Kérdésekkel bombázta Renner Erikát a „lúgos orvos” ügyvédje

Újra másodfokon van az ügy, a táblabíróság két idős nőt is meghallgatott tanúként.

Lándori Tamás
2017. 11. 23. 16:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két tanút és a sértettet, Renner Erikát hallgatta ki a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön a médiában csak lúgos orvosként emlegetett Bene Krisztián, a Budai Irgalmasrendi Kórház volt igazgatója büntetőügyének megismételt másodfokán.

A férfit azzal vádolják, hogy volt barátnőjét otthona ajtajában megtámadta, a lakásba visszalökte, orvosi szerekkel elkábította, és a nemi szervét lúggal öntötte le. Első fokon maradandó fogyatékosságot okozó testi sértésért négy, másodfokon életveszélyt okozó testi sértésért kilenc év szabadságvesztésre ítélték.

A Kúria azonban nyáron hatályon kívül helyezte a tavaszi döntést, és új eljárásra kötelezte az ítélőtáblát, mondván, a logikai láncot nem sikerült kellően bezárni, egyebek között azért, mert a másodfok elmulasztotta a sértett és a vádlott, a vádlott és a tanúk, valamint a tanúk egymással való szembesítését.

Ennek pótlását kezdte meg a táblabíróság. Tanúként idézték a ház egyik lakóját és egyben takarítóját, valamint T. Gy.-nét, aki azért járt az épületben a támadáskor, mert unokájához ment. Kettejük együttes meghallgatása nem volt eredménytelen,

arra jutottak, hogy a kérdéses órában nem ugyanazzal a személlyel futottak össze a lépcsőházban.

Előbbi tanú egy szürkésbézs ruhás személyt látott a földszinten, zárt rostélyú motoros-bukósisakban és kesztyűben – még a nemét sem tudta biztosan megmondani. T. Gy.-né viszont a földszint és az első emelet között egy biciklissisakos férfival találkozott. Az asszony úgy érezte, az ismeretlent váratlanul érte a megjelenés, mert a reggeli időpont ellenére zavarában jó estét kívánt. Ezután kendőszerű maszkot húzott az orrára, és távozott.

A nő arra is emlékszik, hogy a férfi lépteinek hangját előtte nem hallotta a lépcsőn kopogni, tehát az első emeletről jöhetett. Az is feltűnt neki, hogy Renner Erika lakásából nem hangzott ugatás, pedig a kistestű kutya mindig hangoskodott, ha idegen járt a lépcsőházban.

T. Gy.-né csütörtökön a tárgyalótermében rámutatott Bene Krisztiánra: „Szerintem ő volt az.”

Később ennél határozottabban is állította, hogy Benét látta. A tanú egyébként korábban a rendőrségen több személy közül kétszer is ki tudta választani a vádlottat. Azt is mondta, hogy a vádlott tekintetét sosem fogja elfelejteni, ugyanakkor – amint arra a védelem felhívta a figyelmet – Bene kék szemeivel már csak a büntetőeljárás egy későbbi szakaszában állt elő, első vallomásában nem.

Bene Krisztián csütörtöki vallomásában egyebek mellett azt taglalta, miért nincs alibije a kérdéses időre. Az eljárásban végig azt vallotta, akkor reggel bejárta az általa vezetett intézmény egy részét. Most hozzátette, azért volt erre szükség, mert a külföldi tulajdonosi vezetők látogatására készültek. És azért egyedül tette ezt – fejtegette –, mert amikor vezetőkkel együtt vonult az épületben, akkor a dolgozók mindig aggódni kezdtek, hogy átalakítások következnek. Az ügyész kérdésére azt válaszolta, kulcsokat nem vett fel a bejáráshoz a portán, mert csak a nyitott helyekre ment, így a naplóban ennek nincs nyoma.

Arról is beszélt, hogy ő olyan típus, aki soha semmilyen konfliktusban nem alkalmazott erőszakot, és különben sem ő az, aki nem tudta feldolgozni a szakításukat, hanem Erika. Tagadta, hogy valaha is zaklatta volna a nőt.

A tárgyalás vége Bene Krisztián ügyvédje és Renner Erika közötti, élénk kérdezz-felelekkel telt, Szekér Gyula igyekezett megizzasztani a sértettet, aki állta a rohamot, és habozás nélkül ütötte vissza a labdákat, életszerű tartalmú feleletek formájában. Szekér például azzal szembesítette a nőt, hogy egy rendőrségi vallomásában a konyhája támadás utáni állapotáról is szót ejtett, miközben akkor elvileg annyira kábult volt, hogy saját szemével nem láthatta. Renner erre elmondta, hogy csak a lányától tudta, hogy kiömlött tea volt ott. 

„És nem gondolta úgy, hogy a vallomásban jeleznie kellene, hogy ez csak közvetett információ?” – szorongatta tovább a védő, mire a sértett úgy reagált, szerinte ő mondta ezt a nyomozóknak. 

„De a jegyzőkönyvből úgy tűnik, mintha ez a saját tudomása lenne” – kötötte az ebet a karóhoz a jogász. „Akkor bocsánatot kérek” – jegyezte meg némileg pikírten Renner Erika, jelezve, nem tud az előzőnél kielégítőbb választ adni a teás kérdésben.

Ekkor a hallgatóság soraiban a sértett négy-öt támogatója kissé kényszeredett hahotázással próbálta egyértelművé tenni, tetszett nekik a nő visszavágása; egyikük még tapsot is megpróbált indítani – sikertelenül. A kínos közjátékot Ujvári Ákos tanácsvezető bíró tette helyre. 

Az iméntihez hasonló, részletekbe menő ügyvédi kérdések folytatódtak. Nem mellékes, Renner továbbra sem állítja, hogy a maszkos támadóban felismerte Bene Krisztiánt – pedig ez sokat nyomna a latban a bűnösség megállapításánál –, de leszögezte, a támadóból látottak és a cselekmény alapján biztos abban, hogy ő volt az.

Bár Renner Erika látszólag könnyedén hárította a védői ostromot, a tárgyalás bezárásakor, mikor véget értek Szekér Gyula kérdései, barátai körében elsírta magát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.