Csak a legesélyesebb jelölteket indítanák Gulyás Mártonék

Befolyásolhatná a Közös Ország Mozgalom kezdeményezése a választásokat, de vélhetőleg nem lesz elég pénzük.

Munkatársunktól
2017. 11. 21. 5:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha Gulyás Mártonon múlik, megdől Kovács László szocialista politikus 2002-es örökzöld mondata, miszerint választásokat kell nyerni, nem közvélemény-kutatásokat. A Közös Ország Mozgalom elnöke ugyanis szombaton azt javasolta, hogy – a Medián, a Tárki és a ZRI-Závecz kutatóintézetek által készített – közvélemény-kutatások segítségével határozzák meg a 106 egyéni körzet legerősebb ellenzéki jelöltjét. – Az a célunk, hogy informáljuk a választókat, hova kell húzniuk az x-et, ha kormányváltást akarnak – mondta lapunknak Gulyás Márton, aki szerint az új, egyfordulós választási rendszerben csak így lehet hatásosan küzdeni a Fidesz ellen.

– Azt mutatják az időközi választások eredményei, hogy a szavazók egyre inkább megtanulták a választási rendszert, vagyis tisztában vannak azzal, hogy elveszhet a szavazatuk, ha nem a legesélyesebb jelöltre voksolnak – mondta a lapunknak Ember Zoltán, az Iránytű Intézet elemzője. Úgy vélte, így nem mindegy, melyik jelöltet hozzák majd ki esélyesnek, a megjelölt politikusra ugyanis több szavazat érkezhet.

Egyébként a támogatottsági mérésekhez szükséges 200 millió forintot közösségi finanszírozással teremtenék elő; ha pedig nem jön össze a szükséges mennyiségű pénz, akkor csak a billegő körzetekben végeznének kutatásokat. Már elkezdték a gyűjtést, eddig – Gulyás Márton állítása szerint – ezer ember támogatta a kezdeményezésüket, ugyanakkor egyelőre nem árulta el, hogy ez pontosan mennyi pénzt jelent. Adakozni év végéig lehet, januárban ugyanis már elkezdenék a kutatásokat.

Gulyás Mártonék kezdeményezésének értelmét ugyanakkor kétségessé teszi, hogy a legtöbb párt még a támogatottsági adatok ismeretében sem léptetné vissza saját jelöltjét. Például a Jobbik lapunk kérdésére azt válaszolta, „mindenhol a győzelem esélyével veszik föl a küzdelmet a Fidesszel szemben”, ennek megfelelően mindenhol saját jelöltet állítanak. Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció sajtófőnöke pedig úgy fogalmazott, „mindenki végezhet közvélemény-kutatást”, de végül a pártoknak kell dönteniük a jelöltekről.

Érthető a pártok hozzáállása, hiszen könnyen előfordulhat, hogy ha nyíltan belemennének ilyen megállapodásba, akkor a választások helyett közvélemény-kutatásokkal dőlne el a voksolás eredménye. Arra a pártra ugyanis, amelyik nem lépteti vissza kevésbe esélyes jelöltjét, könnyen ráragadhat, hogy valójában nem is akar kormányváltást.

– A Közös Ország Mozgalom egy politikai dilemmát akar felmérésekkel eldönteni, pedig a közvélemény-kutatások alapjában véve nem ezt a célt szokták szolgálni – mutatott rá Böcskei Balázs politológus. Idén aligha kezdődhetne el az adatfelvétel az elemző szerint, és a kutatás még későbbi jelöltmegnevezéssel járna, mint 2014-ben. – A kutatással összefüggésben még számos vita is eldöntésre vár, például hogy személyesen vagy telefonon kérdezik a választókat – mondta Böcskei Balázs. Azt is megjegyezte, szerinte nem valószínű, hogy összejön a 106 körzet méréséhez szükséges támogatás.

Závecz Tibor, a ZRI Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője is arról beszélt a Lánchíd Rádiónak, hogy ugyan az elképzelést jó öltetnek tartja, viszont a megvalósítással már lehetnek gondok.

– A legfőbb problémákat a magas költségek és a kapacitási nehézségek okozhatják – mondta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.