A kétharmad is összejöhet a Fidesznek, ha marad az apátia

A kormánypárt akár 300 ezer külhoni voksot is begyűjthet. A korábbi csaknem duplájára, havi háromezer fölé nőtt a regisztrálók száma.

Markotay Csaba
2017. 11. 17. 4:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövőre akár ismét kétharmados többséget jelenthet a Fidesznek, hogy a párt jelentős közpénzek felhasználásával szavazásra buzdítja a külhoni magyarokat, ezzel párhuzamosan elriasztja a hazai, nem fideszes választókat a voksolástól. Mivel az előző választás adatai alapján a magyarországi lakcímmel nem rendelkezők 95 százaléka a jelenlegi kormánypártokra szavaz, ez egy plusz listás mandátumot – egyéni jelöltre a külhoni magyarok nem szavazhatnak – biztosan jelent a Fidesznek. De két – vagy nagyon alacsony hazai részvétel esetén akár három – pluszmandátumot is hozhat a pártnak.

A Nemzeti Választási Iroda legfrissebb adatai szerint tegnapig 303 250-en szerepeltek a magyarországi lakcímmel nem rendelkezők névjegyzékében. Vagyis elvben majdnem 300 ezer pluszvoksot is kaphat segítségükkel a Fidesz.

Ennek a létszámnak a kétharmada még 2013 végén, illetve 2014 elején regisztrált, ők tíz évig benne is maradnak a névjegyzékben, sőt ha időközben részt vesznek választáson vagy népszavazáson, ez az idő újraszámítódik. Az azóta eltelt csaknem négy évben százezren regisztráltak, a lelkesedés tehát alábbhagyott, és többségében nyilván az újonnan honosított magyar állampolgárok jelentkeztek be a névjegyzékbe. Az idei év elején átlagosan havi egy-kétezer új határon túli magyar jelentkezett a választásra, ez a szám július óta a kétszeresére emelkedett, és valamivel havi háromezer fölé nőtt. Így az utóbbi négy hónapban 13 ezer határon túli regisztrált a választásra.

Mozgósításukért mindent elkövet a kormány, illetve a Fidesz. Miközben itthon sok tíz milliárd forint közpénzt költenek el akciókra, konzultációkra, plakátkampányra, azaz szavazótáboruk növelésére, a határon túl százmilliós nagyságrendben megy el a pénz erre.

Orbán Viktor még júliusban írt levelet a külhoniaknak, amelyben emlékeztette őket arra, hogy 2010 után a fideszes többségű parlament egyik első döntése volt a kettős állampolgárság megadása a határon túliak számára. A választáson való részvételhez regisztrálni kell – hívta fel a figyelmüket Orbán Viktor, majd sürgette, hogy aki ezt még nem tette meg, az regisztráljon. (Akkor Tusványoson az egyik fórumon Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke el is árulta: sokkal inkább a regisztrációra kell felhívni a figyelmet, hiszen a határon túliak nagy része már most tudja, hogy kire fog szavazni.) A Miniszterelnöki Kabinetiroda hétfőn közzétett szerződéslistájából derült ki az, hogy a „külföldön lakóhellyel bíró állampolgárok számára a miniszterelnöki tájékoztató levél címzettekhez történő eljuttatása (a küldemények összeállítása, a nyomdai borítékok előállítása, a címzetteknek történő eljuttatása)” nettó 196,5, azaz bruttó 250 millió forintba került.

A kormányfő a kampánylevelével egyébként hónapokkal megelőzte a választási szerveket, a Nemzeti Választási Iroda ugyanis októberben küldött ki a 650 ezer szavazókorú külhoninak tájékoztató levelet. Ebben egyrészt a regisztrációra és a szavazás menetére hívta fel a figyelmet, másrészt aki már jelentkezett, annak arra, hogy ha változnak az adatai, akkor jeleznie kell.

Az, hogy hány mandátum sorsát döntik el a külhoniak, attól is függ, a regisztráltak közül hányan voksolnak és hányan szavaznak végül érvényesen. A 2014-es választáson például 193 ezer külhoni magyar szerepelt a külhoniak névjegyzékében. Közülük csak 158 ezren szavaztak, és ebből 128 ezren érvényesen. Korábban a Nemzeti Választási Iroda elnöke, Pálffy Ilona azt nevezte valószínűnek, hogy jövő áprilisra a külhoniak névjegyzékében 320 ezren lesznek. Az érvényesen szavazók száma így megközelítheti a 200 ezret. (Ez épp elég ahhoz, hogy szoros küzdelem esetén döntő lehessen.) Ha a mintegy nyolcmillió hazai választópolgár nagy arányban megy el szavazni, 2014-hez hasonlóan jó eséllyel ismét csak egy mandátumról dönthetnek a külhoniak. Alacsony belföldi szavazási részvételnél viszont ez akár két-három mandátumhoz is elég lehet.

Ehhez az kell, hogy a Fidesz a saját szavazótáborát mozgásban tartsa, a többi választó esetében pedig fenntartsa az apátiát vagy legalábbis a bizonytalanságot. Ez utóbbival kapcsolatban a Jobbik-közeli Iránytű Intézet legutóbb azt mérte, jelentős csoportról van szó. A teljes népességen belül például hat százalék biztosan nem szavazna, a bizonytalanok aránya pedig 12 százalék.

Mindent vittek

2014-ben a 128 ezer érvényes levélszavazatból a Fidesz 122 ezret gyűjtött be. A Jobbiknak alig háromezer, míg a baloldali pártoknak 1500 jutott, a többi párt még az ezret sem érte el. Az ebben a kategóriában negyedik helyen végző LMP például 574 levélvoksot kapott. Miközben a külhoniak regisztrációja folyamatos, addig a külföldön dolgozó magyarok (akik levélben nem voksolhatnak) csak jövőre, a választás időpontjának kitűzése után kérhetik a felvételüket valamelyik külképviselet névjegyzékébe. (M. Cs.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.