki jelentkezne erre a feladatra. Nagy tanulsága a Botka-projekt bukásának, hogy nyilván van sok rátermett ember az országban, de ahogy felfalta az ellenzék négy évvel ezelőtt Bajnai Gordont, majd most Botka Lászlót, nehéz lesz megtalálni azt a szereplőt, aki vállalja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.