Milliárdos pécsi fejlesztés: itt is előkerült Tiborcz neve

Nemrég még Tiborcz István ismerőséé volt az a telek, amelyen állami és uniós segítséggel épül fogászati klinika.

Babos Attila
2017. 11. 10. 19:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen akár 15-16 milliárdos fejlesztési programot is jelent a két induló projekt a Pécsi Tudományegyetemnek – mindezt ráadásul tisztán európai uniós és kormányzati forrásból tudja finanszírozni az intézmény.

A fogászati klinika építését pénteken jelentette be a PTE kancellárja. Jenei Zoltán a tervezett fejlesztésről azon a sajtótájékoztatóval egybekötött ceremónián beszélt, amelyen a PTE Általános Orvostudományi Karának új elméleti tömbje építését elnyerő vállalkozás vezetői írták alá a szerződést a PTE vezetésével.

Az új orvoskari tömb felépítését abból a valamivel több mint 24 milliárd forintból finanszírozza a PTE, amelyet a Modern városok program részeként kap a pécsi egyetem. Elsősorban olyan infrastruktúra-fejlesztésre és beszerzésekre, amelyek segítségével biztosítható a Pécsett fizetős képzéseken tanuló külföldi diákok létszámának megduplázása. Orbán Viktor 2015. tavaszi bejelentésekor 2300 külföldi tanult Pécsett, a cél 2020-ra az ötezres szám, nemrégiben azonban már arról számolt be az intézmény, hogy elérték a négyezret.

Jenei Zoltán a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy az új, több mint 11 ezer négyzetméteres orvoskari egyetemi épületet 10,5 milliárd forintból építheti meg a közbeszerzési pályázatot elnyerő ZÁÉV Zrt. (A ZÁÉV-ről köztudomású, hogy önállóan vagy konzorcium részeseként folyamatosan sikeresen szerepel az utóbbi években a nagy állami és önkormányzati építési pályázatokon.)

A kancellár kérdésünkre elmondta, hogy a 10,5 milliárd forintos vállalási árban nemcsak az új épület felépítése van benne, hanem a tereprendezés, az energetikai hálózat előkészítése és rengeteg közműkiváltás és -építés is.

A telek azonban jelenleg is az egyetem tulajdona (vagyis azért már nem kellett fizetni), az új elméleti oktatást szolgáló, ötszintes, hipermodern épületet a mostani pécsi orvoskari tömb mögött húzzák majd fel a vállalásnak megfelelően 30 hónap alatt.

A programnak a fejlesztési összege akár további 2,8 milliárd forinttal is növekedhet – feltéve, ha sikerül hozzá forrást találni, fogalmazott Jenei Zoltán. A ZÁÉV-val megkötött szerződés értelmében ugyanis opciósan a jelenlegi orvosi egyetemi tömb részleges felújítása is szerepel 2,8 milliárd forintos értékben. A régi épület korszerűsítése 10 milliárd forintba kerülhet nagyjából.

Az új épület berendezése is az MVP-pénzből megy majd, az 1,6 milliárd forintba fog kerülni, és el van már különítve rá a forrás.

Ennél nem sokkal több pénzből, kétmilliárd forintból építik meg az új pécsi egyetemi fogászati klinikát. A régi belvárosban, nehezebben megközelíthető helyen, jelentős korszerűsítésre szoruló műemléki épületben van, elköltöztetése már régóta tervben volt, de máshová, ugyancsak a jelenlegi egyetemi campus területére, az orvosi kartól keletre lévő részre álmodták meg. A kétmilliárdos fejlesztési forrás az építkezésre el van különítve, az egyetem nyertes, uniós, EFOP-os pályázatából finanszírozzák majd.

Az új hely, illetve a telek, amelyre épül, nemcsak azért érdekes azonban, mert az új klinikát az orvosi egyetem közelében építik fel, hanem azért is, mert az e célra kinézett telek nem is olyan régen még Tiborcz István ismerőse egyik cégének a tulajdonában állt.

A fogászati klinikának a jövőben helyet adó telket azonban néhány hónapja eladta egy építési beruházásokkal foglalkozó cégnek. Azt követően döntött úgy az állam (a kormánydöntés a Magyar Közlönyben jelent meg Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával), hogy megvásárolja az egyetem részére, s a PTE lesz a kezelője. Azt, hogy a telket mennyiért veszi meg az állam a tulajdonostól, egyelőre nem lehet biztosan tudni, de a piaci szereplők szerint az értéke akár a két-, két és fél milliárd forintot is elérheti majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.